Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam koledzy powiedzcie mi m54 325i co to za puszka i czy występuje w m54

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/0c75efbd8224c423.html

po czym rozpoznać silnik m54 2,5 192km a m52tu 323 170km mógłby mi to ktoś wyjaśnić gdyz oglądam auto które jest z 2003 r a ma w łaśnie taką puche pod maską

zdjęcie jest poglądowe umnie puszka powietrza jest taka jak m54 z góry dzięi

Opublikowano

Akurat wiem co to jest młynek do kawy ;) Za rozdzielczość sory, to zdjęcie gdzieś z neta - tylko w celach orientacyjnych. Właśnie gdzieś wyczygtałem że tak jak kolega pisał, jest to popa powietrza wtórnego. Popmpa ponoć działa do złapania odpowiedniej temperatury roboczej, w celu ekologi do kolektora wydechowego podawane jest właśnie powietrze z pompy wtórnej w celach ekologicznych.

Wie ktoś czy np usterka tego włąśnie może powodować pogorszenie pracy silniczka?

A i to coś występuje we wszystkich m54b25 (325i)

Opublikowano
Ostatnio byłem u mechanika i mam problem u siebie, że podczas zimy autko na zimnym silniku falowało co 6-7 sekund, a teraz troszkę nim telepie i mechanik nie znalazł lewego powietrza i stwierdził, że może to być przyczyną :) Dzisiaj autko jest dokładnie sprawdzane dam znać jak by właśnie przez to miał problemy :)
Opublikowano
Ostatnio byłem u mechanika i mam problem u siebie, że podczas zimy autko na zimnym silniku falowało co 6-7 sekund, a teraz troszkę nim telepie i mechanik nie znalazł lewego powietrza i stwierdził, że może to być przyczyną :) Dzisiaj autko jest dokładnie sprawdzane dam znać jak by właśnie przez to miał problemy :)

Co do pompy... ona działa przez kilkanaście sekund... do kilku minut (zimą) zaraz po uruchomieniu silnika(słychać ją nawet w kabinie). Jeśli falowanie występuje po jej wyłączeniu... nie sądzę, żeby to było przyczyną.

Sprawdź może zawór od wolnych obrotów... ICV. Jeśli jest brudny i ciężko chodzi może się przywieszać... po rozgrzaniu silnika brud zmniejsza lepkość i problem nie występuje.

Opublikowano
Właśnie odebrałem auto od mechanika i nic nie znalazł heh specjalnie zostawiłem auto wczoraj, żeby stało całą noc u niego, aby mógł odpalić rano i sprawdzić i stwierdził, że nic nie ma a z tym falowaniem kazał czekać do zimy ha ha :)
Opublikowano
Ciekawe czy ta właśnie pucha jeśli jest np uszkodzona może powodować nieprawidłową prace