Skocz do zawartości

520 M54 nie kręci rozrusznik, nie ładuje alternator

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Witam,

Potrzebuję dobrej rady, być może ktoś z Kolegów miał podobny problem, otóż zakupione auto nie odpala. Słyszalne jest tyknięcie jak przy zbyt niskim napięciu akumulatora a było testowane na różnych akumulatorach. Auto zapchnięte odpala bez żadnych problemów, lecz nie ładuje alternator. Odczytu z kompa jeszcze nie mam, jutro podłączę do INPY, jeśli Koledzy wcześniej nie zindentyfikują, być może powiązanych problemów.

Z góry dziękuję :cool2:

BMW Schnellservice

Mechanik

Elektronik

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ktoś gdzieś tu o tym pisał, uszkodzony był kabel pirotechniczny przy akumulatorze,

Były: e30: 323i '83 // e34: 520i '95, 525i '91 // e46: 320d '99 320d '02 // e39: 525tds '96, 520d '02, 528i '98, 525d '00 // e60 520 M47 + wirus, 520d N47 // e83 N47

Pozdrawiam

Krzychu.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
SUPER! Bardzo dziękuję Kolego, sprawdzę jutro :cool2:

BMW Schnellservice

Mechanik

Elektronik

Opublikowano
Ktoś gdzieś tu o tym pisał, uszkodzony był kabel pirotechniczny przy akumulatorze,

No to nawet ja pisałem hehe. Jak nie będzie w nim styku to właśnie będzie tylko "cyk" i nic po za tym :D A co do ładowania to pewnie szczotek czas minął. Czekamy na dalsze wiadomości. Jak nie dasz rady sam to napisz do Adadusa. On tylko weźmie szmatę i wszystko ogarnie tylko trochę mu schodzi :mrgreen:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jak nie dasz rady sam to napisz do Adadusa. On tylko weźmie szmatę i wszystko ogarnie tylko trochę mu schodzi :mrgreen:

Narazie chcę naprawić... Napiszę jak będę chciał się pośmiać :wink:

Czyli "cyk" może być spowodowany klemą a alternator to oddzielny temat?

Oprócz tego nie działa mi radio i klimatronik :P omyłkowo aku został podłączony odwrotnie, mam nadzieję, że to bezpieczniki :? Nie wiem czy wcześniej działały, bo złe podłączenie aku to pierwsza rzecz, jaką zrobiłem w tym aucie :duh:

BMW Schnellservice

Mechanik

Elektronik

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jutro sprawdzę bezpieczniki i klemę. Czy klemę pirotechniczną można normalnie obejść (zmostkować)? Bo taki mam zamiar :P

BMW Schnellservice

Mechanik

Elektronik

Opublikowano
Pierwszy lepszy elektryk pomierzy wszystko miernikiem i będziesz wiedział co i jak. Nie baw się w żadne mostkowanie, bo spalisz co tam jeszcze będziesz miał do spalenia. ale z tego co napisałeś, problem istnieje na linii akumulator- alternator, który masz na pewno spalony.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Klema zmostkowana - alternator ładuje, auto odpala! :cool2:

Klimatronik to bezpiecznik.

Dziękuję Kolegom!

BMW Schnellservice

Mechanik

Elektronik