Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Co do łap to chcę zrobić adaptery. Info tyczące się smoku olejowego z E90 jest sprawdzone ? Czy ten smok pasuje do miski z M57N z E46 330cd ??

Robiłem już podejście pod ten silnik w E46 . Zabrakło czasu , a auto i silnik nadal też czeka ... Smok nowy w serwisie chyba kosztuje 160zł . Z tego co pamiętam pasował bez problemu do miski z E46 330d . Z e60 napewno nie podejdzie . Co do dzwonu skrzyni biegów to według mnie za dużo zabawy będziesz miał żeby przespawać dzwon . Bo obudowa napewno nie podjedzie . Lepiej odrazu szukaj skrzyni od M57N2 . Co do łap do adaptery nic ci nie dadzą . A dorobić łapy silnika to jeden dzien zabawy i gotowe . Najlepiej będzie dorabiać łapy jak już będziesz mieć skrzynie biegów . Mimo że silniki podobne to jest dużo zmian ... . Z perspektywy czasu dużo bardziej rozwojowy do swapu jest silnik N57 :)

• Odpowiedzi 163
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

projekt łapy od strony turbiny... jutro powinna być zrobiona :D

f073c3b513367c33.png

co do spawania skrzyni to raczej sam dzwon przełożę (bez spawania, same obudowy) mam dwie skrzynie GS6-53DZ i GS6x53DZ, myślę że skrzynia do wtorku powinna być gotowa.

Co masz na myśli mówiąc o innym układzie paliwowym ? wiem że w M57N2 są większe przewody paliwowe ale tylko za filtrem (jest chyba 12mm) ale przed jest 8mm. Powrotny jest cały 12mm w M57N2 a w M57N powrotny jest 8mm tylko że jest jeszcze mostek między powrotem a zasilaniem przed filtrem.

Opublikowano
M57n2 ma już sterownik pompy paliwa , a o ile dobrze pamiętam E46 tego nie posiada . I nie jestem pewny czy idzie przełożyć obudowy same w skrzyni
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jest ogień, wczoraj miałem przyjemność obejrzenia projektu na żywo! Zapowiada się bardzo ciekawie warto śledzić temat, będzie potwór :norty:
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

kolejna łapa...

26a498c5acec2ad4.jpg

39c91ad39dbe9abe.jpg

i praca nad skrzynią biegów... szczerze to nikomu nie polecam rozbierania xD i tym bardziej składania no ale przecież to wszystko ludzie robili :D

477969a7c30a3a1f.jpg

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie warto by przenieść ten temat do galerii? Ciekawy projekt i trochę tu ginie w gąszczu innych tematów.
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
Czy ktoś z was się orientuje czy silnik odpali jeżeli jest licznik odpięty ?? Pytam aby rozwiać wszelkie wątpliwości ;)
Opublikowano

Pytanie typu "Kut.s" :lol:

czy jeżeli mam klucz z innym kodem w transponderze niż w EWS i ECU to rozrusznik będzie kręcił ?? Wiem że w autach z grupy vag normalnie silnik odpali i po 2s zgaśnie... a jak jest w BMW ??

Opublikowano

kontrolki były ale faktycznie po zmianie wkładu kluczyka silnik odpalił od strzału :D

Ps. musiałem międzyczasie ogarnąć innego swapa :D są rzeczy pilne i pilniejsze ale myślę że do końca miesiąca skończę swoje auto :P

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

776d3d19bb2a1d80.jpg

Serce wisi :D

łapy pasują idealnie

napęd już spięty jeszcze paliwo, elektryka i palimy :D (DP 3" muszę zrobić od początku) :cool2:

silnik za drugim podejściem zostaje już na miejscu :D usiałem dziada wyciągać bo pokusiłem się o miskę z e92... która nie pasuję do wózka silnika e46 itp itd... mam nadzieję że już będzie z górki :D :wink:

Opublikowano
Szczerze to jeszcze swap nieskończony a jednak kusi mnie aby zrobić pierwsze 345d... ktoś jakieś sugestie? Wiem ze musiałbym zrobić od 0 wózek i mocowania. Wszelkie rady sugestie miłe widziane
Opublikowano

drgania nie od sprzęgła a od skręcającego się wału minimalnie.

Poliuretan w łącznik wału (np.olkusz), poliuretanem oblana podpora wału w celu jej usztywnienia, do tego dyfer również na poliuretanie. 300 ogarnia, powyżej i tak są drgania ale do akceptacji.

dodam od siebie że jak wykres jest skopany to takie drgania i przy 250 koniach mogą wystepować. Przerabiałem na sobie te drgania, jakby ktoś zagęszczarkę w bagażniku umieścił :)

szukam
Opublikowano

Mianowice elektryka już spięta silnik kręci lecz nie odpala... Inpa pokazuje 4 błędy z silnika (Wiatrak elektryczny, świeca na 3 cylindrze, świeca na 4 cylindrze, "przepustnica").

mimo tych błędów silnik powinien odpalić... wiem że M57N 204km ma dwie pompy paliwa jedna w baku i jedna przed filtrem paliwa. mianowicie w M57N2 jest jedna pompa w baku + ele. podgrzewacz.

w auto jest obecnie poskładane tylko na pompce w baku z e46 M57N 204km + podgrzewacz. Elektryka silnika pochodzi z x3 razem z EWS'em. Wiem że nowsze auta z M57N2 miały sterownik do pompy paliwa ("ktoś mi kiedyś tak powiedział") lecz sprawdziłem że w początkowych modelach nie było sterownika. Wiem też że w X3 do baku przychodziła 1 wtyczka a w e46 są dwie (do prawej i lewej komory baku w x3 wszystko jest w jednej wtyczce).

Czy pompa z baku w x3 M57N2 ma inne parametry niż pompa z e46 M57N?

Jakieś rady ??

Opublikowano

ale podaje paliwo ?

jakby było za słabe ciśnienie to by ci wywaliło "za niskie ciśnienie przy starcie silnika na listwie CR" jakoś taki błąd jest :)

jak mi się wtyczka od pompy progowej w m57n wypieła to też nie odpalał i taki od razu błąd wyskoczył.

sprawdź na plaku czy odpali, bedziesz wiedzieć czy nie podaje paliwa czy o co chodzi.

szukam
Opublikowano
Zrób synchro DDE-EWS , X3 ma jedną pompe ze sterownikiem na can . Musisz to zadaptować do twojego auta . E46 ma dwa pływaki stąd dwie wtyczki . E46 m57n ma dwie pompki zasilające . Musisz to zrobić tak jak w X3 . Sprawdz czy nie masz błedu w EWS . Gdy przepustnica będzie zamknięta auto nie bedzie miało powietrza by zapalić .
Opublikowano
przepustnica jest otwarta. X3 ma tylko jedną pompę w baku i bez sterownika

Kiedyś taka robiłem i z tego co pamiętam sterownik był . Sprawdz po Vinie sterowników silnika z X3 które masz , czy posiadała sterownik . ale najpierw sprawdz synchro i błedy w EWS