Skocz do zawartości

Odczytane kody błędów - co dalej?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nabyłem interfejs do BMW - tańszy niż odczytanie komputera u fachowca :D . Oczywiście pierwsze co zrobiłem to odczytałem pamięć błędów, oj sporo tego. Pomyśleć że auto serwisowane w ASO i nie raczyli zauważyć że może być coś nie tak. Program wyświetlił kody:

12 DME/DDE OKAY 10 Error stored

2AAF 22

30E0 21

30DA 24

2AF4 08

2AF2 08

2AEC 21

2AF6 08

29DC 22

29F3 21

30DE 28

60 KOMBI OKAY 1 Error stored

A559 20

62 MOSTGW OKAY No Error stored

Może ktoś pomoże takie kody opisać. Lub o sugestie proszę.

Pozdrawiam :?

Opublikowano
wykasuj i zobacz które zostaną
Opublikowano
dokladnie, jak dawno nie byly kasowane to nie wiadomo od kiedy sie zbieraly. Czasem np przy rozlaczeniu aku moga wyskoczyc rozne bledy ktore w oczywisty sposob sa nierelewantne a w tym zestawieniu bedziesz je mial. Wykasuj, pojezdzij, zobacz co nastepnego dnia Ci pokaze
Opublikowano
  • Autor

OK wykasuję. Jeszcze pytanko: znalazłem że DME to komputer silnika i jak się tylko jego przeskanuje to INPA wypisze coś więcej o błędach - prawda? I jak to zrobić w którym menu?

:roll: :roll:

Opublikowano
wybierasz model --> silnik ----> dajesz odczyt błędów ---> zobaczysz błędy z parametrami przy jakich pojawił się dany błąd.
Opublikowano
  • Autor

Wykasowałem błędy (pierwsze sukcesy z programem) i po włączeniu silnika jest niestety jeden

12 DME/DDE OKAY 1 Error stored

29F3 61

czy koledzy jakieś sugestie mają?

Po południu przećwiczę poradę Michalez

Opublikowano
Czujnik ciśnienia paliwa (29F3 - Fuel pressure sensor). Zobacz dokładniej parametry błędu tak jak napisał Michalez
Opublikowano
  • Autor

Na teraz wypisuje za wysokie wejście czujnika ciśnienia niskiego. Spróbuję znaleźć gdzie jest podgląd tej wielkości.

Przy okazji pompa paliwa OK. Tak się uczę też programu diagnostycznego :)

Opublikowano
  • Autor

Po włączeniu odczytu czujnika ciśnienia program wypisuje przekroczony zakres. Silnik nie chodzi.

Po włączeniu silnika wskazania czujnika w zakresie ale idealnie stałe. Czujnik zamówiony ok. 300zł. :?

Gdzie znaleźć opis zdejmowania plastikowej pokrywy silnika?

Opublikowano
mowisz o plaatikowej gornej oslonie? ona siedzi na srubkach (u mnie na dwoch), po odkreceniu po prostu zdejmujesz, nie ma tam filozofii zadnej glebszej
Opublikowano
  • Autor
Doczytałem się że trzeba też zdjąć filtr kabinowy i jego mocowanie wyjąć ? by górę silnika zobaczyć.
Opublikowano
Doczytałem się że trzeba też zdjąć filtr kabinowy i jego mocowanie wyjąć ? by górę silnika zobaczyć.

Mam inny silnik więc być może u Ciebie w 318i tak jest, ale nawet jeśli to zdjęcie filtra kabinowego też jest prostą robotą - odkręcasz kilka śrubek, reszta jest elegancko na wcisk.

Opublikowano
  • Autor

Czujnik będzie w poniedziałek to w długi weekend pomajstruję z przyjemnością :D

BMW E90 ma ten jeden drobny minusik że takich drobnych majsterkowań nie ma, a ja lubię coś sprawdzić, usprawnić.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
jaki masz silnik ( oznaczenie n46, n43 ), ktory rocznik, jakie objawy uszkodzenia tego czujnika ?
Krzysztof
Opublikowano
  • Autor
Silnik N43. Objaw podstawowy i jedyny zauważalny dla kierowcy to brak funkcji START/STOP. Oczywiście, dociekanie co skutkowało odczytem 10 błędów z pamięci. Jeden nie dał się wykasować - czujnik niskiego ciśnienia paliwa. Ciekawa sprawa w czasie pracy silnika czujnik pokazywał poprawną wartość, jedynie co zauważyłem to dziwnie stabilna była ta wartość. Silnik wyłączam ciśnienie wysokie paliwa spada niskie ani drgnie. Po godzinie uruchamiam odczyt czujnika i tu sensacja - wartość dużo poza zakresem. Obstawiam czujnik 99% i 1% na wtyczkę. Ale jeśli mieć zaufanie do mechaników z ASO to czujnik 100%.
Opublikowano
  • Autor
Na dzisiaj czujnik wymieniony (1 godzina pracy) i wszystko działa OK. Funkcja START/STOP ->OK, i ciekawa sprawa zniknął mechaniczny niewielki stuk w komorze silnika.