Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Planuje montaż czujników, mam pare pytań:

- trzeba zdejmować zderzak ? posiadam e46 Touring

- co sądzicie o tych z allegro za 60, 70zł ?

- jakie wybrać?

- czy dzwięk emitowany przy 50-30 cm jest tak sam jak przy 10-5cm?

pozdrawiam

Opublikowano

Ja też montowałem u siebie czujniki nie ori w zderzaku. Mam sedana.

Kupiłem ori listwe w zderzak (mam przed lifta, sedana) z otworami pod czujniki. Włożyłem czujniki, poprowadziłem kable wzdłuż belki poprzecznej, do której jest przymocowany zderzak. Kable do komory bagażnika przeprowadziłem przez otwór zaślepiony gumowym korkiem, na wysokości akumulatora. Modul umieściłem po prawej stronie, wpiąłem się w przewód do lampy cofania. Wyświetlacz umieściłem nad lusterkiem ( mam taki zestam za 50zl z allegro), przewód do wyświetlacza poprowadziłem między podsufitką a uszczelką.

Dokładność takiego zestawu to pokazuje od 1,5m od przeszkody a najmniej 0,3. Im bliżej tym częstotliwość pisku jest większa a poniżej 0,5m piszczy ciągiem.

Opublikowano
Ja też montowałem u siebie czujniki nie ori w zderzaku. Mam sedana.

Kupiłem ori listwe w zderzak (mam przed lifta, sedana) z otworami pod czujniki. Włożyłem czujniki, poprowadziłem kable wzdłuż belki poprzecznej, do której jest przymocowany zderzak. Kable do komory bagażnika przeprowadziłem przez otwór zaślepiony gumowym korkiem, na wysokości akumulatora. Modul umieściłem po prawej stronie, wpiąłem się w przewód do lampy cofania. Wyświetlacz umieściłem nad lusterkiem ( mam taki zestam za 50zl z allegro), przewód do wyświetlacza poprowadziłem między podsufitką a uszczelką.

Dokładność takiego zestawu to pokazuje od 1,5m od przeszkody a najmniej 0,3. Im bliżej tym częstotliwość pisku jest większa a poniżej 0,5m piszczy ciągiem.

ja zrobiłem kiedyś tak samo, ori listwa w nie czujniki i wygląda ok, głośniczek ukryłem z tyłu za siedzeniami. Wydaje mi się, że te wyświetlacze tak trochę wiochą zalatują i lepiej wygląda jak oryginał-samo pikanie. Może dlatego, że kolega miał coś takiego w starym Scorpio :)

Opublikowano

Sugeruję szukać. Wszystko albo prawie wszystko już było.

Poczytaj tutaj:

viewtopic.php?f=15&t=191481&p=1395412&hilit=PDC#p1395412

Poszukaj ori zestaw i zamontuj.

Niektóre osoby mogłyby się zabić, skacząc z poziomu swojego "ego" na poziom swojego IQ

..............................................................................................

Freude am fahren

Moje auto - http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=190785

• 2 tygodnie później...
  • 4 lata później...
Opublikowano
Czy ktoś z Was ma doświadczenie z zamiennikami czujników parkowania ? Interesuje mnie sprawdzony producent, inny niż BMW. Auto to 328 ci 11.1999 rok. Z góry dziękuję za pomoc.
Opublikowano
czujniki PDC zawsze trzeba kupować org. Ja osobiście przerabiałem czujniki w listwie w kształcie "prostokątu" zaokrąglonego. Kupiłem 2 różne zamienniki i niestety nie działały prawidłowo lub blokowały całe PDC.