Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, wywaliłem wczoraj ochydny analogowy zegarek i wstawiłem pełny OBC (olewając niestety check control bo bym całe auto musiał rozebrać :cry: ). Problem, jaki mam to znalezienie termometru zewnętrznego, który wg mnie gdzieś musi być gdyż mam climatronic. Czy możliwe jes zeby w cabrio był gdzieś indziej niż w zderzaku?

Proszę o pomoc, dzięki

Jeśli ktoś mógłby mi powiedzieć jak sie mają wskazania spalania w OBC do rzeczywistego spalanie gazu będę rónież wdzięczny.

Pozdrawiam

Opublikowano

Temat rozwijany setki razy na forum. Wystarczy :search: :search: :search:

Czy to cabrio, sedan czy turing termometr jest w tym samym miejscu.

A jezeli chodzi oskazania gazu na OBC to ni jak maja sie do wskazan benzyny. Wszystko zalezy od regulacji gazu. Jak jest dobrze wyregulowany to powinien palic 20% wiecej gazu od benzyny.

Opublikowano
znalazlem setki wypowiedzi o których piszesz na forum ale u mnie nie ma tego termometru a jednak klima w trybie auto pracuje ok, wiec termometr zewnetrzny gdzies MUSI byc. Mialem nadzieje ze ktos sie spotkal z jakims "dziwnym" cabrio ktore ma w innym miejscu.
  • Członkowie klubu
Opublikowano
znalazlem setki wypowiedzi o których piszesz na forum ale u mnie nie ma tego termometru a jednak klima w trybie auto pracuje ok, wiec termometr zewnetrzny gdzies MUSI byc.

Termometr zewnętrzny nie ma nic wspólnego z pracą klimy automatycznej. Temperatura klimy regulowana jest z odczytów czujników umieszczonych wewnątrz samochodu. Jaki byłby sens gdyby klima ustawiała temperaturę wydmuchowanego powietrza dostosowując ją do warunków zewnętrznych?

Pozdrawiam

Bastek

Kiedyś: E21 315 '83, E34 520i '90, E34 525iA '92, E36 316i '95, E30 318iT '93, E46 325xi Touring, E91 325i

Opublikowano

Bastek napisał :

Termometr zewnętrzny nie ma nic wspólnego z pracą klimy automatycznej. Temperatura klimy regulowana jest z odczytów czujników umieszczonych wewnątrz samochodu. Jaki byłby sens gdyby klima ustawiała temperaturę wydmuchowanego powietrza dostosowując ją do warunków zewnętrznych?

Otoz powiem ci ze jestes w błedzie :nienie:

Kiedys koledze w e46 jak padł wlasnie czujnik od temp zewnetrznej to klimatronik zaczał robic takie głupoty ze w zyciu bys nie pomyslał - po prostu po awarii czujnika klima zyła swoim zyciem - grzała, chłodziła sama jak chciała - zero reakcji na ustawienia temperatury na panelu - po wymianie czujnika wszystko wróciło do normy :cool2:

Dodam ze dokładnie takie same objawy miałem kiedys w Omedze 2,5tds.

Tak wiec nie wiem czy w e36 ale w niektórych autach- a w tym w BMW czujnik temp zewnetrznej ma wpływ na sterowanie klimy.

Pozdro.

Opublikowano

wydaje mi sie ze wplyw jakis musi byc poniewaz jesli ustawisz ja w tryb auto to wg mnie klima wlacza sie jesli temp. zewn. jest wyzsza niz żądana przez nas. A temp. zewn. mierzy wlasnie termometr, ktorego jakos nie moge znalezc :)

Sa to tylko oczywiscie moje przemyslenia brane na chlopski rozum, znac sie na tym nie znam zupelnie

Opublikowano
Tez mam klime, i niby jakis termometr musi byc, bo klima sie nie wlaczy jak jest mniej niz 2 stopnie, ale tez dodawalem OBC i termometr poprostu kupilem za 50 czy 60 zł, zamontowalem tam gdzie orginal i jest OK, mozna tez taki samemu chyba zrobic ( poszukaj na forum ) , moze lepiej kupic za te 50 zł niz kombinowac, bo mozna wiecej popsuc niz naprawic :twisted:
Nigdy nie kłóć się z idiotami, sprowadzą Cię do swojego poziomu i pokonają doświadczeniem.