Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam forumowiczów. Było wiele tematów dotyczących tego zjawiska ale mój chyba jest bardziej nietypowy : pojawia sie telepanie kierownicy w przedziale prędkości 80-90 km/h i co jest najbardziej denerwujące raz to jest a raz nie ma tych objawów . Potrafię przejechać 1000km jednego dnia i nic!!! a jadąc do pracy następnego dnia chce mi kierownice wyrwać z rąk!!! Sprawdzałem wyważenia kół , był wyszarpany na szarpakach i nikt nie potrafi mi powiedzieć co to do jasnej anielki jest!!!

Proszę o pomoc bo juz nie wiem gdzie i czego szukać .

Tomasz

Opublikowano
kolego walczyłem z tym problemem bardzo bardzo długo i to w mojej e 38 i kolegi tez ,szarpanie kierownica drgania w przedziale 80-90 najbardziej samochod był sprawdzany chyba 6 razy na szarpakach , wywazania koł , zmiany koł na inne , zmiany opon ,sprawdzanie piast , i wkoncu trafiłem na kogos kto rzeczywiscie sie znał na tych autach , po pierwsze sprawdzanie na szarpakach w tych autach nie wiele pokaze bo samochod jest dosyc ciezki stoi na kołach dociazony i nawet jesli w wachaczach jest wybity sworzen lub tuleje to pokazuje wszystko ok , wiec zeby sprawdziuc dobrze zawieszenie samochod musi by w powietrzu najlepiej 2 osoby i sprawdzanie , ja sprawdzałem 6 razy na trzepakach i za kazdym razem mowili ze ok a kierownica waliła jak głupia , a potem na podniesionym aucie w innym zakładzie okazało sie ze 3 wachacze do wymiany i jeden łacznik stabilizatora ,,,, tak ze u Ciebie na 95 procent to winna zawieszenia wachacze maja luz albo na sworzniu lub na tulei najlepiej wymieniac cale
Opublikowano
Dzieki Panowie za pomoc :D w piątek lece na warsztat aby mechanik go podniósł i będę sprawdzał te luzy :mrgreen: uwielbiam tą bunię ale ta telepawka doprowadza mnie do szału :mad2:
Opublikowano
Na 99% wahacze tzw bumerangi do wymiany...przechodziłem to samo tzn moje E38...na sprawdzaniu zawieszenia wszystko było lala a po wymontowaniu wahaczy okazało sie,że szrot...kupiłem nowe bumerangi,założylem i jak ręką odjął...Pozdrawiam.
Opublikowano

A Ja wymienilem bumerangi-troche sie poprawilo,wymienilem opony na nowe-jeszcze gorzej.Na szarpakach tez byl sprawdzany pare razy i nic,tarcze wygladaly jak nowe.

Przyczyna byly zwichrowane tarcze,a wygladaly jak nowe.Po wymianie na komplet Zimmermann Sport nastala bloga cisza :D

Malo tego wiem co bylo tego przyczyna,zjezdzajac z niemieckich autostrad do Polski natrafilem na burze i ulewny deszcz,tarcze byly rozgrzane po 10godz jazdy w upale i sie poprostu pokrzywily od naglej zmiany temperatury.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Koledzy może trzeba zapytać kto nie walczył z tym tematem.

Albo tak jak wyżej to ujęliście bumerangi lub tarcze a jeszcze i inne elementy zawieszenia. Przy tulejach od bumerangów trzeba pamiętać o dobrym montażu by przypadłość się szybko nie powtórzyła.

Z tarcz to tylko Zimmerman daje radę lub ASO.

Opublikowano
Zimmerman tak ale nie wiercone. Bo te sa chujowe strasznie. Z wierconych Brembo.

BMW to nie samochód. BMW to styl życia. :D

4.0 V8 LPG 4 gen

Opublikowano
Koledzy może trzeba zapytać kto nie walczył z tym tematem.

Albo tak jak wyżej to ujęliście bumerangi lub tarcze a jeszcze i inne elementy zawieszenia. Przy tulejach od bumerangów trzeba pamiętać o dobrym montażu by przypadłość się szybko nie powtórzyła.

Z tarcz to tylko Zimmerman daje radę lub ASO.

Co masz na myśli pisząc o dobrym montażu bumerangów/tulei? Jest tam jakiś cmyk?

Opublikowano

A widzisz, dzięki za info w życiu bym nie pomyślał :duh: Zapytałem bo wiosną będę musiał coś tam porobić w zawieszeniu bo już delikatnie coś tam wiesz... Czyli tylko przykręcenie tych bumerangów trzeba wykonać na opuszczonym samochodzie, więcej patentów nie ma? :norty:

Jeszcze raz dzięki, cenna rada no bo to cenne części :norty:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Dzięki wielkie za pomoc :D Wymieniłem dwa bumerangi plus gumy stabilizatora oraz łącznik drążka kierowniczego i jest OK !!! :D Nareszcie nie trzepie i łap nie urywa :D :D