Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

mama pytanie czy ktos z forumowiczów sprowadzal z zagranicy bmw x 6 i aby ominac te cholerna akcyze :? rejestrowal na bankowoz , wiem z salonu bmw ze takie egzempalrze posiadaja ale tylko jako nowe :( prosze o podpowiedz

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Nic nie daje.Trzeba mieć jeszcze dodatkowo uprawnienia do przewozu gotówki a to już spory koszt :mrgreen:

Ew. tylko wynajem aut jest realny :cool2: :cool2:

W razie pomocy pisać na PW,bo nie śledzę wszystkiego na bieżąco
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Jak najbardziej bo na to nie ma sposobu.Przecież tym się min. zajmuje twoja firma to US nie moze tego zabronić prawda ?? Musisz tylko w PKD sobie to wpisać :D :D
W razie pomocy pisać na PW,bo nie śledzę wszystkiego na bieżąco
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
trzeba pamietać ze w przypadku wynajmu odliczamy Vat i dochodowy ale potem przy sprzedazy auta wystawiamy fakture Vatowska. Oczywiscie mniejszą o wartosc auta no ale trzeba mieć perspektywe że podatki trzeba zwrócić
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Przy osobowych kupujesz fv23% i odliczasz 6k vat nie więcej niż 60%.

Sprzedając po 6 m-cach sprzedajesz z vat zw. i nie możesz inaczej.

Jesli sprzedajesz przd uplywem 6 m-cy fv 23%.

Nie mówimy o samochodzie do wynajmu, bankowozie itp. Kratki już dawno nie obowiązują.

Ciężarowy np. Nissan Navara kupujesz i odliczasz cały vat, sprzedajesz fv 23%.

Pozdrawiam

Jack182

Opublikowano

Już minęło pare lat jak miałem kratki i sprzedawałem je z vatem zw.

Potwierdzałem to z dwoma księgowymi i w międzyczasie US kontrolował.

Rozumiem, że kupiłeś z kratka wtedy gdy przez rok nasz fiskus musiał akceptować kratki po przerwie.

Jeśli kupiłeś w innym terminie z kratka i ciężarowy to i tak nie mogłeś odliczyć całego vatu.

Ostatnio widziałem na allegro X6 z kratką z opisem że pełne odliczenie vat, ale niestety to wprowadza w błąd kupującego:-(

Pozdrawiam

Jack182

Opublikowano

Pogadaj z księgowym.

Jeśli nie jest w leasingu lub po 6 miesiącach od wykupu z leasingu to raczej możesz sprzedać z vat zw.

Pozdrawiam

Jack182

Opublikowano
Kolego jack182 z tą sprzedażą z pełnym VAT 23% od 2014 roku to pewne już? A co jeśli, dajmy na to, auto kupiłem w 2012 roku, odliczyłem 6 tys. VATu i będę sprzedawał w 2014 roku? To muszę sprzedać z VAT 23%? A czy dla kupujących coś się wtedy zmienia czy mają nadal możliwość odliczenia 60% VAT maks 6 tys. ?
Opublikowano

Z tego co wiem to mimo że kupiłeś z 60%/6000 vat, to przy sprzedaży będzie faktura 23%

Ja już pozbyłem się jednego auta w tym roku i przed końcem chcę jeszcze jedno zamienić.

Zmieni się również rozliczenie zakupu, paliwa i przeglądów:

zakup 50%/5000

paliwo 50% vat

przeglądy i eksploatacja 50%vat

Pozdrawiam

Jack182

Opublikowano

Jeszcze lepsza opcja wynajem 2-3 lata z umowami po 12 m-cy (tylko wtedy trzeba robić kilometrówkę:-()

Potem kupno - czyli drugi raz 5000/6000, no ale potem sprzedaż 23%

Jak by nie liczyć to jest coraz gorzej:-(

Jeszcze można za 1500 PLN kupić starego dostawczaka (ciężarowy zgodnie z ustawą) i faktury za paliwo, naprawy, opony itp brać na niego:-)

Pozdrawiam

Jack182