Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Od pewnego czasu podczas wyhamowywania auta do zera zauważyłem dziwny objaw. W końcowej fazie podczas mocniejszego wdepnięcia odczuwam dziwne chuczenie tak jakby efekt " wgryzania opon w asfalt". Efekt podobny do jazdy na zimówkach w upalny dzień. Zaznaczam, że w okresie zimowym było to praktycznie nie wyczuwalne, nasila się w cieplejsze dni. Zaznaczam, że na innych oponach efekt jest taki sam. Tarcze i klocki wyglądają OK zero oznak zużycia, na stacji diagnostycznej również wszystko OK. Może macie jakieś pomysły ?
Opublikowano

Moze chodzi Ci o ABS i jego dzialanie? :)

Jakbys nagral jakis filmik albo dokladniej to opisal. Nie wiem, co znaczy, ze gryzie asfalt?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Miałem podobnie jak w innej bmce z przodu były dziadowskie klocki, to znaczy były nowe, ale beznadziejne dziadostwo zrobione chyba z marchewki, po wymianie na normalne wszystko wróciło do normy.

Oznaki:

Przy spokojnym hamowaniu było ok, ale jak musiałem dobrze depnąć z dużej prędkości, to był efekt jakby hamulce się gotowały, smród i głośne buczenie.

Były: e30: 323i '83 // e34: 520i '95, 525i '91 // e46: 320d '99 320d '02 // e39: 525tds '96, 520d '02, 528i '98, 525d '00 // e60 520 M47 + wirus, 520d N47 // e83 N47

Pozdrawiam

Krzychu.

Opublikowano
Moje tarcze i klocki maja ponad rok nie stety nie ja je zakładałem tylko niemiec, u mnie objaw wystepuje praktycznie przed samym zatrzymaniem, nie czuć tego kompletnie po kierownicy tylko słychac na kołach (oponach). Opony odpadaja bo testowane na dwóch kompletach.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

To Ci dokładnie opowiem jak u mnie było.

Kupiłem e39 ze zjechanymi tarczami, kupiłem nowe tarcze i w komplecie były klocki, cały zestaw kosztował chyba 220PLN, także nic z górnej półki i właśnie podczas ostrego hamowania z np.: 140 tak przy prędkości 40-60 nagle jakby hamulce słabły, smród i dźwięk buczenia.

Jak nie wiesz co Niemiec :arrow: Turek tam wsadził, to może trzeba się nad tym pochylić..

Były: e30: 323i '83 // e34: 520i '95, 525i '91 // e46: 320d '99 320d '02 // e39: 525tds '96, 520d '02, 528i '98, 525d '00 // e60 520 M47 + wirus, 520d N47 // e83 N47

Pozdrawiam

Krzychu.