Skocz do zawartości

e39 530d - jaki prawidłowy stan oleju ???

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Wita, jaki powinien być prawidłowy stan oleju w bmw 530d e39 2001r, powiedzmy pomiędzy dolnym a górnym wycięciem, kiedyś zauważyłem że mam przy górnym wycięciu, po kilkuset km spadło do 3/4 wysokości i tak stało, ostatnio dolałem znów do pełna, i znów po kilkuset km jest 3/4 i tak stoi, podbiera ? czy spala nadmiar, prosze o opinie.
Opublikowano (edytowane)
Oglądał kolega filmik? Odchodzę od 535d, nie znacznie, ale jednak. Poprzedni właściciel strasznie w nią inwestował. I tak muszę nagrać jeszcze raz filmik bo musiałem parę części wymienić i na tym filmiku to bez szaleństw do tego co jest teraz. Szkoda tylko, że ceny paliwa są takie wysokie. Edytowane przez krys32
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)
Tak oglądałem,też mi ceny paliwa nie pasują ale delektuje się każdą chwilą :wink: Edytowane przez gorik79
Opublikowano
Tak oglądałem,też mi ceny paliwa nie pasują ale delektuje się każdą chwilą :wink:

No moja to chochla, ale Twoja chyba też za bardzo nie odstaje od mojej hehe :D

Opublikowano
wszystkie filtry wymienione odma również.

Sprawdź stan rano, zapamiętaj i sprawdź następnego dnia rano. A jakieś nieszczelności? Nic kolega nie zauważył? Bo na pewno się nie rozpływa :D

Opublikowano
No kolega też by mógł nagrać filmik i wstawić bo jestem ciekawy jak sobie radzi :D Bo nie raz łapałem się z 530i, ale nigdy nie widziałem jak się kręci itd.
Opublikowano
Ja zawsze wlewam na ponad połowę miarki czyli ok 3/4. Nigdy nie wlewałem na full. Ale znam osobę która zmieniała płyny w fiacie 125p i wszystkiego nalała pod korek, również oleju hehe :D Już nie pamiętam, ale 20 parę litrów weszło. A potem ździwienie czemu olej na ziemi się znalazł :duh: :D I znów w tej sytuacji przydałby się Adadus :P
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Oglądał kolega filmik? Odchodzę od 535d, nie znacznie, ale jednak. Poprzedni właściciel strasznie w nią inwestował. I tak muszę nagrać jeszcze raz filmik bo musiałem parę części wymienić i na tym filmiku to bez szaleństw do tego co jest teraz. Szkoda tylko, że ceny paliwa są takie wysokie.

O dziwo 535d ma ten sam czas 0-100km/h co my, jednak powyżej już niestety, kierowcy diesli zmieniaja temat na kwestie ekonomiczne :cool2:

BMW Schnellservice

Mechanik

Elektronik

Opublikowano
Oglądał kolega filmik? Odchodzę od 535d, nie znacznie, ale jednak. Poprzedni właściciel strasznie w nią inwestował. I tak muszę nagrać jeszcze raz filmik bo musiałem parę części wymienić i na tym filmiku to bez szaleństw do tego co jest teraz. Szkoda tylko, że ceny paliwa są takie wysokie.

O dziwo 535d ma ten sam czas 0-100km/h co my, jednak powyżej już niestety, kierowcy diesli zmieniaja temat na kwestie ekonomiczne :cool2:

Ciekawy jestem ile ten 535d spali :D :D Chociaż nasze auta to chochle i tak nie zmienię bo tak się przyzwyczaiłem do niej, że w innych autach źle się czuje :mrgreen:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

No Krys, Twój spalanie ma rewelacyjne, widzę na filmiku :D

Ja również tak myślę. Nie przepadam za zapachem ani dymkiem... :wink:

BMW Schnellservice

Mechanik

Elektronik

Opublikowano
No ja wiem :wink: To jeszcze było przed zmiana przepływomierza, wszystkich 8 świec, cewek i paru innych pierdół. Teraz wychyla się prawie cały czas na max, czyli tak jak powinno być :mrgreen: A co do diesli to lubię nie raz w weekend pojeździć szwagra nissanem 2.0d 90km bo w poniedziałek jak wsiądę w swój to wtedy mam taką różnicę w przyśpieszaniu, że wiem, że nic więcej mi nie potrzeba :P