Skocz do zawartości

e46 320d Bagnet Oleju błedne wskazania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. posiadam e46 320 d, Czy ktoś mi wyjaśni czemu jak wyjme bagnet to wskazuje ze 3-4 mm ponad max? A za 2 razem już jest o.k. wskazuje w połowie. Nie mam schematu danego silnika, czy to przypadkiem nie jest wina odmy? czy olej nie spływa na bagnet i nie brudzi go?

Edytowane przez mayday4

Opublikowano
Ktoś mi kiedyś tłumaczył (mam polifta), że tworzy się tam poduszka powietrzna i przez to są takie objawy. U mnie co prawda zaniżał ale podejrzewam, że chodzi o podobny przypadek. Prawidłowo i tak po pierwszym wyjęciu czyścimy bagnet nie odczytując stanu - dopiero drugie "zamoczenie" jest miarodajne. :wink:

Pozdrawiam SIEKIER'A

:twisted:

Opublikowano
U mnie też zawsze bagnet jest trochę wyżej uwalony. Wycieram wkładam wyjmuje i odczytuję stan. Odma kompletna nowa.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Nie załapałem tego problemu..myślałem, że wszyscy sprawdzają poziom oleju po wytarciu bagnetu i włożeniu jeszcze raz :shock:

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
  • Autor
No tak to logiczne, ale mówię raz wskazuje dobrze a raz jest uwalony cały.
Opublikowano

Jak już mowa o oleju to opiszę swój przypadek :D :

Po kupnie samochodu i po pierwszym tysiącu przejechanych kilometrów zacząłem panikować, bo trzeba było wlać ponad 1l oleju (który został wymieniony wraz z filtrem zaraz po zakupie). Żadna kontrolka się nie świeciła, było przy minimum, ot tak sprawdziłem.

Drugi tysiąc kilometrów. Identyczna sytuacja.

Śmieszne jest to, że:

- auto nie dymi

- w końcówce rury wydechowej "sucho"

- przez 600 km stan oleju non-stop taki sam, potem nagle po przejechaniu 50 km zniknęło pół litra. Oczywiście nie dymiło z tyłu i samochód jechał normalnie.

Tak więc po 2 tysiącach kilometrów wywnioskowałem, że dolewam oprócz benzyny 1.5l oleju/1000 km.

Leci trzeci tysiąc. Odma przedmuchana.

Stan oleju 3/4 bagnetu (oczywiście biorę pod uwagę miarkę).

Kilkaset kilosów przejechane, sprawdzam i .... minimum. Miałem do zrobienia 20 km, więc bez dolewania pojechałem. Po powrocie sprawdzam stan oleju : 3/4 bagnetu.

Ty sytuacja sprzed kilku dni więc... póki co obserwuję :) W każdym razie nie wiem co robić ^^

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Rozumiem, że pamiętacie o tak oczywistych rzeczach jak sprawdzaniu poziomu jak minie przynajmniej pół godziny od zgaszenia silnika oraz o tym, że auto musi stać na równym podłożu.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Rozumiem, że pamiętacie o tak oczywistych rzeczach jak sprawdzaniu poziomu jak minie przynajmniej pół godziny od zgaszenia silnika oraz o tym, że auto musi stać na równym podłożu.

Instrukcja mówi o 5-o minutowym odczekaniu. Przecież to nie kisiel i zdąży obcieknąć.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
To właśnie tyczyło się do tych co leją kisiel do silnika a nie odpowiedni olej.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Jest znaczna różnica wskazań jeśli raz sprawdzamy 5 min po zgaszeniu, raz pół godziny a raz na następny dzień. Jeśli kogoś martwi że raz ma więcej raz mniej to musi dokładnie tak samo sprawdzać zawsze. Podłoże idealnie płaskie.
Opublikowano

Zawsze w tym samym miejscu :D Sprawdzane raz po ok. 10 minutach od zgaszenia silnika, a raz po prostu "na zimno".

Chyba nie chcecie mi powiedzieć, że różnica między jednym a drugim dniem może wynosić całą wysokość miarki na bagnecie? O.o Rozumiem jak chodzi o milimetry (i to max kilka MILI!!metrów, ale nie tyle... :P ). Pojmuję różnicę w strukturze oleju kiedy jest zimny, a kiedy ciepły (rzadszy/gęstszy) [=zmiana objętości]), ale bez przesady :)

• 9 miesięcy temu...
Opublikowano
Odświeże trochę temat ;) Ja mam taki Przypadek już 4 raz , Przychodze rano koło 6 godziny i wyciągam pierwszy raz miarke i pokazuje równo na minimum , wkładam spowrotem mija 5 min , wyciągam i jest idealnie tak samo jak zmieniałem olej czyli środek miarki . czy to jest normalne że jak pierwsze wyciągnięcie miarki to pokazuje minimum ?? jak wróce z trasy , auto ostygnie i sprawdzam olej i jest idealnie na środku miarki , tylko rano po nocy pokazuje mi zawsze minimum przy pierwszym wyciągnięciu .
Opublikowano
Jak już mowa o oleju to opiszę swój przypadek :D :

Po kupnie samochodu i po pierwszym tysiącu przejechanych kilometrów zacząłem panikować, bo trzeba było wlać ponad 1l oleju (który został wymieniony wraz z filtrem zaraz po zakupie). Żadna kontrolka się nie świeciła, było przy minimum, ot tak sprawdziłem.

Drugi tysiąc kilometrów. Identyczna sytuacja.

Śmieszne jest to, że:

- auto nie dymi

- w końcówce rury wydechowej "sucho"

- przez 600 km stan oleju non-stop taki sam, potem nagle po przejechaniu 50 km zniknęło pół litra. Oczywiście nie dymiło z tyłu i samochód jechał normalnie.

moze nie zdazyl scieknac jak sprawdzales,a to ze dolewasz litr na 1000km to normalka uszelniacze zaworow przepuszczaja,typowy problem w tych silnikach,u niektorych po wymianie problem pozostawal,wiec niema co sie za glowe lapac ,tylko lac czarna maz co jakis czas,przynajmniej olej jest caly czas swiezy :mrgreen: ,wystarczy tylko filtr czasami zmieniac. :duh:

Tak więc po 2 tysiącach kilometrów wywnioskowałem, że dolewam oprócz benzyny 1.5l oleju/1000 km.

Leci trzeci tysiąc. Odma przedmuchana.

Stan oleju 3/4 bagnetu (oczywiście biorę pod uwagę miarkę).

Kilkaset kilosów przejechane, sprawdzam i .... minimum. Miałem do zrobienia 20 km, więc bez dolewania pojechałem. Po powrocie sprawdzam stan oleju : 3/4 bagnetu.

Ty sytuacja sprzed kilku dni więc... póki co obserwuję :) W każdym razie nie wiem co robić ^^

moze nie zdazyl splynac,jak sprawdzales pierwszy raz,to ze dolewasz to normalka dla tych silnikow,przepuszczaja uszczelniacze zaworow,tez dolewam i juz sie pogodzilem ze bede dolewal,przynajmniej olej swiezy non stop.

nic tak nie odpreza jak minuta dla weza