Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie,

Problemów z durnym dieslem ciąg dalszy. Zauważyłem olej pod samochodem (pare kropel) więc w poszukiwaniu przyczyny zajrzałem pod maskę. Znalazłem pare plam oleju w okolicy bagnetu od pomiaru oleju (oraz troche oleju w dziurce z której owy bagnet bierze początek). Czy możliwe żeby z tamtego miejsca tak nachlapało oleju? Ewentualnie jakie jeszcze mogą być źródła plamy w tamtej okolicy?

http://www.gontkiewicz.com/bmw%20wyciek.jpg

Opublikowano
trochę był szarpany jak pierwszy raz zdejmowałem kolektor dolotowy do przeczyszczenia i zapomniałem odkręcić śrubki trzymającej bagnet. Myślisz że to może być z tego? Można to cudo jakoś uszczelnić czy trzeba oddać do specjalisty/wymienić pół silnika?
Opublikowano

Tam jest zwykły oring, trzeba tylko dopasować grubość. Wymiana byłaby banalna, bo bagnet jest tylko na górze przykręcony jedną śrubką do kolektora, jednak problem jest taki, że trzeba raczej olej spuścić żeby to wymienić.

Z tego co widze to wyżej silnik też jest umazany, jestem prawie pewien że olej leci z kolektora, pewnie przecieka przez klapki. Są trzy opcje, wymienić kolektor, wywalić klapki - zastosować zaślepki, spróbować to jakoś uszczelnić.

Opublikowano
No właśnie klapki dawno już wywalone , wstawione zaślepki. Może dokręciłem za słabo,ale wątpię. Najwyżej faktycznie zmienie cały kolektor, albo chociaż uszczelki pod nim.
Opublikowano
ja wiem czy tyle oleju byłoby w kolektorze??? mokry blok z oleju okurzony rozumiem ale aż tak żeby było mokro .ja też wymieniałem uszczelki i wywalałem klapki z kolektora ale silnik robiłem to przy okazjii bo miałem taki suchy wyciek który szybciej sie kurzył niż było widac czysty olej.umyć silnik kanał i zaglądać bo mało nie leci bedzie na pewno widoczne