Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam forumowiczow!

Wlasnie od niedawna jestem posiadczem zacnego E46 compact. Niestety jak to bywa trzeba ja troche doprowadzic do ladu. Pojawiły się dziwne stuki w czasie jazdy. Wrazenie jest takie jak by kamien albo gwozdz wbil sie w opone ale opony sa czyste. Im szybciej jade tym stuk czestszy. I tu ciekawostka ze jak hamuje to stukanie znika i wszystko jest ok. Czy ktos ma jakis pomysl co to moze byc?

Opublikowano
Witam kolego mi to wygląda na urwane mocowanie klocka hamulcowego ,który jest luzny i stuka.Tak jak pisałeś jak hamujesz to tłoczek go dociska i jest ok. Ja bym zaczął od sprawdzenia owych klocków.
KOZIOL
Opublikowano
Dzieki za odpowiedz. Gdzies czytalem o tym. ALe nie rozumiem jak klocek moze stukac? powinien sie slizgac tylko po tarczy chyba? Bo jesli chodzi o jazde na podziurach jest ok. Myslaem o polosiach bo auto bylo jezdzone na 225 przod i 245 (255) tyl.
Opublikowano
Możesz to sprawdzić z obserwatorem.Jedz powolutku i hamuj pulsacyjnie a ktoś z boku auta niech obserwuje czy koło bardzo"chodzi na boki".Podczas tego pulsacujnego hamowania z dużą częstotliwością słychać uderzenia pod podłogą.Albo stacja diagnostycza.
never again N46
Opublikowano
Zagadka rozwiazana, przed wyjazdem na podnosnik cos mnie tknelo zeby sprawdzic dokrecenie kol. Przednie lewe kolo niedokrecone :!: Odkrecilo sie w drodze z komisu do domu. Do handlarzy chyba sie powinno strzelac. :evil: