Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Jest to mój pierwszy post na tym forum więc witam wszystkich. Planuję zakup nowego samochodu, interesuje mnie sedan/coupe E90 i tu rodzi się moje pytanie jaki silnik wybrać jako kompromis między osiągami a kosztami ewentualnych napraw/konserwacji. Diesli raczej nie biorę pod uwagę, chyba że podacie jakiś sensowny argument na korzyść diesli i nie będzie to niższe spalanie. Jeżeli był już taki temat to najmocniej przepraszam, szukałem lecz nie znalazłem.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jak nie diesel to tylko 335i. Inne benzynowe silniki nie mają sensu.
Opublikowano

Odnośnie 335i proponuję w dziale galeria przejrzeć temat użytkownika wujekwaldus, który posiadał te auto i bardzo sobie chwalił.

Spalanie nie jest, aż takie straszne jak niektórzy sądzą.

http://e-podpis.net.hostingasp.pl/bmw/BMW_podpis_numer%20_small.jpg
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nie jest tak źle. Przecież mniejsze benzyny też spalą sporo a dla góra 2 litrów na 100 km różnicy nie warto rezygnować z powalających osiągów w porównaniu do innych wolnossących silników.

Generalnie jak kupi się 335i z autentycznym niedużym przebiegiem to jeździ się długo bez większych problemów.

Opublikowano
Koszty utrzymania? Jak chcesz jeździć 335i to musisz mieć spory portfel na samo paliwko :)

Weźmie więcej niż 15l w mieście przy spokojnej jeździe? O spalanie zresztą i tak się nie martwię bo auto nie będzie dużo jeżdżone, weekendy tylko. Bardziej mnie interesują koszty serwisu i awaryjność właśnie.

Opublikowano
To jak to jest z tym spalaniem bo na interenecie znalazłem różne dane dosyć znacznie się od siebie różniące.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja miałem tę z nowym silnikiem (2011 rok xDrive) i paliła w trasie poniżej 10 litrów i to znacznie. W mieście zależy czy duże korki czy nie ale między 10 a 15 litrów. Myślę, że średnio około 12 litrów spali w mieście.
Opublikowano
Jak jest ze spalaniem z silnikiem N54? Mam 535xi z 2008r i przy założeniu, że wsiadam do auta, gdy mam do pokonania przynajmniej 15 km w jedną stronę, to średnie spalanie oscyluje na poziome 9,1 l/100km (skrzynia manual, nie wiem jak by to wyglądało w automacie). Nie mam po drodze dużych miast i godzin spędzonych w korkach. Nie jeżdżę też na wariata, ani za wolno, bo tym autem nie da się wolno jeździć. Aha, średnia na godzinę, to 58 km na przestrzeni ponad 600 km.

Do sprzedania: - E60 535xi LCI USA 2008 MT

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=155&t=222639

Dla amatorów "rynkowych" cen E60 535i/xi taka mała przestroga:

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?p=1983450#p1983450