Skocz do zawartości

Linka i silniczek ASC? 3 e46

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A proszę bardzo. Od dołu jest jeszcze gumowy wąż wchodzący gdzieś do kolektora dolotowego.

http://imageshack.us/a/img826/9910/ascb.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Nie wiem jaki masz model, może być inaczej - ale zakładam, że element silniczka jest taki sam i migrował z modelu do modelu.

Ja mam 318i e46 118km. Nie wiem tylko dokąd wchodzi ta linka, ale teraz to i tak już nie istotne, bo dzięki Kolegom z forum udało mi się uruchomić ASC. :P

Opublikowano
To jest zawór odpowietrzający zbiornik paliwa. W tym modelu ASC jest chyba obsługiwane zmniejszeniem dawki paliwa.

A przypadkiem nie przez zmniejszenie dopływu powietrza do silnika ?

Opublikowano
ASC działa kiedy silnik napędza koła więc przepustnica jest otwarta więc raczej chodzi o paliwo ale niech się lepiej wypowie ktoś kto wie na 100%.

http://www.bmw-tech.pl/artykul/historia-kontroli-trakcji-stabilnosci-w-bmw-asc-asc-t-dsc/

Z w/w strony cytuje: " ASC występował także w późniejszych modelach tj. E46, E39 oraz E38. Działanie systemu polega na zdławieniu przepływu powietrza w przepustnicy. Przepustnica w wersjach silnikowych z systemem ASC jest inna niż bez niego. W E31, E32 oraz E34 z silnikami M30 oraz M70 jeśli istnieje ten system jest zastosowana przepustnica elektroniczna. System jedynie dławi przepływ powietrza, działa na zasadzie "zdjęcia nogi z gazu", nie hamuje kół. W modelach z elektroniczną przepustnicą ASC potrafi także dodać trochę gazu w przypadku gdy noga z pedału gazu została zbyt energetycznie zdjęta i wskutek tego doszło do ich poślizgu. ASC nie steruje w żaden sposób kołami przednimi jednakże korzysta z ich czujników (bo wykorzystuje wszystkie 4 czujniki przy kołach ABS). System ASC porównuje prędkość kół przednich z tylnymi i w razie potrzeby zmniejsza prędkość kół tylnych. Nie ma możliwości przyhamowania tylnego jednego koła."

http://pl.wikipedia.org/wiki/System_kontroli_trakcji - Dla szerszego pojęcia.

Mam nadzieje MastaFantasta że po takiej lekturze, i Ty będziesz mógł zabłysnąć przed kolegami na 100% jak działa ASC.

Pozdrawiam.

Opublikowano

W e46 w silnikiem opisywanym w tym temacie przepustnica sterowana jest najzwyklejsza linką (taka jak w rowerowym hamulcu) Na osi przepustnicy jest tylko i wyłącznie czujnik położenia przepustnicy więc nie ma niczego po za naszą nogą co mogło by poruszyć przepustnicą (zdławić dostęp powietrza) więc jednak nadal będę się upierał że ASC w tym silniku działa na zasadzie obcięcia dawki paliwa. Kwestia dohamowywania kół napędowych jest dobrze wyjaśniona więc na ten temat nie ma co dodawać więcej.

Uprzedzając kolejne pytanie zadam je od razu - co miało by dławić dostęp powietrza do silnika jeżeli nie ma mechanizmu który by poruszył przepustnicą?

Opublikowano
A ten krokowiec na przepustnicy to jest tylko od biegu jałowego? Bo może on ma cos wspolnego z asc? :-) nie wiem strzelam...
Opublikowano
Hm, jak ja zdjalem ktoras wtyczke obok silniczka krokowego to zapalila mi sie kontrolka od trakcji na stale. tak wiec chyba jest sterowana przez prad.. ale ja to sie nie znam
  • 1 rok później...
Opublikowano

Przyłączę się do tematu bo mam chyba problem z ASC i zamula mi auto ( cały czas ) , błędów brak. Dziś wyłączyłem ASC i auto zerwało mi się jak szalone po czym znowu się zmuliło i szukam sposobu jak całkowicie wyeliminować ASC z kontroli przepustnicą . Sprawdzałem dziś ciśnienie na listwie wtryskowej i oleju , są w normie i teraz przyszedł czas na sprawdzenie ASC czy tutaj tkwi problem .

Pozdro

Mógłby mi ktoś odpowiedzieć czy jak wypnę złącze przy przepustnicy od silniczka to ASC całkowicie się zdeaktywuje czy może jeszcze DME będzie ingerować ? W ogóle to nie wiem czy u mnie gaz jest hybrydowy czy tylko na linkę i czy jak linka była zdejmowana to przepustnica wymaga ponownej adaptacji/kalibracji . Prosiłbym o pomoc bo chciałbym w końcu rozwiązać ten problem.