Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzisiaj podczas jazdy autem wyczułem dziwny objaw skrzyni biegów. Po wciśnięciu pedału gazu do końca , skrzynia zredukowała poprawnie biegi z 5 na 3. Problem pojawił się ze zmianą na wyższy bieg.

Na 4 bieg przezuciła normalnie ale na 5 zatrzymała sie na 3tys obrotów i trzy razy próbowała zmienić bieg na wyższy. Zauważyłem również że skrzynia trochę myśli przy ruszaniu i auto jest jakby słabsze . Dziwne jest to że te objawy wystąpiły po tym jak wymieniłem olej w silniku i wszystkie filtry wtym paliwa. Nie wymieniałem jeszcze oleju w skrzyni biegów.

Opublikowano
Mi np. automat pogłupiał jak wyjechałem na autostradę. Dostał wyższych obrotów i nagle usłyszałem dziwny dzwięk, jak gdyby syk powietrza przy dodawaniu gazu, spadek mocy i automat zacząl dziwnie przerzucać biegi, jakby nie mógł dobrać właściwego przełożenia. Zjazd na parking i okazało się, że przy wyższych obrotach i większym ciśnieniu doładowania, wystrzeliło czujnik temperatury powietrza doładowującego ( stąd świst i spadek mocy). Po wpięciu czujnika i zabezpieczeniu opaską ( bo się plastikowe wąsy odkształcają i już będzie cały czas wypadał - trzeba wymienić na nowy) dalsza jazda bez problemu i automat działa normalnie. Może u ciebie być podobna sytuacja, skrzynia z jakiegoś powodu dostaje błędne sygnały i głupieje. Ale również może to oznaczać poważniejsze kłopoty, chyba trzeba będzie zajrzeć do mechanika, bo na forum dostaniesz odpowiedzi, że może to być to, albo tamto i jeszcze milion innych rzeczy.