Skocz do zawartości

e39 3,0d 2001r - śmierdzi spalinami z nawiewu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Auto niema katów, lecz któregoś dnia pękł kolektor i śmierdziało spalinami pod maską i przesiąkły tym filtry kabinowe i w kabinie nie dało sie wytrzymać, wymieniony kolektor, filtry kabinowe, lecz zapach spalin pozostał. fakt że gdy auto niema katów i stanie sie z tyłu czuć ten specyficzny zapach spalin, ale w srodku nigdy nie było tego czuć aż do chwili w której pękł kolektor wydechowy, jak sie tego pozbyć ? czyściłem wszystkie kanały, pod maska niby nic nie czuć, a zapach z nawiewu dalej sie wydobywa. Zanim auto sie nie nagrzeje nie czuć, dopiero gdy osiągnie temperaturę zapach jest intensywny. Ktoś tak miał ?
Opublikowano
zabawy duzo generalnie niema kwestia wyjecia cewek odkrecenia wszystkich srubek wyczyszczenia wszystkiego i zakupu uszczelki ja kupiłem erlinga koszt 75zł ale taniej innej marki tez mozna wyrwac w skład kompletu wchodzi ta na około klawiatury plus kóleczka na świece. generalnie łatwa robota, fajne widoki po zdjeciu pokrywy.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jakie kółeczka?

Jakie świece i cewki?

Przecież to jest M57, diesel, tam świece idą w głowicę bezpośrednio pod kolektorem... nie musze chyba dodawać że to świece żarowe...

W klekocie trzeba drzeć wtryskiwacze, co wiąże się z prawdopodobieństwem uszkodzenia któregoś, a potem wiadomo, $$$ :roll:

Opublikowano
Musisz zdiagnozować czy śmierdzi przepalony olej kapiący z pod pokrywy zaworów czy spaliny? Są to dwie różne rzeczy i przyczyny.Smród jest też inny i według mnie ciężko go pomylić.Jak śmierdzi spalony olej to może być uszczelka pod pokrywą a jak spaliny to uszczelki pod kolektorem wyd. ewentualnie pęknięty kolektor.Kolektor wymieniałeś wiec odpada,ale uszczelki dałeś stare czy nowe?
Opublikowano
uszczelki stare, ale z kanału oraz z góry przy pomocy lusterka na odpalonym silniku nic nie widać by się wydobywały spaliny spod kolektora... odkreciłem obudowy, wszedzie sucho, przejechałem sie ciągle to samo, tumiki szczelne, lecz jak sie stanie z tyłu intensywnie czuć spaliny bo przypomne auto niema katalizatorów i dopiero odczówam ten smród nie jeżdząc na klimie tylko na ogrzewaniu, może problem był już wcześniej bo to auto mam dopiero kilka miesięcy. nie jednak, przeszkadza mi ten smród, tumiki, złącza elastyczne, wszystko szczelne. filtry kabinowe nowe, pozostaje mi jeszcze jakieś czyszczenie chemiczny i ozonowe całego obiegu może to coś pomoże.
  • 4 miesiące temu...
Opublikowano
Panowie, mam pytanie czy ten zapach może być powodem nie szczelnego przewodu przelewowego? (od niedawna zaczęło mi walić spalinami z nawiewu i dokładnie obejrzałem cały układ wydechowy i paliwowy) jedyny wyciek który zdołałem ustalić to nie szczelny przewód przelewowy :( . Co sądzicie na ten temat? 3.0d rocznik 2001
Opublikowano
Panowie, mam pytanie czy ten zapach może być powodem nie szczelnego przewodu przelewowego? (od niedawna zaczęło mi walić spalinami z nawiewu i dokładnie obejrzałem cały układ wydechowy i paliwowy) jedyny wyciek który zdołałem ustalić to nie szczelny przewód przelewowy :( . Co sądzicie na ten temat? 3.0d rocznik 2001

Sądzę że w twoim przypadku będzie śmierdzieć czystą ropą,chyba że ta ropa skapuje na coś bardzo gorącego to wtedy będzie czuć spalinami.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Dla świętego spokoju wymień przelew i zobaczysz czy przestało :wink:

U ojca w e46 też coś zaczęło przyśmierdywać, wyszło że wydech pękł na spawie przed samym katalizatorem.

Niby nie słychać żeby głośniej chodziła, ale spaliny czuć.

Opublikowano
dokładnie, wali ropą i przy przyspieszeniu intensywność zapachu się wzmacnia i z nawiewu przy pełnym słońcu widać dym z nawiewu. Nie da rady chasać w zimową porę :( Dziękuje za sugestie i do usłyszenia! Pozdr.