Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam pytanie do zorientowanych w temacie rejestracji. Kupiłem opłacony samochód od pośrednika na fakturę VAT-marża. Samochód jest uszkodzony i od 2 tygodni jest remontowany w warsztacie. Czy istnieje jakiś termin, w któym muszę ten samochód zarejestrować i wykupić OC? Czy mogę dokończyć remont i dopiero wtedy go zarejestrować i ubezpieczyć?

Dziękuję

Michał

Opublikowano

Było na forum.

OC musisz wykupić w dniu zakupu auta. Inaczej będzie cienko, jeśli drapnie Cię ufg.

Co do przerejestrowania - raczej nikt nie będzie robił z tym problemu.

Opublikowano
Jeśli dostałeś OC to jest ważne jeden mc od daty zakupu niezależnie czy poprzedni właściciel wypowiedział tę polisę u ubezpieczyciela ( nic o tym nie piszesz więc gdybię :mrgreen: ) a co do rejestracji auta to nie ma terminu. Iinna sprawa jak nie naprawisz w m-c i ubezpieczenie straci ważność a dalej nie będziesz właścicielem auta w dowodzie
W razie pomocy pisać na PW,bo nie śledzę wszystkiego na bieżąco
Opublikowano
Ale samochód nie był jeszcze zarejestrowany w Polsce i nie miał jeszcze zakupionego OC. Kupiłem go od osoby, która sprowadza samochody w ramach prowadzonej działalności gospodarczej.
Opublikowano
No zgadza się....zawsze warto lepiej opisać sytuacje bo tak to tworzymy niesamowite historie :wink: :wink: :wink:
Opublikowano
Ważne że jest opłacony a rejestrować czy płacić oc możesz kiedy chcesz :D

Bzdura. OC musisz wykupić najpóźniej w dniu zakupu pojazdu.

Opublikowano
OC wykupujesz w dniu rejestracji pojazdu tym bardziej w przypadku kolegi, bo auto jest uszkodzone czyli brak dowodu rejestracyjnego :mrgreen: :mrgreen:
Opublikowano
Ważne że jest opłacony a rejestrować czy płacić oc możesz kiedy chcesz :D

Bzdura. OC musisz wykupić najpóźniej w dniu zakupu pojazdu.

Bzdura czytaj posty ze zrozumieniem ,nie pisz bez potrzeby ,auto nie było rejestrowane pl , :!:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Dokładnie tak. Nie musi żadnego OC kupować przed rejestracją. Naprawi, zrobi przegląd, zarejestruje (lub zarejestruje tymczasowo w celu zrobienia przeglądu jeżeli auto nie ma tablic) i w tym dniu wykupuje OC. Wszystko w temacie.
Opublikowano

Skoro sprowadzone i stoi miesiąc to tablic ważnych już na pewno nie ma.

Musisz pierwsze tymczasowe blachy czerwone mieć, bodajże 60zł ważne miesiąc, przegląd i dopiero normalne

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Zależy. Jak auto jest np. z Francji albo Belgii to może mieć tablice takie na jakich auto tam jeździło więc nie przeterminują się. Założycie tematu podał za mało danych. Zresztą w sumie chodziło mu o OC więc nie ma co drążyć. Uzyskał informację o jaką pytał.
Opublikowano
Nie potrzeba waszych wypocin i dodawania niepotrzebnych postów auto opłacone a rejestracja i ubezpieczenie kiedy chcesz, temat powinien być zamknięty ,
Opublikowano

Na zarejestrowanie auta masz 30 dni od sprowadzenia, a nie "kiedy chcesz", więc zanim zaczniesz wypisywać wypociny - upewnij się, że wiesz, o czym piszesz. Niezarejestrowanie pojazdu w tym terminie jest wykroczeniem, za które grozi kara grzywny albo kara nagany.

Podstawa prawna: art. 71 ust. 7 ustawy prawo o ruchu drogowym, art. 97 kodeksu wykroczeń.

To samo dotyczy przerejestrowania samochodu (a właściwie zgłoszenia staroście faktu nabycia/zbycia pojazdu).

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ciekawy ten przepis. Nie dziwię się, że nikt go nie egzekwuje bo jest to jeden w większych idiotyzmów jakie widziałem.