Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Prawa i lewa poducha jest taka sama :) niebieski lewa strona , czerwony prawa ale jest to potrzebne aby nie pomylić ich kiedy wymieniamy np zawór przy kompresorze .
Opublikowano
sama wymiana poduchy jest prosta , wystarczy zdemontowac koło , odkręcić przewód od poduszki aby zeszło z niej ciśnienie , poduch jest tylko wsadzona w swoje mocowanie nie trzyma jej ani jedna śrubka .. wystarczy przekręcić ją o 25stopni i wyjąc .
  • 3 lata później...
Opublikowano

Podbijam temat, bo nigdzie nie znalazłem dokładnego opisu.

Ja kupiłem zamienniki poduszek ARNOTT za 860zł/szt.

Procedura wymiany uwzględniająca posiadanie taniego kabelka i INPY:

1) podnosimy auto

2) odkręcamy koło

3) INPA -> Air Suspension -> activate -> hand control i tam daną stronę obniżamy (czyli otwieramy zawór spustowy)

4) Przy otwartym zaworze w inpie podnosimy zawieszenie (ja podłożyłem drugi podnośnik pod wahacz) żeby ścisnąć poduszkę. Przy ściśniętej zamykamy zawór i opuszczamy dodatkowy podnośnik.

5) ręcznie dociskamy zawieszenie w dół, lekko szerokim płaskim śruborkętem podważamy poduszkę w dolnej części - wyskoczy z mocowania z dołu

6) obracamy poduszką - wyciągniemy ją z góry, górną częścią wyciągamy do siebie, wcześniej odczepiając wężyk podciśnieniowy z mocowania pod autem - żeby zrobił się dłuższy

7) odkręcamy wężyk, wyciągamy starą, wciskamy nową poduszkę - w instrukcji miałem opis żeby nie wykręcać nowej końcówki wężyka - ale bez wykręcenia wężyk nie chciał się trzymać, tak więc odkręcamy nową końcówkę, wciskamy wężyk, wkręcamy,koniecznie sprawdzamy czy wężyka nie da się wyciągnąć, wkładamy poduszkę (jak trzeba to otwieramy zawór w INPIE). Poduszkę mocujemy na górze (przekręcamy) - jak jest bez powietrza to będzie za krótka żeby wskoczyć w dół - wtedy na sekundę włączamy pompowanie, układamy ją w gnieździe dolnym, jak siedzi dobrze to zakładamy koło pompujemy do końca, opuszczamy do końca, pompujemy do końca - i już przetestowane, można zabierać się za drugą stronę :)

Czas pracy w moim przypadku to 30minut pierwsza poduszka, 15 minut druga poduszka.

Opublikowano
nie koniecznie trzeba używać INPA wystarczy wyciągnąć bezpiecznik od sprężarki i upuścić powietrze zaworkiem. Później wkładamy bezpiecznik a sprężarka dopompuje powietrze do poziomu. To tak na wszelki wypadek jakby ktoś nie miał kabla. Oczywiście może pojawić się błąd ale nie wpływa na działanie układu
  • 1 rok później...
Opublikowano
Panowie pytanie dotyczące poduszek nivo, co skraca ich żywot?jazda na obciążonym aucie gdzie poduszka musi to przyjąć na klatę czy poprostu nie ma reguły i poduszka psuje się bo traci szczelność?
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano
Odświeże temat chodź moje poduchy trzymają i póki co jest wszystko w porządku, tylko wyglądają na mocno zmęczone. Ta od strony kierowcy jest już mocno sparciala i chciałbym uniknąć niespodzianki w trasie. Także planuje je wymienić teraz pytanie czy zamienniki za 1/3 ceny oryginalnej są coś warte?
  • 3 lata później...
Opublikowano

Wymiana poduszki jest banalnie prosta. Ja wymieniałem bo zrobiłą się małą dziurka i powietrze uciekało. Łatwiej i szybciej robi sie wymianę, jeśli już wiemy, że mamy nieszczelność, ponieważ nie ma konieczności grzebania przy kabelkach kompresora, żeby spuścić powietrze z poduszki.

1. podnosimy auto odkrecamy koło.

2. jeśli poduszka jest dziurawa ale jeszcze trochę trzyma ciśnienie możemy przebić gumę czymkolwiek, bo i tak idzie na straty ....

3. wyciagamy poduszkę z dolnego gniazda podważając płąskim śrubokretem.

4. nastepnie obracajac lekko poduszke - wyciągamy ja z górnego mocowania.

5. przepinamy kabelek od kompresora

i tyle wsio wkladamy poduszkę w gorne mocowanie (samo wpada) w dolne (taki plastikowy trzpień), nie ma sie co bać z wymianą, poduszka jest z gumy i elastyczna, wiec ladnie wszystko wchodzi, mnie to zajeło 40 min. , prościej niż wymiana oleju :)