Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

mam następujący problem:

Wracając z nart na trasie wystrzelił mi pirotechniczny kabel przy akumulatorze.

Wyświetlił się komunikat, że nie ma ładowania akumulatora i żeby odłączyć wszystkie zbędne urządzenia.

Więc posłusznie wyłączyłem radio, podgrzewanie foteli etc.

Po przyjeździe do mechanika okazało się, że był uszkodzony reglator napięcia przy alternatorze. Po wymianie regulatora (po ok 30 min) padł też akumulator...

Gdy już go wymieniłem i chciałem wracać do domu okazało się, że głośniki podpięte pod wzmacniacz z zestawu doposażeniowego (tweetery i mid-y w drzwiach, subwoofery pod fotelami) hi-fi Alpine ŻADEN Z NICH NIE DZIAŁA! Dźwięki ostrzegawcze (takie 'plumknięcia') też nie. Zestaw głośnomówiący działa, ale nic nie słychać z głośników...

Głośniki w tylnej półce grają normalnie.

Dioda na wzmacniaczu świeci się na zielono.

Bezpiecznik we wzmacniaczu i na przewodzie od wzmaka do aku też jest OK...

Goście naprawiający wzmacniacze we Wro twierdzą, że końcówki mocy są OK, a oni nie widzą w nim nic uszkodzonego... W sumie to nie za bardzo wiedzą nawet jak go sprawdzić... :)

Czy ktoś może podpowiedzieć co może być uszkodzone?

Opublikowano
Stawiam na uszkodzenia w zmacniaczu . Sprawdż czy nie ma w nim bezpieczników na poszczególne wyjścia może przy odcięciu napięcia się przepaliły .
Domek nad najczystszym jeziorem na Mazurach - Wakacje - Święta - Ferie - Weekendy - Sylwester -http://domkinarty.spanie.pl/
Opublikowano
Czy ktoś pokusił się, podać z innego źródła sygnał audio na wzmacniacz? Prosta sprawa, a odpowie na pytanie czy problem jest po stronie radia czy wzmacniacza. Jak głośniki zagrają, to radio coś daje ciała.
Opublikowano

Jak juz pisalem wyzej, bezpieczniki sprawdzone, RADIO GRA ale TYLKO na glosnikach w polce tylnej.

Wzmak nie chce sie w ogole zalaczyc bez pelnego obciazenia (kompletu glosnikow). Takze "na stole" w ogole sie nie zalacza (dioda mruga na czerwono), po podlaczeniu w aucie wlacza sie (dioda swieci na zielono) ale nic nie slychac z glosnikow.

Czy ktoś pokusił się, podać z innego źródła sygnał audio na wzmacniacz? Prosta sprawa, a odpowie na pytanie czy problem jest po stronie radia czy wzmacniacza. Jak głośniki zagrają, to radio coś daje ciała.

Ale czy gdyby wina leżała po stronie radia, grałyby głośniki w tylnej półce?

Opublikowano

Wiązka ze wzmacniacza alpine jest podłączona do okablowania w progach przy fotelu kierowcy i pasażera. Może warto spróbować rozłączyć te kable i połączyć tak jak były przed doposażeniem? Jak wtedy zadziała (na sygnale podawanym z radia) to ewidentnie wzmak się spalił (tym bardziej że jest podłączany bezpośrednio do akumulatora, jak powstało przepięcie to mimo bezpieczników mogło narobić problemów). Tak też bym obstawiał bo skoro tylne głośniki działają...

Spróbuj też wymienić bezpieczniki we wzmacniaczu, tak profilaktycznie. Widziałem niejeden bezpiecznik który z pozoru wyglądał na cały i zdrowy a jest przepalony.

Opublikowano

Dzieki za podpowiedzi :)

Zaczne od bezpiecznikow.

Czy przywrocenie poprzedniego podlaczenia tylko z jednej strony auta powinno dac cokolwiek?

Nie chce pruc auta pod obydwoma fotelami. Tym bardziej ze musialbym to pozniej na nowo podlaczac :)

Opublikowano
Tak, jak zrobisz to z jednej strony to wystarczy. Chodzi w tym ćwiczeniu o upewnienie się że padł wzmak a nie coś innego, jeśli podłączysz na jednej stronie i na tej stronie zagra na bazowym setupie to na 99,9% padł wzmacniacz alpiny. A może jest na gwarancji jeszcze? :)
Opublikowano
1,5 roku temu kupiony... Na ten sprzet jest rok czy dwa lata gwarancji?

Nie wiem, musiałbyś zapytać w ASO gdzie kupowałeś, ale raczej obstawiałbym rok... :?

Opublikowano

"Oryginalne części bmw i akcesoria ma dwuletnią gwaranceję bez limitu przejechanych kilometrów."

Auto trafi do ASO. Jak sie dowiem co zawinilo, zostawie info dla potomnych :)

W kazdym razie dziekuje za pomoc Panowie :)

Opublikowano
"Oryginalne części bmw i akcesoria ma dwuletnią gwaranceję bez limitu przejechanych kilometrów."

Auto trafi do ASO. Jak sie dowiem co zawinilo, zostawie info dla potomnych :)

W kazdym razie dziekuje za pomoc Panowie :)

Co to ma wspólnego z audio i przejechane kilometry :nienie:

Na audio nie ma ilości kilometrów jak np. na slnik ipp . :nienie:

Sprawdż co dokladnie dolega wzmacniaczowi bo to jego wina a potem polemizuj :norty:

Domek nad najczystszym jeziorem na Mazurach - Wakacje - Święta - Ferie - Weekendy - Sylwester -http://domkinarty.spanie.pl/
Opublikowano
No i słusznie. Pojedź do ASO, powiedz że zestaw Alpine jest na gwarancji, przestał działać i niech się w ramach gwarancji głowią co jest nie tak.