Skocz do zawartości

X-DRIVE - SLYNNA ZEBATKA CENTRALNEGO DYFRA

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Ja miałem na myśli wersje 2litrową 150 km.

Nie wiem jakie skrzynki są w 3 litrowych silnikach z przed lutego 2005 roku..

Wy tu gadu gadu a ja dzisiaj przysiadlem na spokojnie do roznic pomiedzy skrzynka 530xd a X3 3.0d :) Niestety musze przyznac,ze ta z 530xd jest mniej awaryjna i bardziej zywotna... Niestety nie da sie jej zregenerowac po przebiegu 200.000km jak ktos ignoruje stuki/puki :)

Rocziki te same :) No ale ja truskawki cukrem...

• Odpowiedzi 1,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Ale jest jakaś różnica w skrzynce ???

Znaczaca: w X3 jest lancuch, w 530xd jest planetarka + dodatkowe smaczki. :)

Silniczki tez sie roznia, w 530xd nie ma zebatki z plastiku tylko zebatka metalowa (inne kompletnie rozwiazanie sterowania/kontroli przeniesienia napedu). Niestety BMW spierdzielilo sprawe w skrzynkach X3 i poszli albo na latwizne albo na zmniejszenie wagi/kosztow... :/ Pompy oleju sa te same, tarczki slizgowe tez...

Opublikowano
Wg mnie to zmniejszenie kosztów i nic więcej....i to dziwi....zresztą ten problem nie dotyczy tylko BMW ale wielu liczących się marek :( :( :(
W razie pomocy pisać na PW,bo nie śledzę wszystkiego na bieżąco
Opublikowano

Byłem z moim samochodem na Bokserskiej w Wwie w piatek. Obrócili mi zębatkę i na razie jest ok. Zębatka była wytarta na około 1/4 powierzchni.

Trochę dziwne, ale powiedzieli, że takie obrócenie pomaga na krótko, max 2 miesiące.

Olej ze skrzynki rozdzielczej na szczęście nie miał opiłek.

Opublikowano

Hehe.....2 m-ce.....dobre sobie :mad2: :mad2: :mad2: :mad2: a skąd wiedzą,ze akurat 2 mce a nie 4 ???? Cóż.....mechanicy :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

W jednym aucie jak obróciliśmy to od ponad roku nic się nie dzieje :D :D :D :D a zrobione ze 30.000 km

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
W Polsce takiej samej nie dostaniesz.Nie występuje jako część zamienna.Na ebayu są ale poszukaj w temacie....ktoś zrobił i ma na sprzedaż ale z brązu
Opublikowano (edytowane)

po wizycie u Pana Andrzeja w Robakowie wszystko jest ok:):):)

-zębatka odwrócona(była zjechana na powierzchni ok 30%)

-olej w skrzyni rozdzielczej wymieniony(stary od nowości nie wymieniany, opiłki były ale bardzo małe i śladowe ilości) Pan Andrzej stwierdził, że takie ilości to norma.

-przy okazji zmienione klocki

-gratis oględziny ogólne auta ;)

-GRATIS ramka pod tablicę rejestracyjną z nazwą serwisu Pana Andrzeja i nr telefonu :)

Ogólne wrażenie bardzo pozytywne:)

Trochę pojeżdżę i zobaczę czy będzie się coś działo, na razie szarpanie ustało, kontrolki zgasły:)

Edytowane przez dawidc1
Opublikowano
po wizycie u Pana Andrzeja w Robakowie wszystko jest ok:):):)

-zębatka odwrócona(była zjechana na powierzchni ok 30%)

-olej w skrzyni rozdzielczej wymieniony(stary od nowości nie wymieniany, opiłki były ale bardzo małe i śladowe ilości) Pan Andrzej stwierdził, że takie ilości to norma

-przy okazji zmienione klocki

-gratis oględziny ogólne auta ;)

-GRATIS ramka pod tablicę rejestracyjną z nazwą serwisu Pana Andrzeja i nr telefonu :)

Ogólne wrażenie bardzo pozytywne:)

Trochę pojeżdżę i zobaczę czy będzie się coś działo, na razie szarpanie ustało, kontrolki zgasły:)

heheh, mowilem,ze zebatka na dzien dobry ale daj znaka czy szarpanie masz nadal ;)

Opublikowano
Póki co szarpanie ustało:) ale trochę pojeżdżę i zobaczymy co będzie się działo :) jakieś opiłki były w starym oleju więc przypuszczam,że lada moment skrzynka będzie do robienia. Chyba, że lepiej już teraz ja rozebrać i zobaczyć co w niej siedzi:)????
Opublikowano
Póki co szarpanie ustało:) ale trochę pojeżdżę i zobaczymy co będzie się działo :) jakieś opiłki były w starym oleju więc przypuszczam,że lada moment skrzynka będzie do robienia. Chyba, że lepiej już teraz ja rozebrać i zobaczyć co w niej siedzi:)????

Na dzien dobry leca 2 male lozyska igielkowe. Opilki to norma, bo kazde lozysko sie zuzywa :D Za kilka dni sprawdz to szarpanie :D

Opublikowano
I zobacz....auto za tyle kasy a taka część z plastiku.....nie ma jak to oszczędzać :duh: :duh: :duh:
Opublikowano
Oszczędzali tu właściwie Amerykanie a że oni mają więcej doświadczenia w automatach to chyba był powód dlaczego BMW brało od nich skrzynie.
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Koledzy no to podpowiedzcie proszę - bo szlag mnie już trafia - jak zdjąć tą sprasowaną blachę, żeby sie dostać do wnętrza i wymiany zębatki. Zdjąć najpierw ten simering? A może po demontażu samego silniczka od środka ją wypchnąć? Macie jakiś patent na to?
Opublikowano
Koledzy no to podpowiedzcie proszę - bo szlag mnie już trafia - jak zdjąć tą sprasowaną blachę, żeby sie dostać do wnętrza i wymiany zębatki. Zdjąć najpierw ten simering? A może po demontażu samego silniczka od środka ją wypchnąć? Macie jakiś patent na to?

Misiorr, Youtube (nie mylic z XXXtube) Twoim przyjacielem :)

• 2 tygodnie później...