Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dziś podczas jazdy zamiast 3-ki wrzyciłem 1-kę (wszystko przez fak że z 5tego biegu nie odbija mi na środek i później trzeba celować :/ ) i zaczęło się wydaje mi się że ślizga się sprzęglo a dodatkowo kiedy wrzucę jedynkę rozbujam go i chcę wrzucić dwójkę to przy wciśnięciu sprzęgła coś wyje i tak przy każdym biegu...

Gdy dodaję gazu delikatnie to auto idzie ok gdy dodam gwałtownie to ciężko się zbiera tak jakby ślizgało sprzęgło ale w sumie ciężko to ocenić bo chyba zaciera mi się też tłoczek w pompie i może akurat w tym momencie załapał tryb awaryjny...

Ktoś spotkał się z takim wyciem? zanim zrzucę skrzynię wolałbym się upewnić że coś w tym kierunku: tj sprzęgło, docisk lub łożysko

Opublikowano

Jeśli nie jesteś pewien czy sprzęglo się ślizga czy nie to jadąc 4 biegiem 1500 obr\min wciśnij gaz do dechy i zobaczysz czy obrotomierz nie naturalnie szybko podnosi obroty a predkość praktycznie nie wzrasta ,jeśli tak to będzie temu towarzyszyć też takie dziwne huczenie .

Z tym wyciem przy zmianie biegów to prawdopodobnie łożysko oporowe ,no ale nikt nie jest kaszpirowskim :D trzeba by było posłuchać

Opublikowano
Dziś odpaliłem auto i od razu słychać że coś wyje po ok 3min przestało ale podczas jazdy gdy przekroczę 2,5 tys obr. Zaczyna wyć i przy każdej zmianie biegu też takie łuuu jakby sowa :) postaram się nagrać ten dźwięk
Opublikowano

Z tym wyciem to nasuwa mi się myśl o łożysku sprzęgła - miałem tak podobnie w MB124 kiedyś :D

Komplet do Twojej Betki to jakieś 500 PLN to jeszcze nie tak źle :)

http://www.sprzegla.webshop.pl/ProductDetails/Show.rails?s=Zestaw-sprz%C4%99g%C5%82a,,,BMW,Seria-3-%28E46%29-1998-02-2005-02,320-d-136km,&n=,&a=LUK-Zestaw-sprzegla-LUK-623300100-623300100&i=500016,503397,509045,P,29,-1,13078

Ciekawe jak z dociskiem i tarczą :shock:

Opublikowano
pewnie zaraz zostanę zakrzyczany ale gdyby rzeczywiście samo łożysko się sypnęło to nie wymienialbym całego sprzęgła za ponad pół tytsiąca tylko samo łożysko na używkę zamienił bo to grosze.
Opublikowano
Nie miałem kiedy napisać ale to raczej nie łożysko chyba któraś rolka lub napinacz. Kieydy jechałem było to ewidentnie przy zrzucaniu biegów i wyło, jednak na postoju zaraz po odpaleniu auta i dodaniu gazu ewidentnie coś piszczy/ śwista pod maską więc na logikę kiedy puszczam gaz i wbijam sprzęgło to jest taki objaw w środku spowodowany zejściem silnika z obrotów... Tak przynajmiej to sobię tłumaczę. Zrzucę pasek to obczaje co daje taki pisk.