Skocz do zawartości

520 M54 2001 Klimatronik nie włącza kompresora klimatyzacji.

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Witam Kolegów,

problem zauważyłem oczywiście wraz z nadejściem ciepłych dni - nabita, szczelna klimatyzacja nie włącza się;

- kompresor nie dostaje 12v z kabelka do niego podłączonego, pomimo załączonej śnieżynki na panelu.

- panel przełożony z auta gdzie klima działała - również nie załącza kompresora w tym aucie.

- błędy INPA w klimatroniku: E-FAN oraz pompka elektryczna.

- ACTIVATION/COMPRESOR w inpie URUCHAMIA kompresor i działa prawidłowo, klima chłodzi. Oczywiście w momencie wyjścia z ACTIVATION - działać przestaje. :/

Czy ktoś z Was wie gdzie szukać? Proszę o pomoc.

BMW Schnellservice

Mechanik

Elektronik

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Panowie, zwracam się kolejny raz z prośbą o wskazówkę. Jak na złość gorąco się zrobiło :duh:

BMW Schnellservice

Mechanik

Elektronik

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Poradziłem sobie :cool2:

Okazało się, że usunięcie błędu E-Fan z modułu silnika powoduje uruchomienie się kompresora. Mam do wymiany wiatrak 3-pinowy :|

BMW Schnellservice

Mechanik

Elektronik

Opublikowano
U mnie mimo, że wiatrak był padnięty ( nie pamiętam ile pinów, ale ten droższy elektroniczny) , to klima normalnie załączała się, założyłem silnik od 540i i wiatrak chodzi.Jeżeli chodzi o części, to zadzwoń do łodzi tel. 787004792, facet sprowadza z anglii tylko nie wyjeżdżone 540i.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W M62 klima działa bez względu na sprawność wiatraka. W M54 niesprawny wiatrak powoduje odłączenie kompresora klimatyzacji.

BMW Schnellservice

Mechanik

Elektronik

Opublikowano
W M62 klima działa bez względu na sprawność wiatraka. W M54 niesprawny wiatrak powoduje odłączenie kompresora klimatyzacji.

Nie prawda :) u mnie ,a mam M54 2.2 jak miałem uszkodzony wiatrak to klima chłodziła do momentu jak jej nie było za gorąco tzn. na trasie bez problemu, w mieście bez chłodzenia się wyłączała na parędziesiąt sekund i tak w kółko,stojąc na światłach najbardziej był odczuwalny zanik chłodzenia .Czujnik,czy zawór nie dopuszczał żeby z dużej temperatury i ciśnienia rozsadziło układ.Po wymianie wiatraka pluje lodem jak wcześniej. :D

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Kolega ma rację... Kupiłem zamiennik i mam ten sam problem; E Fan i wiatrak nie działa :|

Podłączyłem sprawny oryginał i to samo; wciąż błąd efan wywala w silniku w INPA. Po wyczyszczeniu, w momencie wywalenia błędu, klima przestaje działać.

Spotkał się ktoś z takim przypadkiem?

BMW Schnellservice

Mechanik

Elektronik

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Elektyk znalazl miejsce przetarcia wiatraka klimy.

BMW Schnellservice

Mechanik

Elektronik

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
A możesz podać jakieś szczegóły odnośnie miejsca wystąpienia przetarcia? Może to jest jakiś słaby punkt we wszystkich E39...