Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!!!

Mam do wymiany popychacze hydrauliczne i dźwigienki zaworowe w M40.

I mam takie pytanko.

Jak rozepne rozrząd to czy wymienić także pasek który ma przejechane ok 10tys km. Bo słyszałem że nie trzeba przy małym przebiegu.

Pozdrawiam

Opublikowano
jak juz bedziesz to robic to zobaczysz jak wszystko wyglada napinacz rolki pasek i zdecydujesz ale jak naprawde ma 10 tys to powinno to byc (ale nie musi) dobre i niemusisz
Opublikowano

Po 10 tyś. ja bym pasek dla świętego spokoju wymienił (o ile będziesz go zdejmował). kosztuje 80 pln oryginalny a masz pewność.

Poza tym, do wymiany popychaczy i dźwigienek nie potrzebujesz rozkładać rozrządu. Do wymiany wałka, owszem.

W każdej literaturze m40 jest napisane że pasek powinno się wymieniać przy każdym jego zdjęciu, nie ważne czy przejechałeś na nim 5 czy 30 tyś km.

Opublikowano
Zdejmujesz pokrywe klawiatury, obracając wałem korbowym ustawiasz sobie krzywki na wałku tak jak ci pasuje, do każdego zaworu kolejno. i wyciągasz dźwigienkę. Popychacze będą miały ciśnienie więc będzie trzeba 'wcisnąć' dźwigienkę żeby ją wyjąć. Generalnie trzeba docisnąć, najlepiej przez jakiś klocek. Uważaj żeby Ci pastylki nie powpadały w otwory olejowe, najlepiej sobie zatkaj czymś.
Opublikowano
Wciśniesz popychacza jak pisałem i ciśnienie z niego zejdzie. Mocno trzeba, ale też nie wal młotkiem, przez klocek musisz jakoś pokombinować.