Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

wiem ze bylo juz na ten temat na forum

sporo juz przeszukalem w archiwum

ale mam kilka pytan

kupilem termostat Wahlera 88st

w/g katalogu sa przewidziane dwa rodzaje 88/92st

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=CF11&mospid=47463&btnr=11_1503&hg=11&fg=35

dobrze wybralem??

w komplecie jest uszczelka do termostatu i jakas jeszcze, mniejsza

czy potrzena mi bedzie jakas jeszcze do obudowy??

na forum widzialem ze do M43 jest potrzebna, nie wiem jak z M52

czy do wymiany musze sciagac visco??

czy uda mi sie spuscic caly plyn bez uzycia kanalu??

chcialbym zmienic plyn na nowy, jednak dostep w garazu bede mial jedynie do korka spustowego w chlodnicy

bede wdzieczny za pomoc, nie chcialbym niczego popsuc

Opublikowano

widzialem ten temat

mam ten drugi rodzaj termostatu, bez otworow

do najblizszego serwisu z czesciami mam 110 km

a moze dostalbym ta uszczelke gdzies w sklepie??

nie chcialbym kleic na silikon

Opublikowano

... czarek - tutaj bartus pisze że ma E 36 M -50 i musiał ściągać wisko :

http://autobmwklub.triger.com.pl/forum/viewtopic.php?t=20390&highlight=wisko&sid=c2ab16d25722705916aa6cefcedbe598

a tu masz pokazane krok po kroku - wymianę w E36 ale 1.8 l - może się przydać a nie wiem czy to znalazłeś :

http://autobmwklub.triger.com.pl/forum/viewtopic.php?t=18025&sid=c2ab16d25722705916aa6cefcedbe598

* - w zależności od typu i wyposażenia
Opublikowano
Mozna sciagac wisko tylko poco?? - a z drugiej strony to ilez to roboty z wiskiem:?: A jesli chodzi o uszczelke to zapomnij zebys kupił w sklepie (wiem bo pracuje) - tylko serwis , czasami uszczelka jest w tarmostatach firmy Vernet. Uszczelka w serwisie na pewno nie droga ale jak mowisz ze daleko musisz gonic to złóz na silikon(oczywiscie czarny) i sie nie stresuj - tylko rozbieraj delikatnie zeby nie porwac starej uszczelki :)
Opublikowano

przepraszam ze zadaje takie dzwine pytanie ale wlasnie biegam z garazu do kompa i porownuje wypowiedzi z forum z moimi spostrezzeniami

co musze dokladnie wyjac aby wymienic termostat??

tam jest bardzo malo miejsca, czy nie bede musial wyciagac chlodnicy??

Opublikowano
Bez przesady :duh: Troche gimnastyki i po robocie :wink: Musisz tylko zjac weze, odkrecic dekiel i pod nim jest termostat.
Opublikowano
w M40 odkrecasz 3 srubki od obudowy i po problemie...tylko uwazaj bo sa delikatne 6 i moga sie ukrecic jak dawno nie odkrecane wiec z czuciem...potem odpowietrzyc,dolac ewentualnie plynu i cacy...
Opublikowano

wymienilem

w moim przypadku musialem demontowac chlodnice u visco

za to mialem bdb dostep

najwiecej czasu musialem poswiecic na odpowietrzenie

dziekuje za podpowiedzi