Skocz do zawartości

520d dwumasa, objawy, skutki szkodzenia ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam cięszko mi odlanleść coś konkretnego natemt dwumasy , jakis czas temu zajeżdzająć na cpn ,zaczeło coś rajgolić spod okolic skrzyni po wciśnieciu sprzęglą zancznie rajgolenie milkło. ten mamkament pojawił sie na jakiś nieiwlki moment byłem w trasie więć musiałem jechac dalej i uspokoiło sie wyszytko, od wczoraj boje się uruchomić samochód gdyż łomotanie jest bardzo głośne delikatnie reaguje na pedał sprzęgłą, pod wzgledem dźwięku, biegi wchodzą ciężko. stukot milknie tylko i wyłoczne w trakcie przyśpieszania . wydaje mi się że jest to koło dwumasowe jednak niewiem jak mam teraz do tego podejść, czy można ze sprzegłem w takim satanie podjechać na warsztat czy radzicie żeby auta scholować ewentualnie laweta na którą wjazd może być też ryzykowny pod względem obciązenia sprzęgła ??? jakie mogą być skutki pruby poruszania sie uszkodonym w takim stopniu autem?
Opublikowano

Jeśli daleko nie masz do spokojnie można jechać. Dwumasa nagle się nie rozsypuję więc spokojnie.

Właśnie uszkodzona dwumasa daje takie objawy jakie piszesz. Słychać pukanie na jałowym a wciśnięcie sprzęgła powoduje znacznie mniejsze stuki bądź ich brak. Jak gasisz auto bez sprzęgła i słychać łomot oraz gasząc ze sprzęgłem łomotu nie słychać to na 100% dwumas

Opublikowano
wiec teraz mam dylemt . regeneracja odpada bo to nie jest auto na sprzedaz , więć zostaje nowe które cześto gesto też jes tczęścią regenerowaną tylko przez jakoś tam firmę np luk , zastanawiam sie nad używanym orginałem tylko teraz jak go sprawdzic i jak zdobyć coś w dobrym stanie ?
Opublikowano

LUK jest producentem dwumasy, z tego co pamiętam również części LUK są wsadzane jako oryginały. Przynajmniej tak było, jak miałem z poprzednim autem - Mazda 6. Kupiłem komplet nówke sztuke razem ze sprzęgłem od razu, zostało wymienione i wszystko było cacy. Na oryginalnej części, wyjętej też był znak LUK.

To dobra firma.

Pozdrawiam,

Paweł

Opublikowano

i rozebrałam i okazało sie że dwumasa to szrot totalny, tarcza troche wybran na bokach więć wstyd ją zostawiać, i oczywiście wszędzie nabity BMW LUK wieć wstawiłem LUKa, najciekawsze jest to że każdy producent przewiduje żywotnośc koła dwumasowego na ok 150tyś km więć radze dbać o samochud a nie go ktaowac chyba ze masie nuwke sztuke. więć:

- koło dwumasowe

- tarcza

- docisk

- łożysko

2100 zł brutto po rabatach w hutrowni i śmiga :) :lol:

Opublikowano
słychać łomot oraz gasząc ze sprzęgłem łomotu nie słychać to na 100% dwumas

Niekoneicznie, wysrane lożysko wejsciowe skrzyni tez daje podobne efekty, tak jak i lozysko oporowe.

Poza tym, uszkodzony dwumas łomocze niezaleznie czy wcisniesz sprzeglo, bo caly czas sie kręci, nawet gdy wcisniesz sprzeglo

Opublikowano

Przy gaśnięciu silnika może mniej terkotać dwumas gdy wcisniemy sprzegło, bo jest mniejsze obciązenie na wyjściu dwumasy i tym samym mniejsza siła bezwładności rozpędzonej 2-giej części koła zamach.

Ale taki sam skutek daje wywalone lozysko skrzyni wiec nie jest przesądzone, ze to dwumas

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Witam ja w moim 520d e39 rok 2002 miałem zerwaną poduszkę prawą silnika - od strony pasażera. Wymieniona została na jakiś tani zamiennik ok 150zł bez sterowania podciśnieniem i zaczęło drgać na luzie jak leciutko dodam gazu na postoju to drgania ustają (silnik się usztywnia). Na zerwanej poduszce drgań nie było wystąpiły po wymianie. Czyli nie jest to dwumasa!? Czym objawia się walnięte koło dwumasowe?

Z tego co tu wyczytałem to biegi ciężko mi wchodzą na zimnym silniku na rozgrzanym już ładnie, podczas jazdy nie trzęsie nie słychać stuków. Na sprzęgle nic nie czuć.

Może ktoś poratować?

Opublikowano
i rozebrałam i okazało sie że dwumasa to szrot totalny,

czyli stukać musiała już od kilku lat a piszesz że teraz się zaczło ...

• 9 miesięcy temu...
Opublikowano
Panowie a jeśli ma wersję ED i mi padnie dwumasa to mogę założyć od zwykłej?? widziałem że nr katalogowy inny;P i miałem ostatnio takie łupanie chwilowe słyszalne w samochodzie , po wyjściu słabo słyszalne... kilka razy
Sprzedam instalację na nowej oryginalnej kostce do l7, światłowody i wtyczka.
  • 2 lata później...
Opublikowano
Panie i panowie podpinam się do postu-wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują na padnięty dwumas w moim turasie, nie będę spamował bo każdy ze wszystkich opisanych w dyskusji objawów uszkodzonego dwumasa u mnie jest. Rzecz w tym że dodatkowo coś ewidentnie trze , odgłos dochodzi spod silnika, im szybciej lecę tym szybciej coś tam mieli. Zaciski, tarcze, klocki itd itp wykluczam, bo na podnośniku koła chodzą leciutko i bezgłośnie...a no i jest coś takiego, że jak rozpędze karawan i puszcze gaz to przez pare sekund toczy się lekko a potem coś nagle go 'łapie' i hamuje....Ma ktoś pomysł co to może być?