Skocz do zawartości

320i Niedziałający wentylator klimatronika nie jeż!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Witam dziś wracając z pracy zauważyłem że nie działa nawiew :mad2: klimatronik pracuje dobrze może to bezpiecznik wentylatora ? (jeśli tak to który to bezpiecznik bo niekumam niemieckiego) Czy też może słynny jeż? Edytowane przez radE46cki
BMW E46 320i
Opublikowano

do czego ci niemiecki ? wpisz w google spis bezpieczników e46 i sobie wydrukuj.

a jak wentylator nie działa to prawie pewne że jeż. Można naprawić, można wymienić. Było setki razy na forum.

szukam
Opublikowano
Ile trwa wymiana jeża i z której strony jest ? bo na real oem DIY nie mogę znależć instrukcji.
BMW E46 320i
Opublikowano

widzisz zamiast odpisać co i jak piszesz w odpowiedzi

załamujesz mnie. Po prostu dramat.

jakieś 3sec zajmuje wpisanie w google

http://bmwe46.pl/index.php?m=jerz

Jeż wyciągnięty i wymontowałem z niego zalaminowaną płytkę :cool2: .Jutro zakup części w elektroniku ,dwa pierdolniczki po 3 pln za sztukę ! Jeśli jest ktoś zainteresowany fotkami mogę wrzucić do tego tematu łącznie z sekretem usunięcia laminatu. Ziomek z allegro bierze 55pln plus zepsuty a raczej spalony jeż, lipa z nim jest taka że nie wysyła naprawionego, tylko czeka na twój i naprawia i dopiero odsyła (dzwoniłem do niego) :duh: a ty masz do wyboru poskładać wszystko do kupy po to żeby za chwilę znów rozebrać albo męczyć się kilka dni z rozbebeszona deską :mad2: . Żony kuzyn zaproponował mi naprawę dlatego się za niego zabrałem sam i jutro przy pomyślnych wiatrach on polutuje a ja zainstaluje .

BMW E46 320i
Opublikowano
Kupiłem następnego jeża i dalej niema wentylatora :mad2: zaraz zdemontuję panel klimatronika sprawdzę styki na wtyczce i od silnika dostanę się do wentylatora, obczaje jeszcze skrzynkę bezpieczników wypływa z niej brunatna maż być może po odgrzybianiu nad nią kanałów klimy wszystko zalało i gdzieś niema styku.
BMW E46 320i
Opublikowano

Naprawione miałem rację jeż używany i działa mój też był dobry coś zblokowało łopatki wentylatora bo tylko dotknąłem i śmiga jak nówka na wszelki wypadek sprawdziłem czy niema nic więcej w środku i zalałem wd 40 tak dla św spokoju . Dziwne że nie paliło bezpieczników .

http://imageshack.us/a/img842/7178/20121006153658.jpg

A w moim ori wlutuję dwa tranzystory BUZ 100 i będzie na zapas koszt 4pln za dwa i 12 pln wysyłka :norty:

130pln zmarnowałem :mad2: na następnego jeża.

BMW E46 320i
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Naprawione miałem rację jeż używany i działa mój też był dobry coś zblokowało łopatki wentylatora bo tylko dotknąłem i śmiga jak nówka na wszelki wypadek sprawdziłem czy niema nic więcej w środku i zalałem wd 40 tak dla św spokoju . Dziwne że nie paliło bezpieczników .

http://imageshack.us/a/img842/7178/20121006153658.jpg

A w moim ori wlutuję dwa tranzystory BUZ 100 i będzie na zapas koszt 4pln za dwa i 12 pln wysyłka :norty:

130pln zmarnowałem :mad2: na następnego jeża.

Możesz napisać czy naprawa jeża jest prosta? Na czym polega, na wymianie tranzystorów BUZ 100? Mam problem taki w e39.

Andrzej
Opublikowano
Witam samego jeża( jeśli nie jest to usterka jakiegoś SMD )to nic trudnego , dla elektronika wlutowanie elementów BUZ 100 to 10 min trudniej jest delikatnie wydłubać płytkę z tej masy, pisałem chyba o tym jak ją wydobyć .
BMW E46 320i