Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Drodzy koledzy!Mam niezłą zagwozdkę,zjeździłem już całe miasto i pół internetu w poszukiwaniu gnębiących mnie pytań.Szukałem jeździłem po warsztatach,dzwoniłem do firm zajmujących się tematem ,ale nie trafiłem na kompetentną osobę z wiedzą ,co zrobić jak dobrać.Może ktoś z Was mi pomoże. Mam problem z doborem dystansów,żeby całe zestaw zagrał.Mam też wątpliwości czy w ogóle da się bez ingerencji w nadkola wszystko ze sobą spasować.Gorzej bo felgi już mam kupione.Są to 19 calowe Styling 95 (słoneczka) od e65. Przód 9 cali ,tył 10 ,ET 24 dla wszystkich kół. Byki straszne.Opony już dobrałem ,tak by średnica koła się nie zmieniła i są to odpowiednio na przód 245/35 19 ,tył 275/30 19 i już się cieszyłem do momentu kiedy parę dni temu nie pojechałem z jedną nową felgą (przednią)do wulkanizatora w celu sprawdzenia jaka długość śrub będzie odpowiednia dla nowych kół.Na miejscu okazało się że felga jest za szeroka i nie wchodzi:( Zatem trzeba się ratować dystansami.Nigdy ustrojstwa w żadnym wcześniejszym aucie nie używałem ,więc stąd moja prośba jakie dobrać?? Czy w ogóle da radę dla tych felg dobrać takie ,by się koła bezpiecznie zmieściły.No i pytanie jakiej szerokości?Czy mają to być dystanse z kołnierzem centrującym,jeśli tak to o jakiej wysokości?Jak zmierzyć fazę wewnętrzną nowych felg (szukałem ale na próżno,nigdzie nie podają takich info jaki kąt pochylenia dla styling 95),no i jakiej długości śruby do kompletu ? ...tyle pytań - odpowiedzi brak .Ratujcie proszę :idea:
Opublikowano

Doloz na przod po 5-7mm i te felgi wejda. Z nadkolami nie trzeba bedzie nic robic.

Oryginalne sruby maja dlugosc gwintu 28mm, wiec dodajesz do nich grubosc dystansu.

Tyl nie potrzebuje dystansow.

Opublikowano
Dzięki stokrotne Vermilion :D Wróciła mi Wiara w dobrych ,bezinteresownych ludzi. Zadziałam z tematem to dam znać jak mi idzie i może wrzucę foty jak już będzie zamontowane :wink: . !Elo
Opublikowano
Dzięki stokrotne Vermilion :D Wróciła mi Wiara w dobrych ,bezinteresownych ludzi. Zadziałam z tematem to dam znać jak mi idzie i może wrzucę foty jak już będzie zamontowane :wink: . !Elo

Nie ma sprawy :cool2:

Opublikowano

Widać, że niedługo wiosna bo pojawiają się pytania o felgi. :)

Ja również chciałbym podpytać czy będę potrzebował dystansów.

Mam zimowe 225/50/R17. Felgi ET20 wzór 244.

Na lato kupiłem opony w takim samym rozmiarze, a felgi to wzór 243, 17", 7.5J. ET43.

Pytanie brzmi: Czy będzie potrzeba założenia dystansów? Jeśli tak to 20mm czy 25? Oraz czy przelotowe czy przykręcane?

Dzięki!

Opublikowano

augustm może vermilion dobry człowiek się wypowie :wink: ale ja z tego co wiem to nie będą Ci potrzebne.Drąże temat i nawet juz trochę się dowiedziałem :D Do E61 (jeśli się mylę poprawcie mnie) wchodzą bez dystansów felgi max 8,5-9 cali takze bez obaw.Natomiast jeśli chcesz poprawić wygląd auta tzn. wysunąć koła na zewnątrz to wtedy jak najbardziej.Jakiej grubości miałyby być, najlepiej poprzymierzać w vulk-warsztacie i wtedy dobrać odpowiednie według własnych preferencji.Obczaj ten kalkuklator http://www.felgi.pl/narzedzia-do-felg/kalkulator-et-felgi jest róznica co do Twoich starych(zimowych kól 23mm >Jeśli pasuje Ci wygląd kól jak na zimowych to daj 25mm

Vermilion znalazłem magika od kół w końcu i w przyszłym tyg.będziemy kombinować .Nawet ma maszyne do ewentualnego poszerzenia nadkol ,tylko nie wiem czy warto taki zabieg przeprowadzać..? :roll: A i mówił też że na jego oko to 10mm na stronę bedzię na przód i nie wiadomo jak z tyłem,ale to się okaże .Dam znać jak w rzeczywistości to wszystko wyjdzie.

Opublikowano

Mam zimowe 225/50/R17. Felgi ET20 wzór 244.

Na lato kupiłem opony w takim samym rozmiarze, a felgi to wzór 243, 17", 7.5J. ET43.

Pytanie brzmi: Czy będzie potrzeba założenia dystansów? Jeśli tak to 20mm czy 25? Oraz czy przelotowe czy przykręcane?

Tak, bo kupiles felgi od wersji z xdrivem, ktora ma bardziej wysuniete piasty. Potrzebujesz 25mm.

Vermilion znalazłem magika od kół w końcu i w przyszłym tyg.będziemy kombinować .Nawet ma maszyne do ewentualnego poszerzenia nadkol ,tylko nie wiem czy warto taki zabieg przeprowadzać..? :roll: A i mówił też że na jego oko to 10mm na stronę bedzię na przód i nie wiadomo jak z tyłem,ale to się okaże .Dam znać jak w rzeczywistości to wszystko wyjdzie.

Nic nie musisz robic z nadkolami przy tej szerokosci felg i ich parametrach. Do E60/E61 bez problemu wchodza felgi 20x9.0 i 20x10.5 z nizszym ET niz to co Ty zakladasz, z szerszymi oponami i nic nie przyciera. Modyfikacje trzeba robic dopiero przy 9.5" i 11.0"

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Vermilion rzeczywiście ,miałeś racje.. Felgi weszły bez dystansów! Aż sam się mocno zdziwiłem ..:cool2: .. nic nie przyciera i jest idealnie.Dzieki raz jeszcze :wink: Zarzucam foto :

https://skydrive.live.com/redir?resid=DE170C784004805B!103&authkey=!AI82eRQzokKH6tQ

https://skydrive.live.com/redir?resid=DE170C784004805B!120&authkey=!ACna-ChBAetKCRg

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Gratuluję, ładnie wygląda!

Ja jeszcze nie kupiłem dystansów bo taka pogoda, że nie ma co wymieniać.

Ale założę pewnie 25mm (przy takim dystansie mam tak jak ori).

Czy mogę dać jeszcze szersze? Jeśli tak to o ile, żeby było ładniej i bez problemów?

• 2 lata później...
Opublikowano

Panowie nie chce zakladac nowego wątku moze mi ktos tu odpowie

mam e61 kupilem felgi WZ 172 M pakietowe 19 cali

8.5 / ET18 opony 245/35/19

9.5 / ET32 opony 275/30/19 i ten tyl do mojego touringa e61 ( bez x driava) nie wchodzi tzn obciera od tylu o nadkole

i teraz pytanie

jakie zastosować dystanse na tyl i ew na przód aby to ladnie wszystko spasowac przy okazji poprawić wygląd?

champion

e53 3.0dA 2005

e53 3.0dA 2004