Skocz do zawartości

BMW e46 / 320i m54 - szarpie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czołem,

Od jakiegoś czasu zmagam się z uciążliwym szarpaniem podczas zmiany biegów. Szczególnie podczas zmiany z 1 na 2 na dłuższą metę jest to męczące.

Sprawa wygląda tak , podczas przyśpieszania i zmiany biegu na 2 mam wrażenie że obroty zbyt szybko spadają, co po puszczeniu sprzęgła powoduje szarpnięcie.

Do tego dochodzi również głuchy dźwięk wydobywający się z tyłu samochodu podczas zmiany biegów.

Znacie temat? Dzięki za pomoc.

Opublikowano
Mam to samo, dosłownie to samo. Sprzęgło mam nowe a szarpanie nie ustało. W piątek mechanik mi zmienia tuleje wahacza z tyłu i słynną tuleję nr. 9 więc wieczorem napiszę czy szarpanie ustało.
Blachary Mam Was
Opublikowano
Podobne objawy mam i ja... myślałem, że to wał/most... ciekaw jestem czy to faktycznie zawieszenie...
Opublikowano
  • Autor
Daj proszę znać czy coś się zmieniło , dzięki
Opublikowano
Może pomóc wywalenie zaworu opóźniającego sprzęgło tzw. CDV (clutch delay valve).

Instrukcja tutaj: http://forum.e46fanatics.com/showthread.php?t=763107

Temat na forum tutaj: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=70&t=157252&hilit=cdv

Raczej nie pomoże ponieważ już dawno go wywaliłem a objawy nie ustały.

Blachary Mam Was
Opublikowano
  • Autor
Kolego ,wymieniłeś tuleje? Jakaś różnica ?
Opublikowano
Witam, po wymianie zero poprawy, szarpie i nadal jest głuchy dźwięk przy wrzucaniu biegu.
Blachary Mam Was
Opublikowano
Mi tam też troche czasem poszarpie i słychać głuchy dźwięk no i zawsze byłem pewny że to wina wału (a dokładniej to kwestia wymiany tej gumy wygłuszającej drgania).
  • 1 rok później...
Opublikowano

Koledzy od pewnego czasu mam podobne objawy. Ciężko jest płynnie ruszyć i zmieniać biegi. Im niższy bieg tym jest gorzej, na 5 praktycznie bez problemu.

Jest to irytujące bo jeżdżę wieloma samochodami i jest ok a swoim szarpie jak łajza:/

ostatnio robiłem próbę ruszania z wyższych obrotów ze strzału i bez dsc - lekki uślizg ale płynnie, później 2 i znów szarpnięcie. Przez te objawy zmiana biegu trwa dłużej niż powinna bo muszę delikatnie popuszczać sprzęgło, no i jazda jest mało komfortowa..

czy ktoś z was uporał się z tym problemem?