Skocz do zawartości

samochod nie jedzie skrzynka w trybie awaryjnym co jest??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam jestem tu nowa pozdrawiam wszystkich

Mam problem ze skrzynia w e34 525 92r. odpalam autko i wrzucam D auto nie jedzie gdzies wylania sie cichy gwizd i troszeczke buja samochodem po paru prubach ruszenia zalacza sie tryb awaryjny autko jakos jedzie ale na desce tak jakby niebyl odpalony pali sie kontrolka sie czerwony ! i nie pokazuje obrotów silnika ani nie dziala wskaznik spalania jedno i drugie na zero, obrotomierz pokazuje obrotry tylko przez ok 1,5 sek po odpaleniu autka i nie mozna przelaczyc na LPG, a jezeli odpale z LPG autko przelacza na paliwo jak obrotomierz przestaje dzialac podswietlenie deski wyglada jakgy byl tylko wlaczony zaplon co to moze byc ponadto komunikat GETRIBEPROGRAMM i NIVEAUREGELUNG i BETRIEBSANLEITG :cry: pomozcie :mad2:

Opublikowano

GETRIEBEPROGRAMM - usterka w elektronicznym sterowaniu automatycznej skrzyni

NIVEAUREGELUNG - samochód przeciążony

BETRIEBSANLEITG – instrukcja obsługi

Jezeli ci cos swiszczy to sprawdz olej w skrzyni biegow. Gwizd jest oznaka iz jest go za malo. Stad nie chce ruszyc.

Opublikowano
GETRIEBEPROGRAMM - usterka w elektronicznym sterowaniu automatycznej skrzyni

NIVEAUREGELUNG - samochód przeciążony

BETRIEBSANLEITG – instrukcja obsługi

Jezeli ci cos swiszczy to sprawdz olej w skrzyni biegow. Gwizd jest oznaka iz jest go za malo. Stad nie chce ruszyc.

A jak go sprawdzic?? jest jakas miarka ?? tak jak do silnika??

Opublikowano

Sprawdz pod maska czy nie ma drugiego bagnetu - w okolicy tylu silnika od strony kierowcy.

Problem w tym ze olej sie sprawdza na rozgrzanej skrzyni przy wlaczonym aucie i ustawieniu w pozycje P (park)

Najlepiej podejdz do jakiegos dobrego mechanika niech ci ten olej wymieni. Nie jest to tania sprawa ale lepiej tak bedzie zrobic.

Opublikowano

samochod jest z '92 - wiec 5hp18 wieta .....

niestety - objawy sa takie same jak u mnie - albo masz bardzo malo oleju , albo skrzynia sie spalila - jezeli nie ciagnie to moze swiadczyc o zuzyciu tarczek frykcyjnych - a na trybie awaryjnym jedzie bo spina dodatkowe kosze - zeby cos z siebie wykrzesac.....

1- sprawdz olej !!!!!!!! - jezeli jezdizlas dluzszy czas z niskim poziomem to sie pozeganaj ze skrzynia ....

2- a potem to sie zobaczycz

przykro mi takie rzeczy pisac - ale tak to niestety wyglada .... ( ma nadzieje ze dolejesz olej i bedzie smigac)

Opublikowano

Niestety automaty są najsłabszą stroną BMW. Na jakimś dzikim farcie w E34 z automatem miałem tylko raz problem i okazało się to drobiazgiem. Po przygodach prawie wszystkich znajomych ze wspaniałymi skrzyniami automatycznymi (zwłaszcza osławiona 5HP30 :duh: ) kupiłem samochód na manualu...

Jak pisali poprzednicy: wymień olej i filtr i... bądź dobrej myśli :P

"Aerodynamika jest dla tych, którzy nie potrafią budować silników" - Enzo Ferrari
Opublikowano
A ja sie z Tobą nie zgadzam.BMW ma b.dobre automaty.Najprostszy automat w BMW(goły e23) przewyższa sterowany elektronicznie automat w oplu(senator).I wiem to z doświdczenia jeżdze tylko automatami.A wszelkie usterki to w 90% wyłącznie wina użytkownika.O automat trzeba dbać!Jak ktoś chce poszaleć to nie powinien kupować automata :nienie: one są dla zrównoważonych czytaj dojrzałych kierowców.
BMW 525i od 340 dni---------wcześniej e23, 732i--------- tylko automat!
Opublikowano
Maiłem 520iA 24V 93r. Przebieg 130tys km. W briefie dwóch włąscicielki przed mną. obydwaj po ok 65lat... Samochód i silnik igła... 5hp18 po prawie 40tys u mnie (ok 170tys km) zaczął załączać (!). Władowałem w to ok 3tys. - najpierw olej, potem sterowanie, potem druga skrzynia i nadal coś nie tak, Nigdy automatu w BMW , chyba że jakieś e46, e39 jeżeli ma całkiem inną skrzynkę. NIE POLECAM firmy w Józefowie koło Otwocka na ul. Długiej - złodzieje i krętacze, dopiero jak postraszyłem Skarbowym - robili wałki nie dawali mi paragonów itp to oddali autko bez kolejnego tysiąca. Skrzynia nadal nie działała poprawnie.
Opublikowano
Sprawdz pod maska czy nie ma drugiego bagnetu - w okolicy tylu silnika od strony kierowcy.

Problem w tym ze olej sie sprawdza na rozgrzanej skrzyni przy wlaczonym aucie i ustawieniu w pozycje P (park)

Najlepiej podejdz do jakiegos dobrego mechanika niech ci ten olej wymieni. Nie jest to tania sprawa ale lepiej tak bedzie zrobic.

Nie ma bagnetu z prawej strony ale dzieki wam za rady, olej i filtry w skrzyni wymienialam 15-12tys temu takze mysle ze jest ok. Chyba ze mechanik do dupy :cry2:

ile moze mnie kosztowac zmiana na manuala bo chyba sie nie oplaca jej robic slyszalam ze automat jak sie rozbierze to kicha pozniej nigdy juz nie bedzie tak jak powinno byc??

A co z tym ze nie pokazuje obotow silnik? poprostu autko nie wykrywa odpalonego silnika?? na poczatku opisalam dokladnie moze to jest przyczyna :doh:

pozdro.

Opublikowano
moze - moze masz jakies zwarcie w instalacji elektrycznej i sterownik skrzyni lapie jakis blad - musisz z tym podjechac do jakiegos łebskiego mechanika - moze to bedzie jakas [bAD] , a skrzynia wariuje...

dzisiaj bylam u elektryka i stwiwerdzil blad czujnika predkosci w skrzyni :cry2: ogolny koszt bedzie spory dlatego zdecydowalam wlozyc manual wyjdzie mnie ta sama cena mniej wiecej a ta skrzynia i tak juz szarpala przy zmianie biegow

dzieki za wszystko pozdrawiam

Opublikowano

popieram takie rozwiazanie :cool2:

jezeli komputer pokazuje blad czujnika predkosci obrotowej - to na 95% skrzynia jest do kapitalnego remontu - najczescie wina nie lezy po stronie czujnika a po stronie zuzytych tarczek ciernych - a jezeli skrzynia szarpie i slizga to sprawa oczywista.....

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=19113 - tu jest opis calej przerobki ( streszczenie ) przeczytaj i zobacz z czym to sie wiaze ....