Skocz do zawartości

X5 (e70) 4D Tuning Silnika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Kupiłem w grudniu żonie X5 (E70) 4D pomimo ponad 300 km nie zbiera się tak jak moja 5 E60 po wirusie z 272 KM

Stanowczo w X5 brakuje górnych obrotów i nie czuć momentu.

Czy delikatne ok 15 procentowe zwiększenie mocy i momentu poprzez zmianę oprogramowania nie wpłynie na uszkodzenie silnika, skrzyni ?

Skrzynia jest zupełnie inna niż w E60 ma 8 biegów.

Co do silnika to chyba ma więcej turbin ale to 3 litrowa jednostka.

Doradźcie coś

Opublikowano
Śmiało możesz program robić, byle byś nie pojechał do jakiegoś kombinatora-garażowca, który wyciśnie Ci z auta siódme poty :D Jeśli jesteś myślącym użytkownikiem, to samochód będziesz eksploatował z głową :cool2: Podstawa, to solidna diagnostyka przed, brak gigantycznego piku momentu, który wykończy skrzynię w programie i pozostaje cieszyć się jazdą.
Opublikowano
  • Autor

Ten wykres chyba za ostry na początku przy 2000 uderzenie niutonami na pewno zajedzie skrzynię po czasie (żona tym jeździ)

Bardziej mi chodzi żeby podnieść moc i moment w końcówce obrotomierza

Ten diesel jak widzę w mojej 5 tce i w e70 koncówkę obrotów ma do d.... i na tym wykresie z góry też szału nie ma

Gdzie zrobić zmianę programu to ja wiem, pytałem tylko czy w e70 nie padnie skrzynia albo turbo jak to było w pierwszych piątkach z 190 konnym motorem (padała skrzynia)

Ja robiłem moją e60 w Geco Cars w Poznaniu póki co mam 140 tysiecy i autko jeździ.

Opublikowano
Grzegorz pojęcie ma o sprawach BMW, więc spokojnie rozciągnie wykres w całym zakresie obrotów :cool2: O sprawy mechaniczne się nie martw, bo sam szybciej wykończysz automat złą eksploatacją, niż Grześ programem z boomem Nm
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Zbieramy ekipe do evorider. Będzie więcej bmw będzie taniej :-)