Skocz do zawartości

przełącznik kierunkowskazów - nie odbija...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam problem z przełącznikiem kierunkowskazów, to znaczy raptem ni z tego i owego przestał odbijać kierunkowskaz.

To znaczy włączam kierunek, skręcam i po powrocie kierownicy ramie przełącznika nie wraca do pierwotnego położenia. Problem występuje zarówno

przy skręcie w lewo i prawo.

Pytanie czy to uszkodzenie mechaniczne i poprostu mam kupić moduł całego kierunkowskazu?

Czy jest to jakoś programowo ustawiane?

Proszę o sugestie jeśli ktoś miał podobne problemy.

Opublikowano
A czy kiedy kręcisz lewo prawo bez załączonego kierunkowskazu to coś "strzela" w manetce?
Opublikowano
  • Autor

nie ma żadnych dzwięków,

blokada kierownicy też działa....

żona właśnie się przyznała, że zblokowała kierownice zostawiając gdzięś tam auto i po powrocie i odblokowaniu kierunki przestały odbijać,... więc chyba coś tam połamała czuje ....

Opublikowano
Manetka jest całkowicie rozbieralna - przeszedłem przez to :) . Pewnie cosik przeskoczyło. Wątpię że się połamało bo dźwignia jest na sprężynie i powinna się poddać. Tak czy owak nowa manetka lub rozbieranie starej. Jak nie masz wprawy to lepiej zlecić warsztatowi bo po drodze jest poduszka w kierownicy a nie wszyscy czuja się dobrze wyjmując to ustrojstwo :)
Opublikowano
  • Autor
dzięki za informacje, chyba rzeczywiście podjadę do moich mechaników niech to rozbiorą....
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano
Witam. Mialem ten sam problem. Musisz zdjac kiere i wyjac manetke od kierunkowskazu. Ona jest rozbieralna. U mnie pekla blaszka ktora odpowiada za odbicie kierunkowskazu. Generalnie sa tam dwie bardzo cienkie blaszki. jedna z nich obrocilem w odwrotnym kierunku aby stanowilo jedna calosc. (jak rozbierzesz to zalapiesz o czym pisze) U mnie teraz chodzi wszystko oki ale zdaje sobie sprawe ze jak teraz peknie blaszka to musze kupic nowa manetke.
Opublikowano
  • Autor
dziękuje za odpowiedź, przyznaje rację twoim słowom ponieważ już naprawiłem przełącznik, ale też zdaje sobie sprawę, że następnym razem koszty będą większe.... pozdrawiam...
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
jedną manetkę wystaczy, bo nie są one zespolone. jeśli nie masz z BC to zainwestuj. jeśli masz z BC to może wystarczy kupić zwykłą na części (tańsza). ale czy w środku są pobone, to nie wiem.