Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czołem Koledzy ,

Mam pewien problem - dnia wczorajszego podczas parkowania zablokowała mi się na chwilę kierownica.

Parking jest b stromy , a kola miałem mocno skręcone. Skutkiem tego jest odczuwalne cięższa praca kierownicy.

Byłem u 2 mechaników , sprawdzili płyn , przejechali się i ... nic nie stwierdzili. Natomiast dla mnie jako dla codziennego użytkownika czuję różnicę przed/po historii na parkingu. Macie podobne doświadczenia? Przychodzi Wam coś na myśl, co może być przyczyną tej sytuacji ?

Z góry dzięki za odpowiedź.

Opublikowano
Dla mnie w e46 kierownica ogólnie b. ciężko pracuję. Plus jest taki, że przy wiekszych prędkościach miło sie prowadzi. A u Ciebie hmmm
Opublikowano

Już coś kiedyś podobnego było chyba poruszane, jak się przesiadłem z vw 04r to też myślałem że wspomaganie nie działa, ale u znajomego na mniejszych kołach chodzilo tak samo - teraz wiem że jest to atutem a nie problemem, no i że tak ma być.

Najlepiej sprawdź u kogoś w innym e46 jak chodzi kiera, czy aby twoje odczucia nie są subiektywne.

A tak czy siak jakby mi to spokoju nie dawało to bym pojechał do innych mechaników, ze wskazaniem na przekładnie albo inne pierdoły związane z ukł kierowniczym, wspomaganiem.

Bo nie sądzę żeby chwilowe przycięcie było spowodowane nagromadzonym "brudnym czarnym śniegiem" który zamarzł i takiego psikusa wywinął przy mocniejszym skręceniu.

Opublikowano
Potwierdzam cięższą pracę układu wspomagania w e46, od święta jeżdżę starą Mazdą z 97 roku i Megane również z 97 i tam to można jednym palcem kręcić w miejscu, u nas ładnie czuć opór, nie zawsze można zrobić "mydełko fa" ale mi to bardzo pasuję bo mam takie odczucia, jakbym pewniej prowadził auto, a jadąc takim ze wspomaganiem "city" to tak jakoś niepewnie. U mnie jedyna bolączka to czasami kilka razy w tygodniu przytnie się po odpaleniu wspomaganie, po lekkim dodaniu gazu wskakuje, prawdopodobnie się pompa kończy ale czekam aż całkiem przestanie działać bo w 100% diagnozy nie mam.
Opublikowano
Sprawdź ciśnienie w oponach z przodu zazwyczaj 2,2 bara a z tyłu więcej. Przy małym ciśnieniu po skręceniu na maxa jest ciężko odkręcić z powrotem kierownicę i stawia większy opór.
Opublikowano
ciśnienie zależnie od rozmiaru kół, silnika itd - jest na wklejce przy drzwiach, ja akurat mam 2.3 - 2.4 na stkach
Opublikowano

Witam,

czyli Panowie potwierdzacie 'cięższą' pracę wspomagania?? Szczerze mówiąc jeździłem w203 i chociażby Megane II ze stopniowym wspomaganiem to różnica jest bardzo widoczna!! Jak na lato wejdą 17'' to pewnie dopiero się zdziwię... :D ale co tam, jest :cool2:

e87 118d 2008r. MONACOBLAU Met. -> http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=112&t=325656

e46 compact 320td 2002r. FLEMENCOROT -> http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=221546

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Potwierdzam, dzisiaj jeździłem lancią lybrą i myślałem, że kierownica się urwała :norty:

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

Dzięki za komentarze , jutro sprawdzę ciśnienie w kołach i zrobię geometrię , skoro w/g mechaników wsio jest ok.

ps: Wy też jesteście hipochondrykami samochodowymi ? :D - tak mi powiedziała moja kobieta.

Opublikowano
Akurat śnieg i minusowe temperatury mnie nie dotyczą , bo mieszkam w Hiszpanii - podejrzewam że Syberyjskie 2stopnie nie mają wpływu na kierownice oraz całą mechanikę.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Na allegro? :roll: ewentualnie tu: viewforum.php?f=31

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
e46 ma bardzo "twardy" układ kierowniczy dzięki temu precyzyjnie się prowadzi. Ja użytkowałem już sporo aut i też byłem z początku zaskoczony układem kierowniczym. Tak ma być :D
  • 8 lat później...