Skocz do zawartości

E46 320i Stukanie z tyłu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Zwracam sie z zapytaniem gdyż niepokoji mnie pukanie z tyłu podczas zmiany biegu.

Wymieniłem tuleje dyfra, i już sie to zmiejszyło, ale nadal ono wystepuje podczas zmiany biegu.

Gdy silnik jest zimny jest ono największe, natomiast wraz z przejechaniem kilku kilometrow sie to zmiejsza.

Czyżby był do wymiany olej ? Po rozgrzaniu rownież stuka tylko sporo ciszej, i wtedy juz nie szarpie przy zmianie biegu, ale nadal slychac delikatny stuk, jest to najbardziej obiawialne podczas zmiany z 1 na 2. Odnosze rowniez wrazenie ze ten stuk jest równiez slyszalny na dołkach.

Dzis wyjezdzajac na ulice dostrzegłem po raz pierwszy ze auto podczas ruszania szarpie ( tylko podczas ruszania z miejca)

a silnik na wolnych pracuje równo. Tak jakby odcinało ASC, ale po wylaczeniu tego systemu nie bylo zmiany.

Opublikowano
Albo sprzeglo do wymiany moim zdaniem albo dyfer ma luzy, wzglednie polosie sa wywalone. Sprawdz czy w ogole jest w nim jeszcze olej.
Opublikowano
a moze cos nie tak z walem ? ja mam pukniecia przy zmianie biegu i ez czasem jest glosniej a czasem ciszej i sprawdzilem wal i ma luzy delikatne wiec moze u ciebie tez ma wal luzy na krzyzakach?
Opublikowano
Wymienic most albo polosie. Raczej nie ma innych opcji. O ile to jest to. Najpierw diagnoza - od skrzyni do dyfra trzeba sprawdzic lacznik walu, podpore (albo podpory) walu, a potem tuleje dyfra i sam dyfer.
Opublikowano
  • Autor

Dziś wnikliwiwie testowałem moje auto, i moje spostrzerzenia sa nastepujace :

Silnik pracuje na wolnych obrotach ---=> wciskam sprzęgło ---=> wrzucam jedynke ---=>pukniecie z tylnej częsci auta

---=>im bardziej gwałtowne włożenie jakiegokolwiek biegu mocniejsze pukniecie.

Nie wykluczam tego ze moze byc to ze skrzyni, a przenosi dzwiek na tył.

Czyżby była to poduszka skrzyni ? Czy może sprzęgło ?

Opublikowano
Sprawdz rzeczy, o ktorych Ci napisalem. Inaczej wydasz kupe kasy a wcale niekoniecznie problem ustapi bo moze to byc podpora walu albo tuleja dyfra.
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
maniek2102 czy udało się usunąć lub zdiagnozować problem?
Opublikowano
witam panowie jest problem przycisk reczny jest na przycisk i jak jest właczony to świeci na czerwono natomiast jak jest wyłaczony to świeci na żołto dlaczego tak jest mozeci mi powieciec? Czy to wytarte szczęki czy coś z trakcja? dlaczego świeci na żołto prosze o szybkie odpowiedzi takie w miare pewne na 100% :D
Opublikowano

witajcie,

tez mam ten problem ze stukami przy wbijaniu biegów... tuleja byla u mnie zurzyta wymienilem ją i dalej to samo. (ja mam 320d 136km)

kolega tez to mial w 320i wymienil chyba półoski i ustalo mu to stukanie.