Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
WItam potrzebuje zaczerpnąc waszej opinii. Kupiłem sobie do swojej E39 halogeny przewody są od razu wyprowadzone wiadomo. No i musze wymienić teraz przełącznik i teraz moje pytanie jest następujące były dwa rodzaje przełączników czy jeśli wrzuce taki http://allegro.pl/bmw-520-e39-wlacznik-swiatel-halogenow-i3137724689.html albo taki http://allegro.pl/przelacznik-halogenow-bmw-e39-lift-i3155328533.html czy to będzie jakaś różnica ogólnie znam zasade działania tych przełączników tylko chodzi mi o to czy to będzie pasować pod moją instalacje. Moje E39 jest przedliftem 98r
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Pierwszy masz możliwość włączyć światła przednie lub tylne albo oba na raz.

Drugi typ to masz albo przód albo wszystkie. Powinno działać pod każdą instalację

Dokładnie tak :cool2:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Czyli mówicie że jak w aucie jest ten nowszy (halogeny albo wszystkie) to można wsadzić ten co włącza każde oddzielnie?

Czasem mnie wkurza że nie mogę np włączyć samych przeciwmgielnych z tyłu, tylko razem z przodem, zwłaszcza jak jedzie za mną jakiś baran na długich, albo na halogenach i mam ochotę mu poświecić, nie oślepiając zarazem tego przede mną (może wydawać się że to chamstwo z mojej strony, ale nie mam zewnętrznych fotochromów, i to mocno oślepia, a inaczej ciężko zmusić delikwenta do wyłączenia "oślepiaczy" ).

Opublikowano

Trzeba by było zobaczyć jak wygląda to pokrętło od strony styków wtedy można by było powiedzieć na 100%. Sądzę że działa w obie strony.

Ja właśnie mam każde osobno i często używam w takich sytuacjach jak mówisz. Bo często ludzie zapominają sobie długie wyłączyć :duh: Temu przed Tobą i tak chwilę mrygniesz włączając tylne światła. Ale to chwileczkę

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
No właśnie, i nie muszę mu cały czas świecić tylko dlatego że mi jakiś idiota jarzy po lusterkach :roll:
Opublikowano
Na długich to pół biedy bo wyłączy. Gorzej jak ma światła mijania chińczyki albo źle ustawione. Wtedy tragedia jest i żadne mruganie nie pomoże bo przecież świateł nie wyłączy (też mam zwykłe lusterka)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wg mnie na zwykłych kontrolach misiaki powinni sprawdzać ustawienie świateł, bo to jak na mnie, stwarza spore niebezpieczeństwo, a nie dowalać się do braku kilogramowej gaśnicy która praktycznie robi głównie za ozdobę :wink:
Opublikowano
Ale przecież przednie światła przeciwmgłowe w żaden sposób oślepiają (a przynajmniej nie powinny) - ani jadących z przeciwka, ani jadących przed nami.. Ich zadaniem jest świecić tuż nad ziemią, a nie w niebo jak światła drogowe, albo pzrecimgłowe tylne.
Straight six in the front, manual gearbox in the middle and drive goes to the back - that's the chapter one, page one of the petro-sexual handbook :D
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

No to chyba nigdy nie stałeś długo za jakimś wysokim autem, które ma halogeny zamontowane 2x wyżej niż np e39.

Mowa o wszelakich suvach, terenówkach, a także o autach, które mają przeciwmgielne zintegrowane z reflektorami.

W dodatku mało kto pamięta że halogeny też się ustawia.

Opublikowano
Ale przecież przednie światła przeciwmgłowe w żaden sposób oślepiają (a przynajmniej nie powinny) - ani jadących z przeciwka, ani jadących przed nami.. Ich zadaniem jest świecić tuż nad ziemią, a nie w niebo jak światła drogowe, albo przeciwmgłowe tylne.

Teoretycznie masz rację bo tak są ustawione, dużo niżej i pod odpowiednim kątem do jezdni.Ale zdarzyło Się kilka razy jak wjeżdżałem pod górę na halogenach lub odwrotnie, że kierowcy z naprzeciwka mrugali bo ich oślepiam

Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym,ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.
Opublikowano

Shadow69 ale przecież mówimy o e39 i włączaniu przeciwmgłowych przednich razem z tylnymi i to na chwilę. Zgadzam się jeśli chodzi o suvy itp, ale zintegrowane przeciwmgłowe miałem w A4 i wierz mi, że świeciły pod takim kątem w dół, że nawet na wzniesieniu nie dało się nimi oślepić jadącego z przeciwka.

bonzo320i to jest normalna sytuacja i w takim przypadku oślepiasz/jesteś oślepiany również wtedy gdy są włączone zwykłe światła mijania.

Straight six in the front, manual gearbox in the middle and drive goes to the back - that's the chapter one, page one of the petro-sexual handbook :D
Opublikowano
Ale przecież przednie światła przeciwmgłowe w żaden sposób oślepiają (a przynajmniej nie powinny) - ani jadących z przeciwka, ani jadących przed nami.. Ich zadaniem jest świecić tuż nad ziemią, a nie w niebo jak światła drogowe, albo pzrecimgłowe tylne.

Nie oślepiają? W deszczowy dzień w nocy jak baran jeden z drugim włączą też nie oślepiają? Tragicznie przed takim się jedzie i trzeba się odwdzięczyć drogowymi bo na takich innej rady nie ma :duh:

zdarzyło Się kilka razy jak wjeżdżałem pod górę na halogenach lub odwrotnie, że kierowcy z naprzeciwka mrugali bo ich oślepiam

wcale im się nie dziwię :mrgreen: