Skocz do zawartości

E36 1.8 M40 Cisnienie w układzie chlodniczym

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam pytanie

Otóż mialem u siebie w zbiorniczek wyrownawczy wkrecona srube (na klucz 17) z oringami 2 i sylikonem. Uwazalem ze to chamówa jest i kupilem normalny odpowietrznik wkrecilem go tyle ile sie dalo. Pojezdzilem az samochod sie nagrzał otworzylem maske i sprawdzilem węże - lekko twarde dało sie reką scisnać normalnie. Odkreciłem troszeczke odpowietrznik no i siknął płyn(był gorący dość mocno ale nie parzył) to go od razu zakrecilem (cała operacja trwała ze 3 sekundy) wtedy dotknałem przewodów zrobily sie mieciutkie. Czy układ był dobrze odpowietrzony czy jednak cos nie tak jest? aa i odkrcilem juz na zgaszonym silniku korek od zbiorniczka to leciutko syknelo.Ogrzewanie jest i to tak jak zawsze mocne silnik sie nie przegrzewa

Opublikowano
No ale ja ten nowy odpowietrznik jak wkrecilem to nie ma ze jest opór tylko czuje jak niby sie opiera na tym oringu ale ciagle sie obraca jakby gwint byl zerwany tyle ze nic nie cieknie przez ten korek dopiero jak 2 czy 3 razy odkrece ta srube to wtedy leci. Nie zapowietrzy sie układ?
Opublikowano
Nie może się cały czas obracać. Miałeś wkręconą zwykłą śrubę i ona pewnie uszkodziła gwint. W układzie musi być ciśnienie. I to dość spore, że wąż się tylko lekko ugina
Opublikowano

śruba m17 z prawej strony chłodnicy to chyba norma około 5 miesięcy temu wymieniałem chłodnice w swojej bunj i też jest taka śruba

jesli ci grzeje ok to odpowietrzyles uklad dobrze

jedynakk
Opublikowano
Pojezdzilem i nic nie cieknie auto nagrzewa sie szybko, trzyma temperature, także chyba wszystko ok. Dzieki za pomoc