Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
siemA. Mam problem z bmw. Aktualni autp jezdzi bez przeplywki i prawdopodobnie, tak mi sie wydaje ze przez to faluja obroty. Silnik rano na zimnym przerywa. Musze zmieniac biegi max 1200 obr. Bo zaczyna szarpac. Ma tez zawachania mocy do 3 tys obr. I strasznie duzo pali. Czy to beda obkawy braku przeplywki oraz uszkodzonej sondy ?
Opublikowano

przeplywka juz jest. zmienilem tez swiece. jak wyciaglem stare i byle okopcone na czarno. jak by mieszanka paliwa byla za duzo.wydaje mi sie ze przez brak przeplywkk jutro sie przejade i zobacze czy dalej faluje i przerywa.

jakie sa typowe objawy uszkodzonej sondy w m50?

Opublikowano

m50 bez przepływki jeździ całkiem nieźle. Jedynie zbyt gwałtownie reaguje na pedał gazu, mniej płynnie.

Po odłączeniu przepływki nie działa także sonda. Dawkowanie paliwa odbywa się w oparciu o wskazanie czujników:

- temperatury silnika

- temperatury powietrza w dolocie

- TPS czyli położenia przepustnicy.

Podejrzewałbym TPS'a. Trzeba go przemierzyć miernikiem. Tam masz 3 piny. Mierzysz opór między 1-2 i 2-3. Przy maksymalnie zamkniętej przepustnicy opór na 1-2 jest największy (ok 4,8kohm) i maleje proporcjonalnie do otwarcia przepustnicy aż do około 1,4kohm. Natomiast między stykami 2-3 opór zmienia się dokładnie na odwrót tzn maleje z 4,8 do 1,4.

mPoszukaj sobie tego w podręczniku!

http://i1191.photobucket.com/albums/z472/preludelinux/DIYEFI%20STUFF/IATbmwm52b28.jpg

http://i1191.photobucket.com/albums/z472/preludelinux/DIYEFI%20STUFF/TPSbmwm52b28.jpg

Opublikowano
silnik przestal falowac chodzi bardzo rowno. spalanie spadlo. pojezdze dwa dni i zobacze czy dalej przerywa na zimnym i jak wygladaja swiece