Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ;)

wczoraj jezdziłem i cos mi sie stało dałem gazu a tu nic turbo całkiem sie wyłaczyło ani go nie słychac zeby gwizdało ani zadna kontrolka sie nie zapalła poprostu jak by ja komputer odłaczył z jakis przyczyn czy jak. Przeciez jak by turbina siadła ty by była jakas oznaka jeden wielki gwizd albo by zaczeła kopcic a tu poprostu nic. Prosze o pomoc bo ja juz zgłupiałem co to moze byc ;) pozdrawiam ;))

Opublikowano
Warto zacząć diagnozę od podłączenia auta do komputera. Być może problem ujawni się w błędach zapisanych w pamięci. Jeśli nie uzyskasz na forum diagnozy, to napisz proszę dla potomności czy to faktycznie turbo czy coś innego. Podaj też przebieg auta.

SPRZEDAM swoje E87 123d - szczegóły na PW

Jak dbać o BMW: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=70&t=262051 . Awaryjność silników: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=70&t=221978

Opublikowano

Turbo nie może przestać działać, no chyba, że się rozpadnie i mechanicznie coś zblokuje wirnik.

Natomiast to co stało się u Ciebie, to przejście silnika w tryb awaryjny. Jednak przyczyna jego powstania, nie spowodowała pojawienie się żadnej kontrolki. Sterownik silnika po prostu zredukował moc i wysterowuje turbo na minimum (nie słyszysz gwizdu), co nie znaczy, że nie działa. Nie myl tych dwóch rzeczy.

Obstawiam problemy z utrzymaniem ciśnienia doładowania lub wtryskami. Bez podłączenia do komputera niestety można tylko zgadywać.

Pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Zacznij od sprawdzenia czujnika ciśnienia w kolektorze ssącym (zamiennik ok 160-180zł) lub sterownik turbiny (używany lub regenerowany ok 400zł)...a najlepiej podłącz kompa. Być może pojawi się błąd "3F01".

BMW E36 1991 Limuzyna 325i 2005↔2007

BMW E46 2002 Touring 320d Lift 2007↔2010

BMW E91 2006 330d 2010↔2018

BMW E81 2007 118d 2015→

BMW F31 2014 325d 2018→

icon1.png

F31-C-HRj_qqhnpsx.jpg