Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

z racji uciekających latek mojego F 11 ( i przede wszystkim przekroczenia magicznej bariery 2 lat leasingu) wpadłem na szalony pomysł zmiany praktycznego kombi na cos bardziej łagodzącego skutki choroby wieku średniego (i nie jest to typowa przypadłość czterdziestolatków, czyli [BAD] na boku ;) ). Pomyślałem sobie że takie F 01 albo F 06, że o F10M byłoby całkiem miłe. Z grzeczności o konkurencji nie wspomnę... Więc udałem sie na pogawędkę do zaprzyjaźnionego, za miedzą zlokalizowanego, wiadomej marki salonu. Po krótkiej pogawedce z panem Grzesiem, kilku wersjach kiedy i co bedzie dostepne do jazdy dostałem kluczyk i dokumenty do 640i GranCoupe - z zastrzeżeniem, aby nie przekraczać 260 km/h. W terenie zabudowanym...

Krótka retrospekcja przedmiotu sprawy - czarny, wewnątrz ostryga, Nappa, HUD, Bang & Olufsen, Navi Pro itp., czyli troche wiecej niz minumum w tej klasie. Zdziwił mnie brak wentylacji foteli, co po kilku latach doświadczenia ze skóra uważam obecnie za must have.

http://imageshack.us/a/img255/3205/img3807d.jpg

http://imageshack.us/a/img834/2171/img3832c.jpg

Wsiadłem, ustawiłem fotel - nisko - nawet wygodnie, choć skóra irytująco śliska, czego nie odczuwam na Dakocie. Zachęcony obecnością Internetu, BMW Apps i Connected Drive, podłączyłem Iphone 4s dpo zestawu i myslę sobie sprawdzę jak to działa. Sytem zidentyfikował telefon, pokazał możliwości - muza, net i audio - więc już zadowolony myśle Ha!! a tu niespodzianka z gatunku tych niemiłych: Office pokazuje tylko książkę telefoniczna - brak maili i sms - próba połaczenia się z internetem spaliła na panewce. Trzykrotnie. Dodam, że rachunek za komórkę zapłacony, centrum Wrocławia, więc zasięg raczej był, a i Facebook w telefonie funcjonował.

http://imageshack.us/a/img526/2977/img3806px.jpg

http://imageshack.us/a/img16/4985/img3833wtu.jpg

Powoli wyjechałem spod salonu i uprzednio zresetowawszy komputer pokładowy udałem sie na miłą przejażdżkę mając na sercu słowa o zachowaniu rozsądku w terenie zabudowanym. Auto przyspiesza zdecydowanie, lecz bez dczuwalnego kopnięcia. Setka pojawia się szybko, dźwięk silnika jest bardzo przyjemny. Przypomina mi dawne rzędowe szóstki - nienatarczywy, metaliczny i z charakterem - fajny, a jak odpuszczę gaz to robi się bardzo cicho. Pierwsze kilometry zrobiłem dojeżdżając do obwodnicy, powiedzmy niemieckiego miasta. Zawieszenie w trybie Comfort+ i 19 calowe koła w moim odczuciu gorzej tłumią nierówności niż 18" w F11, ponadto F06 zostało wyposażone w Adaptive Drive więc generalnie miałem wrażenie że jest troche bardziej nerwowe niz seria 5.

http://imageshack.us/a/img528/3058/img3847pl.jpg

http://imageshack.us/a/img809/7150/img3838v.jpg

Silnik bazowy w tym modelu sprawuje się całkiem nieźle, jak na bazowy, ale opowieści o spalaniu rzędu 9 - 10 l/100 km można opowiadać dzieciom na dobranoc i z nudów ziewając szybciej usną ;) jadąc naprawdę grzecznie przez około 7 km spalanie stanęło na poziomie 16 l/100 km. Gdy dotarłem do wspomnianej wcześniej obwodnicy postanowiłem sprawdzić co to potrafi.Tryb Sport właczony, skrzynia na Sport i jedziemy. Efekt: 6 kmh więcej niż pozwala ogranicznik prędkości osiągnięte na dosyc krótkim dystansie na 7 biegu. Do 4/5 ogranicznika całkiem cicho, powyżej zaczął się nasilać szum wiatru, aby przy maksymalnym wskazaniu na Head Up Display szumieć dosyć intensywnie. Może to efekt drzwi bez ramek . Z całą pewnością musze jednak pochwalić stabilność jazdy . Podczas tych kilkuset metrów z maksymalną predkością BMW ani na milimetr - przysłowiowy oczywiście - nie zboczyło z toru i przy pustej, równej drodzę można w tym tempie w godzine dojechać do Krakowa bez wiekszego stresu i spoconych dłoni.

Dojechałem do zjazdu i wróciłem do miasta aby powoli sprawdzić auto w ruchu miejskim. Rzut oka na komputer: spalanie skoczyło do 24 litrów / 100 km. Powoli zbierałem się do powrotu jadąc ze średnią prędkością ulicami Wrocławia, kilka kilometrów dwupasmówką i kilka bocznymi ulicami sprawiły że wróciwszy pod salon zużycie spadło do 17.

http://imageshack.us/a/img24/7764/img3831w.jpg

http://imageshack.us/a/img560/1726/img3788f.jpg

Czy kupię ten model auta? Pewnie nie. Jeździ fajnie, ale bez pazura.Czy kupię BMW pewnie tak. Przecież mają jeszcze masę ciekawych aut - mam trochę czasu więc postaram się przejechać jeszcze kilkoma. Przecież jest w ofercie M5 ;)

---------------------

Born Most Wanted

Past:

E34 518 orientblau, A4 B5 2.8 V6 30V, E60 525d monaco , Vectra Caravan Cdti 150 KM F11 520d M Sport,, F10 535d M Sport

Future:

Far Far away F10 M5 Competition

Opublikowano
Miło się czyta, w takim aucie najmniej ważne jest spalanie a komfort i dodatki, byłem w aso, oglądałem grand coupe, tyłka nie urywa, ale jak bym wygrał w totka to pewnie bym kupił ale obok stała by najnowasza m6 więc chętnie przeczytam radość z jazdy m6 , m5 spoko ale ja się zakochałem w coupe serii 6. Czekma na relację :)
Opublikowano

Ja niestety nie miałem przyjemności jeździć jeszcze nową 6, wprawdzie byłem umówiony na jazdę próbną, ale nie wypaliło, ale według mnie nowa 6 urywa dupę. Tak jak nasza E63 podoba mi się z tyłu, a z przodu średnio,to nowa 6 podoba mi się z każdej strony - jest po prostu przepiękna :roll:

tak właśnie myślałem, że czytałem już o teście nowej 6, ale nie wiedziałem, że to też byłeś Ty :p jak porównania między 640i a 650i ?

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=45&t=155158

Opublikowano
W 650i silnik to jest bajka ;) przy moim trybie jazdy spali podobnie jak 640i. W tych autach można od pierwszego spojrzenia się zabujac - długa maska, nisko poprowadzona linia dachu, zwarta sylwetka - ale, ...mam wrażenie ze tak jak łatwo się spodoba to tak szybko się znudzi. Imo F10/11 jeździ bardziej sprezyscie i wydaje się bardziej ponadczasowe. Gdybym miał skorzystać z najmu długoterminowego na powiedzmy Max. 2 lata to wzialbym F06 (koniecznie z pakietem M). Auto robi wrażenie, przyciąga oko, dobija sąsiadów i wkurza szwagrow. Ale w mojej sytuacji - niestety jestem skłonny do kompromisów i zbyt rozsądny pewnie wybiore mocniejsze F 10 lub F 01.

---------------------

Born Most Wanted

Past:

E34 518 orientblau, A4 B5 2.8 V6 30V, E60 525d monaco , Vectra Caravan Cdti 150 KM F11 520d M Sport,, F10 535d M Sport

Future:

Opublikowano
A dzis dla porownania przejechalem sie mocno niedoceniana Panamera V6. I powiem ze bardzo milo. Pewnie jak porownam z S lub turbo to bedzie przepasc ale poki co jest ok. Pieknie trzyma zakrety calkiem szybko osiaga 200 kmh i pali srednio...11.5 :jawdrop:

---------------------

Born Most Wanted

Past:

Future:

Opublikowano
Po pierwsze za drogie a po drugie do suva widze klekota. Benzyna to taki przerost formy nad trescia. Jezdzilem stara x5 z 4.4 v8 i tankowanie co 200 km nie nalezalo do moich ulubionych czynnosci.

---------------------

Born Most Wanted

Past:

Future:

Opublikowano
Pochodne rav4 to nie sa SUVy tylko miejskie auta dla zon. Jest mi obojetne jaki tam jest silnik.

---------------------

Born Most Wanted

Past:

Future:

Opublikowano
Znam mnóstwo osób które mają benzynowego suva od Qaskaia po CR-V-ki kończąc na wspomnianym Cayenne Turbo S i X6M tak wiec w Polsce jest coraz więcej osób które cenią sobie komfort i kupują Crossovera, SUva, z silnikami benzynowymi.

Znasz to internetowych kolegów. Wracaj jeździć na rowerze

Hmmmm
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano
bardzo ladna jest ta 6gran coupe. Ostatnio wpadlem do inchcape ale z tego co widzialem nie mieli zadnej 6 na stanie?!?! Bo rozumiem,ze dostales ja we wroclawiu? Panamera jest rowniez kozakiem, to juz kwestia gustu iii na prawde niskie spalanie jak na takie auto. Powodzenia w wyborze! pzd
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

nie ukrywam wcale ale panama turbo s lepiej mi podchodzi niz jakiekolwiek juz bmw,a jeszcze jestem jego fanem.

jednak jak przyjdzie czas i okazja nie mrugne nawet okiem,wezcie pod uwage poprawionego GT-Ra w najwyższym kicie-też mnie wciaga

• 3 lata później...
  • 3 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
a nie 4?

Nie, nie 4. Ma 5 miejsc i 5 pasów. Choć szczerze to ta środkowa osoba z tyłu musi mieć tunel między nogami :mrgreen:

"Jeśli masz wroga, idź nad rzekę, usiądź nad brzegiem, kontempluj i spokojnie czekaj, aż nurt przyniesie Ci jego zwłoki"
  • 1 miesiąc temu...