Skocz do zawartości

E39 520i Napięcie sond lambda

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Proszę o pomoc bo nie wiem co już mam robić:( Po zmianie czujnika położenia wału, ciągle wywala błąd 2 sond lambda. 202 i 203 oraz nieznany błąd 16. Dziwna sprawa, napięcie na jednej sondzie od o,68 do 1,82 max 2V. Druga trzyma w granicach 4,80-4,88V. Obroty delikatnie falują na biegu jałowym. Jedna sonda uniwersalna boscha, druga oryginał, ale sygnalizują chwilowy błąd obydwie:( Po skasowaniu nie ma ich do pierwszej jazdy. Druga sprawa, wartości podczas sprawdzania napięcia na sodach F.C.I 1 wynosiła -67 a F.C.I 2 67. Co to takiego i czemu one są przeciwne?
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

masz gaz?

Błedy na gazie czy na benzynie?

Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!
Opublikowano
  • Autor
Jest 2 miesięczny gaz staga, na początku nie było problemów z niczym, dopiero po wymianie czujnika wału chwile było dobrze i nagle jazda z sondami
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
błędy są na gazie czy i na benzynie?
Opublikowano
  • Autor
Kolego i na gazie i na benzynie, dosłownie:( Dziwi mnie tylko różnica napięć, może tą boscha zastąpić oryginałem?
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

czy ta uniwersalna sonda była tytanowa 5v?

jakie miała kolory kabli?

Opublikowano
  • Autor
Dyzio, czy tytanowa to raczej małe szanse, boscha uniwersalna za 250 zł, musze zobaczyć jakie ma kolory, ale co mówisz że muszą być 2 podobne rodzaje sond, czy najlepiej kupić oryginał bmw, koszt 110 euro, ponieważ jestem w De.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

sonda ma być tytanowa 5v I ŻADNA INNA.

jej producent to już inna sprawa.

Mam mieć kolory kabli czerwony-żółty-czarny-biały.

A ty masz zapewne sondę cyrkonową 1v która ma kolory dwa szare czarny i biały. Nie nadaje się !!!!

Możesz kupić sondę ntk albo sondę od opla < są tańsze>

Opublikowano
  • Autor
Kolego dzięki serdeczne za pomoc, w tygodniu wędruje po nową sonde jak napisałeś i jestem pełen nadziei że będzie już z tym święty spokój. Nie jestem zwolennikiem tanich bubli, ale bmw mam dopiero od pół roku i każdy mówił, bierz boscha nie zastanawiaj się, jest dużo tańszy niż inne np. tytanowe a bosch to bosch i będzie działał. Tak działa że trzeba kupić nową. A błąd numer 16 jest komuś znajomy?
Opublikowano
  • Autor
kolego możesz rozwinąć temat z odmą, piszą że u czasami wyskakiwały błędy sondy przez zatkaną odmę, albo że była już na wykończeniu. Szczerze mówiąc nie wiem gdzie ona nawet się znajduje i czemu może powodować jakieś problemy, może ją też musze wymienic?