Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam...

mam zamiar poprawić skuteczność i tak sądze dobrych hamulców w E-36 325 TDS Touring i nie wiem zabardzo w stronę produktów jakich firm najlepiej kierować swoją uwagę... pewnie ktoś z was jużzmieniał standardowe tarcze i klocki na bardziej "sportowe" ...

proszę o podpowiedzi

Opublikowano

Głównym problemem w hamulcach jest ich odporość na wysoką temperaturę. Dotyczy to zarówno płynu hamulcowego jak i klocków oraz tarcz. Wydaje mi się, że któraś z polskich rafinerii ma w ofercie płyn hamulcowy o podwyższonej temperaturze wrzenia co jest niezby drogim rozwiązaniem. Najpopularniejsze są na rynku klocki Ferodo, niezłe sa też firmy Mitex (mam takie w rajdowej Corsie).

Efekty lepszych hamulców zauważysz dopiero podczas bardzo intensywnego używania pedału hamulca np podczas zjazdu górską krętą drogą lub hamowania lewą nogą .

Opublikowano
pamietaj tez o tym, ze straty cisnienia w ukladzie moga byc powodowane przez nie nowe juz przewody elastyczne. Nowy plyn tez jest nie bez znaczenia

pozdrawiam

t.

Opublikowano

Ja polecam tarcze Brembo np frezowane lub nawiercane i frezowane. Klocki ferodo, ebc, ate. Płyn hamulcowy np motula i wymiana przewodów elastycznych na takie w oplocie stalowym.

Powinno byc super

Opublikowano
mam e36 325 tds turing zastanawiam sie czemu chcesz ingerowac w fabryczne hamulce mam komplet nowych tarcz i klocków fabrycznych i nawet gdybym chciał to nie mam sie do czego doczepic hamulce to brzytwy a abs robi swoje
POZDRAWIAM !!!
Opublikowano

Panowie dziękuję bardzo za odpowiedzi ... :)

i Rudy powiem Ci że też się zastanawiam czy warto ... mam chęć coś polepszyc tylko nie wiem czy będzie to opłacalne, bo jak już wspomniałem seryjne hamulce sprawują się bardzo dobrze ... ale wiadomo zawsze mozę być lepiej :8)

Opublikowano

W 850 narzekalem na srednie hamulce. Jak przesiadalem sie do e38 (ktora ma nowe tarcze + klocki) to przezywalem szok jakie w niej skuteczne hamulce. Jak wymienilem w osemce tarcze i klocki odtad nie mam juz takiego problemu. Hamulce nawet przy hamowaniu z predkosci ponad 200km/h sa niesamowicie wydajne.

Wniosek z tego taki ze wystarczą pozadne, ale nie jakies ekstremalne nowe tarcze i klocki :D Ja kupilem tarcze ATE i klocki FERODO PREMIUM.

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

...a mnie zastanawia czy zastosowanie "pary" Brembo + Ferrodo (np. DS2000) polepszy skuteczność bądź co bądź świetnych hamulców BMW?

...boję się ,że może nie być poprawy w stosunku do seryjnych...bo one są tak dobre...