Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam wyczuwalny luz na wentylatorze ( wisko ). Wydaje mi się że jest to połączone na jednym wałku z pompą wody. Czy muszę juz to naprawiać ?

Co się wymienia ? Czy wymienić należy pompe wody? Pozdro

Opublikowano
to zależy gdzie masz ten luz?? jezeli przy samym wisko czyli przy śróbie wisko to do wymiany samo wisko bo jest ono przykręcone do pompy !! a taki luz na wisko jak poruszasz wiatrakiem jest częstą usterką więc nic strasznego!!! 15 min roboty... no chyba że masz luz na osi pompy to co innego ale tym bym się nie przejmował jeśli auto się nie grzeje za mocno lub jesli pompa nie cieknie
Opublikowano
Dzięki Gracus. Ten luz jest na osi pompy . Nic mi się nie grzeje i wycieków nie mam. Na śrubie wisko jest ok. Myslałem że trzeba już to wymieniać. Uspokoiłeś mnie , to jeżdze dalej i nie wymieniam. Pozdro
Opublikowano
obserwuj to jednak dokładnie,bo jak łozysko wykruszy sie zupełnie(bo to ułożyskowanie pompy sie konczy)to może a raczej na pewno narobi ci sporo kłopotu w motorku-z zatarciem włacznie.ja bym to zrobił-kup używke i wymień,przy zakupie uzywki zwróc uwage na luzy posiowe poprzeczne tzn.poruszaj ustrojstwem czy nie lata.pozdro
Opublikowano

Ja bym zrobil i to jak najszybciej gdyz moze w kazdej chwili pasc. A jak znam zycie to zrobi to w najmniej odpowiednim momencie.

Nie rozumiem tylko po co kupowac uzywke i ryzykowac jak mozna kupic taka pompe w sklepie za cene 100 - 200 zl i to juz dobrej firmy

Opublikowano
Wersja JAK NAJTANIEJ.tylko wtedy używka, a generalnie popieram wymiane na nową.pozdro
Opublikowano
Wersja JAK NAJTANIEJ.tylko wtedy używka, a generalnie popieram wymiane na nową.pozdro

widac roznice. Nowe sie ciezko obracaja (jakby lozyska stały), uzywane kreca sie lekko i nigdy nei wiadomo, kiedy zacznie puszczac bokiem

pozdrawiam

t.

Opublikowano

Jezeli bedziesz wymienial pompe wodna to tylko i wylacznie na nowa. Koszt pompy wodnej nie jest nie wiadomo jak duzy. Nie baw sie w uzywane, regenerowane i z malym przebiegiem zuzywalne elementy silnika.

Stare to sa dobre ale tylko wino i skrzypce. :twisted2: