Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Koledzy,

od dwóch dni mam w kabinie istną "kaszankę" zapachową-wyeliminowałem (właściwie to ich nie było) ewentualności typu: rozlanie czegoś,wysypanie,wdepnięcie...auto jest odkurzone. Zapach jak był tak jest-zgnilizna, tak jakby po wdepnięciu w psie odchody (ale to nie miało miejsca-buty i dywaniki sprawdzone).

Czy jest mozliwe, że coś dostało się do filtra kabinowego,że stoi tam woda i coś "zakwitło"? Nie mam innych pomysłów,może kot mi nasiurał na uszczelki przy drzwiach-liczę na Waszą pomoc chociaż zdaję sobie sprawę, że temat jest abstrakcyjny ;)

Co do filtra-w poniedziałek mam serwis olejowy i przy okazji mikrofiltr idzie do wymiany-przejechałem na nim 50 tys. km,ale żeby tak nagle zaczął śmierdzieć? Nie chce mi się wierzyć...

MIKE

"Pokazał taki międzynarodowy gest pokoju i przyjaźni, środkowym palcem" M.Sokół o geście Nicka Heidfelda :-)

Opublikowano
Miałem problem z dymem i smrodem spalenizny w kabinie który brał się z tego że krople oleju wyciekające z jakiejś uszczelki kapały na gorący katalizator. Może coś podobnego tylko zamiast oleju inny składnik.
Opublikowano
Jestem na 100% pewien,że to coś organicznego pochodzenia,ewidentnie zapach wydzielany przez żywy organizm (zwierzę,roślina).

MIKE

"Pokazał taki międzynarodowy gest pokoju i przyjaźni, środkowym palcem" M.Sokół o geście Nicka Heidfelda :-)

Opublikowano
Jak organiczne to może kot narobił na katalizator :) lub skonał na nim :( , zimą się zdarza że grzeją się na jakiś częściach, a jedynki są dość zabudowane więc mógł nie zdążyć wyskoczyć.
Opublikowano

A w poprzednim aucie to mi się zdarzyło (w "1"ce właśnie)-kotek był,zamiauczał i się rozpruł na mokrą plamę.

To tak na marginesie.

MIKE

Opublikowano
Szkoda kotka :( z własnych problemów to tylko mogę ci powiedzieć że w 120i jak padało dostawała się woda pod wykładzinę od strony kierowcy ale żeby to sprawdzić to zdejmowało się ten plastik na progu i jak "poderwało" się wykładzinę i włożyło rękę to było pełno wody. W serwisie wymienili "coś" w drzwiach co było skruszałe. Ale to raczej nie twój przypadek bo musiało by coś gnić od tej wody.
Opublikowano
Faktem jest,że miałem próbę włamania do auta i mam uszkodzone uszczelki przy szybach (wersja 3drzwiowa) i może woda się zbierać w środku drzwi,ale chyba jest tam jakieś odprowadzenie na spodzie drzwi więc to wykluczam.

MIKE

Opublikowano
No wlasnie woda czarodziejsko potrafi sie dostac pod dywanik kierowcy.. mimo ze w drzwiach sa dziury i nie powinna ;) lepiej to sprawdz.

.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jaki to konkretnie zapach?jesli sie nagle pojawil obstawiam ze cos umarlo w Twoim wozie,jakby stechlizna to dywanik by gnil ale znow nie ma pory deszczowej zeby woda sie dostawala...

za rzadko zmieniasz fitr kabinowy ,to kosztuje grosze a efekt w powietrzu jest duzy

Opublikowano
Filtr zmieniam zgodnie ze wskazaniem komputera,mam pakiet serwisowy wykupiony więc nie mam na czym oszczędzać. Auto jest od nowości u mnie,nigdzie nic nie przecieka. Robię dzisiaj czyszczenie klimy i zobaczymy. Mam nadzieję,że obejdzie się bez czyszczenia parownika.

MIKE

Opublikowano
stawiam na zagrzybioną klimę miałem to samo po kupnie mojej 1 smród nie do wytrzymania po wyczyszczeniu klimy ozonem czy czymś podobnym już nie pamiętam oraz po wymianie filtra węglowego kabiny ustało :D
Bayerische Motoren Werke
Opublikowano

Wszystko wymieniam zgodnie ze wskazaniem kompa-olej nawet 5tys wcześniej.

Klima odgrzybiona-wystarczyło "podstawowe" odgrzybienie i po problemie.

MIKE

Opublikowano

Swego czasu znajomemu znajomy postanowił zrobić "kawał".

Do nagrzewnicy wlał mu ... mleka.

Smród po kilku dniach był N I E M I Ł O S I E R N Y...

Pomogła wymiana nagrzewnicy, a znajomy stwierdził, że ten drugi znajomy i tak może się cieszyć, bo mógł wlać mleko do filtra kabinowego...

Było to w Astrze F filtr kabinowy jest pod maską. Jeśli wlałby tam mleka - cały układ musiałby być zmieniony...

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
mozesz tez osuszacz wymienic

Wymieniałeś, pomogło pozbyć się przykrego zapachu?

Konie mechaniczne w skrócie - KM

Myślałeś kiedy by zostać dawcą szpiku kostnego? To nie boli.

http://www.dkms.pl/dawca/rejestracja/index.html

Nie zwracajcie uwagi na mego nicka, najczęściej mąż się wypowiada.