Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Udało się wymienić słupek silnika i generalnie wszystko działa jak należy :) Jeśli ktoś jest zainteresowany szczegółami - zapraszam na priv.

Niestety pojawił się problem z systemem start-stop, który po wymianie silnika nie działa. Pojawia się komunikat błędu w kolorze żółtym - litera `A` w kółku.

Jak się dowiedziałem komunikat ten prezentowany jest, gdy akumulator ma za niskie napięcie, wtedy system się wyłącza aby nie `dobić` akumulatora częstym uruchamianiem.

Silnik jednak odpala bez problemów, więc nie sądzę aby był to problem związany z akumulatorem. Ktoś wie, co może być powodem?

Mi też poprzedniej zimy odpalał bez problemu, a akumulator był na wykończeniu. Proponowałbym sprawdzić dobrze aku.

Jakie powinno być prawidłowe napięcie?

• Odpowiedzi 132
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
W czasie pracy silnika ok. 14,1-14,7V, przy wyłączonym silniku nie powinno nigdy spadać poniżej 12V; u mnie po wyłączeniu zapłonu jest 12,5-12,7V, jak dłużej posiedzę w aucie to schodzi powoli do 12,2-12,3V (aku wymieniany na jesieni ub roku).
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
Niestety najprawdopodobniej nie jest to problem akumulatora, gdyż podłączyłem go do ładowania na całą noc, a rano problem z systemem start-stop nadal występował. Przypuszczam, że podczas wymiany silnika coś zostało `skopane`.
Opublikowano

O ile sie orientuje to masz pewnie start-stop domyslnie wlaczony po odpalaniu auto, tak ?

Moze sprobuj to zmienic. Logike mozna przeprogramowac aby start-spot byl nieaktyny po wlaczniu zaplonu. Ja wogole tej funkcji nie urzywam :norty:

Dziqsek moze ci wiecej powiedziec na temat co zostalo skopane - napisz do niego na priv.

Sorry za ortografie - niemiecki windows :)

http://images.spritmonitor.de/519278.png

Opublikowano
O ile sie orientuje to masz pewnie start-stop domyslnie wlaczony po odpalaniu auto, tak ?

Moze sprobuj to zmienic. Logike mozna przeprogramowac aby start-spot byl nieaktyny po wlaczniu zaplonu. Ja wogole tej funkcji nie urzywam :norty:

Dziqsek moze ci wiecej powiedziec na temat co zostalo skopane - napisz do niego na priv.

Tak, domyślnie mam włączony.

Ja też nie używam ale chciałbym aby to było sprawne :)

OK, dzięki.

Opublikowano

OK, dzięki.

Kolego najprawdopodobniej rozkalibrowal Ci sie czujnik biegu jalowego. Mialem tak ostatnio po odlaczeniu aku. Dziqusek ogarnął mi to w 90 sekund.

Opublikowano

OK, dzięki.

Kolego najprawdopodobniej rozkalibrowal Ci sie czujnik biegu jalowego. Mialem tak ostatnio po odlaczeniu aku. Dziqusek ogarnął mi to w 90 sekund.

Chyba na forum jest jakiś błąd, gdyż nie mogę wysłać wiadomości na priv- nie znajduje mi takiego użytkownika.

Opublikowano

Jeżeli o dziquska Ci chodzi, to zajrzyj do tematu grupowe kodowanie albo grupowy zakup ledow. Tam go znajdziesz.

Zresztą wydaje mi sie, ze każdy kto ma Inpe i sie troche orientuje naprawi to.