Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kilka dni temu pękł mi wąż łączący pompę wody z termostatem (zdjęcie). Wymieniłem go i odpowietrzyłem układ. Zwróciłem jednak uwagę, że kiedy wkręcałem silnik na wyższe obroty w wężu tym tworzyło się podciśnienie i "wsysało" go do środka. Czy to normalne?

%5B369%3A480%5Dhttp%3A//img131.imageshack.us/img131/1628/13wc.gif

Wodzik
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Dziwne, sprawdzę zaraz jutro rano, ale uważam, że "wsysać" go nie powinno. Może masz pompę w porządku, ale z deczka co nie co przytkane i robi podciśnienie przed pompą.
Kai
Opublikowano
Też mnie to zdziwiło, ale jak wkręcam go na ok 3000 obr to po chwili zaczyna się odkształcać aż w końcu go "wessie". Dziwne to bo temperatura jest stabilna i jak wskaźnik złapie pion, to nie ruszy się ani o milimetr.
Wodzik
Opublikowano
a wszytkie przewody są ciepłę chłodnica całą gorąca ?
kupie silnik 2,5 L bądz 2.0 litra albo zestaw do swapa na 3l ,3,5
  • 1 rok później...
Opublikowano
Dzięki Panowie. Problem sam się rozwiązał. Może i faktycznie to była kwestia korka.

Jak sam się rozwiązał?

Czyli co to było?

Bo u mnie też ten wąż się wciąga...

A korek od wlewu płynu coś się cięzko odkręc, jakby był przekręcony..

Odp

Opublikowano

u mnie w E30 z motorem 3,5 dzieje sie tak samo ... i wszystko jest OK.

a bryka naprawde dostaje w d.... wiec przy normalnej jezdzie nie przewiduje klopotów

gdy masz mocna pompe i wcisniesz pedal na maxa woda tak szybko przeplywa ze przez chwilke bezwladonosci masy wody wytwarza sie "zasys" i moze to sie objawiac "zasysaniem" i puchnieciem wezy - ale musi sie to odbywac w malym stopniu - wtedy jest OK

... no chyba ze komus wąż zasysa całkowice doprowadzajac do chwilowego przytania ukladu - to juz nie jest normalne