Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Uszkodził mi się zbiornik chłodnicy taki jak na aukcji:

http://allegro.pl/zbiornik-wyrownawczy-chlodnicy-bmw-e46-i3186789553.html

Posiadam bmw e46 316i i moje pytanie jest takie czy taki zbiornik da się wymienić czy trzeba wymienić całą chłodnice ;/ czy da się to zrobić samemu?? i ostatni pytanie czy są jakieś różnice między tymi zbiornikami ??

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Da się wymienić sam zbiornik. Czy da się to zrobić samemu? Da się, ale jest z tym troche roboty. Różne wersje silnikowe miały różne zbiorniki.

Warto kupić oryginał produkcji BMW, bo tanie chińskie zamienniki potrafią pękać po pół roku.

spieszmy się kochac e36, tak szybko odchodzą...
Opublikowano

http://bmwfans.info/parts/catalog/E46/Sedan/Europe/316i_1.6-M43/LHD/N/2000/february/browse/radiator/expansion_tank_automatic_gearbox/

jesli to wyglada tak samo jak u ciebie to jest to wrecz banalne do wymiany. Ja posiadam silnik 2.8 i wyglada to tak samo tylko troche ciasno jest ale 2-3tyg temu pekl mi zbiorniczek w pol i wyciaglem go na parkingu w ciagu 10 minut i potrzebny byl mi tylko plaski srubokret nic wiecej wiec powinnienes sobie dac sam rade :) u ciebie jest duzo wiecej miejsca takze wymiana jest prosta i szkoda pieniedzy wydawac zeby ktos ci wymienial zbiorniczek:) bmw ma chyba jakas wade tych zbiorniczkow bo mi 25 roku temu pekl orginal i teraz znowu mi pekl:/ zrobilem jakies 120 tys km i niestety polecial:/ Takze powodzenia przy wymianie:)

Opublikowano
Dzięki za rady :D co pojadę do mechanika to mi mówi że mam do wymiany chłodnice że samych zbiorników się nie robi żall...
Opublikowano
bmw ma chyba jakas wade tych zbiorniczkow bo mi 25 roku temu pekl orginal i teraz znowu mi pekl:/ zrobilem jakies 120 tys km i niestety polecial:/ Takze powodzenia przy wymianie:)

Układ Ci się nie zapowietrza? Może korek jest walnięty i nie upuszcza nadciśnienia? Kiedyś czytałem na forum, że komuś to jeden za drugim strzelały zbiorniczki ale co dokładnie było przyczyną nie pamiętam, a mechanikiem nie jestem więc jedyne co mi przychodzi do głowy to korek.

Opublikowano
teraz jak mi poszedl zbiorniczek zwrocilem uwage na korek i byl uszkodzony wiec mogla byc wina korka:/ i moglbyc tez troszke zapowietrzony ale tego nie wiem bo wymienilem chlodnice i termostat odpowietrzylem zrobilem chyba z 400km w ciagu 3 dni akurat no i ciach nagle pekl zbiornik akurat nie mialem skad zalatwic zbiornika na juz to pojechalem go pospawac po i opaskami metalowymi go scisnalem zeby cisnienie sie lepej rozprowadzalo po nim i byl mocniejszy i oczywisie korek nowy kupilem tzn uzywka orginalna za 10 zl facet co mi sprzedawal nie mial pojecia ze lekko 50 jest warty hehe ;d i jak narazie mam spokoj zamowilem wczora nowy zbiorniczek i musze sie zebrac kiedys zeby go wmienic bo strach pojechac gdzies w trase zeby nagle nie pekl spawany wydaje mi sie ze nie jest tak trwaly jak nowy;) ale na nowy napewno dam opaski metalowe zeby go w kupie lepiej trzymaly. Znajomy mial tak ze w ciagu jakiegos roku pekl mu dwa razy :/ i raz podczas grzania auta a jaka wina tego byla nie wiem bo auto zostalo sprzedane.
Opublikowano
Dzięki za rady :D co pojadę do mechanika to mi mówi że mam do wymiany chłodnice że samych zbiorników się nie robi żall...

poczytaj na forum co i jak moze jakies dokladne zdjecia znajdziesz zrobisz to sam:) ale wazne jest zebys dobrze odpowietrzyl a sprawdz lepiej jak korek wyglada czy jest caly w srodku :)

Opublikowano
Nie nie chłopaki to nie korek sam widziałem jak była na kanale to mała dziurka jest jak wejdzie na duże obroty to zaczyna kapać ;/
Opublikowano
Jeszcze jedno pytanie jak na moim zbiorniku jest kod kreskowy a na nim numer 7787040 to ja muszę szukać zbiornika z takim samym kodem kreskowym ?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

koniecznie kup tez nowy korek i koniecznie oryginal BMW.

Kiedys kupilem zamiennik tanszy i wytrzymał 3 odkręcenia - potem rozpadł sie na czesci

A oryginał1o lat wytrzyma.

W przedliftowych e46 zbiornik byl z wadliwego materiału, to wada seryjna. Podobno w dzis produkowanych zbiornikach materiał jest zmieniony. Ja jestem rok po wymianie zbiorniczka - bez problemów puki co.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ale ja tu mówię o zbiorniku a nie o korku xD korek mam dobry

a jestes pewien korka na 100%? zapewne jest jeszcze fabryczny... ja bym zmienił profilaktycznie, tak jak ja zmienilem... wydatek nie duzy, a masz potem pewnosc, ze ten najwazniejszy element dobrze dziala

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
i oczywisie korek nowy kupilem tzn uzywka orginalna za 10 zl facet co mi sprzedawal nie mial pojecia ze lekko 50 jest warty hehe ;d i

uzywany korek 50zł? nowy kosztuje w salonie BMW 60zł oryginalny oczywiscie, to kto by dał 50zl za uzywke?

10zł za uzywke to dobra cena, ale taki element i tak bym wolał nowy

uzywany to mozna kupic blotnik czy zderzak....

Opublikowano

Panowie KOREK MAM DOBRY moje pytanie to :

Jeszcze jedno pytanie jak na moim zbiorniku jest kod kreskowy a na nim numer 7787040 to ja muszę szukać zbiornika z takim samym kodem kreskowym ?

Widziałem jak cieknie z niego ciurkiem pomożecie coś ?

Opublikowano
Panowie KOREK MAM DOBRY

Jesteś tego pewny? Korek musi utrzymywać ciśnienie w układzie 2 bary, jeśli będzie niesprawny i nie puści przy większym ciśnieniu to nowy zbiornik może Ci się znowu uszkodzić. Lepiej profilaktycznie wymienić.

Zbiornik o tym numerze został zastąpiony zbiornikiem o numerze 17 11 7 573 780 i takiego powinieneś szukać.

Tu masz taki zbiornik, nówka oryginał kosztuje ok 300zł:

http://www.bmwstore.pl/pl/katalog/diagram/17_0140-zbiornik-wyrownawczy-recz-skrz-biegow/i47628/sN#part03

U mnie w N42 też cieknie ten zbiornik i kupiłem zamiennik firmy MEYLE nr 314 223 0000 za 150zł. Jeszcze nie zamontowałem więc Ci nie powiem czy wszystko pasuje i działa prawidłowo :wink:

Opublikowano
i oczywisie korek nowy kupilem tzn uzywka orginalna za 10 zl facet co mi sprzedawal nie mial pojecia ze lekko 50 jest warty hehe ;d i

uzywany korek 50zł? nowy kosztuje w salonie BMW 60zł oryginalny oczywiscie, to kto by dał 50zl za uzywke?

zartujesz ze w salonie 60 zl kosztuje? bylem u faceta co ma tylko czesci do bmw powiedzial mi ze w salonie 100zl kosztuje a uzywane sprzedaje za 50 zl z czego na allegro widzialem uzywki za 50 zl a to ciekawe;/

Opublikowano

http://www.bmwstore.pl/pl/katalog/produkt/7573780-zbiornik-wyrownawczy/i47628/sN

Tu nasz ten zbiornik i numery które zastępuje, jest tam nr który podajesz, więc powinien pasować.

Na tej aukcji jest zamiennik MEYLE, porównaj sobie ze swoim:

http://allegro.pl/zbiorniczek-wyrownawczy-bmw-3-e46-x5-320d-330-nowy-i3181866198.html

PS Ten numer MEYLE który wcześniej podałem jest do N42B20, do Ciebie będzie chyba inny bo ja miałem oryginalny zbiornik o numerze 17 11 7 573 781.

Jak coś to poszukaj sobie na stronie http://www.bmwstore.pl/pl/ po numerze VIN swojego samochodu.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

zartujesz ze w salonie 60 zl kosztuje? bylem u faceta co ma tylko czesci do bmw powiedzial mi ze w salonie 100zl kosztuje a uzywane sprzedaje za 50 zl z czego na allegro widzialem uzywki za 50 zl a to ciekawe;/

Nie żartuje, sam zapłałciłem za korek (na jesieni 2012 roku) ok. 60zł, na pewno nie wiecej jak 65zł. W salonie BMW, nie mam zadnych zniżek.

Wiadomo że sprzedawca który sprzedaje uzywki, bedzie mówil że oryginał nowy kosztuje majątek :)

Np. uszczelke zbiorniczka płynu wspomagania kupilem w BMW za 4,50zł. A to też element który sie psuje w każdym e46.

Wielu drobnych rzeczy jak widac nie warto kupowac uzywanych