Skocz do zawartości

318d/2002 - moja przygoda z pompa VP44

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich,

dla tych , co nie wiedza , ortografia z Czech , to przepraszam..

Niestety spotkala mnie chyba , potwierdzenie bedzie w poniedzialek , przygoda z padniecziem pompy VP44.

Pisze ten watek dla wszystkich tych , co moze im sie zdarzyc...

Narazie jestem na poczatku przygody , bo jeszcze mechanik nie potwierdzil...Z mechanikami trudno...jak juz spotkam fajnych , milych , uczciwych - firma Petromech w Krakowie , to sie okaze , ze nie robia BMW . Wczesniej mialem Audi 80 , wspanialy , juz nie mal historiczny samochodzik/1991/ z ktorym radzili sobie dobrze - oj jak tanio bylo :D - ktory ale nie wystarczal juz mi na dlugie podroze - 1000-1500 miesiecznie ,to zostawilem go swagrowi , ktory teraz smieje sie z moich wydatkow :D ..Poprostu siadlem za kierownice beemki i kurde...faajnie , przejechalem pare kilometrow w beemce , sprawdzilem z kolegami z serwisu powyzej i powiedzialem tak....

3 miesiace jezdzilem i rewelacja..Po czytaniu forum tutaj , zmienilem wogule poglad na samochody , z jakiegosz nieznajomego powodu chce sie beemke odrazu dopiescic na max...I to kupowalem hamulce , oleje , filtry , wezyki , poduski , opony,drazki , odmy , tuleje, przepustnice od Trandolfa , i inne male , ale wsumie kosztowne rzeczy ...Mechanicy mowia , masz auto w porzadku i wpychasz pieniadze , tego jeszcze nie widzielismy...no tak te beemka dziala na mnie , przed tem nie wiedzialem co to jest wezyk , co to jest przepustnica , wiedzialem , ze jest auto , kierownica , biegi i trzeba olej zmieniac..nauczylem sie juz tyle tutaj ze szok ...ja humanista.. :D no dosyc tej serdce rwiajacej historii

Pewnego rana , po 3 dniach postoju...odpalam...i jakos dluzej rozrusnik kreci.zawsze o tak odpalil....co to jest....cholera..wskoczyl....powoli przyciskam gaz i ...tu nic ..zero reakcji....potem po paru przycisnieciach sprzegla i gazu,paru zgasnieciach i odpalaniach cos tam obroty ida w gore , ale zauwazam , ze ekonomizer tez nic...zapomialem powiedziec , ze jak odpalilem , to klemba siwo-bialego dymu...az sie przestraszylem....smrod jak od diabla....

Ruszam powoli ta bryka :D i ona sobie jeszcze z 500 metrow bardzo luznie reaguje na pedal gazu......w koncu troche zagrzana i jedzie , ..jak by ja cos trzymalo,ale jedzie....za 15 minut jazdy , jak by sie nic ne stalo....ale w glowie ciagle mysli , co sie dzieje , cholera...przyjechalem na miejsce B i od razu do komputera ...haslo siwy dym , brak mocy , zadna reakcja pedalu gazu....no i to chyba ta pompa wspaniala....

Wiedzialem , ze to juz grubsza sprawa , i z tym juz nie mozna jechac do moich mechanikow , ktorych juz trudno bylo namowic na wymiane przepustnicy od Trandolfa....To szukam , kto sie zna w Krakowie na tych beemkach....Na forum E46 znajduje kolege x.e.o.n. bardzo chwalony pasionata , co juz widac po jego galerii....Odpisal , ze nie ma sprawy ...naprawimy..sympatyczny gosc i widac , ze lubi to robic...

Jesteszmy umuwieni na poniedzialek....Jak mu dzwonilem , to akurat przyznal , ze zna na pamiec silniki benzynowe , ze diesel nie zabardzo,ale przynajmie diganoze na INPIE / ale jestem juz fachowiec/ zrobi , i chyba da rade , ale odrazu uprzedza , ze jak to nad jego sily , to niestety trzeba u kogo innego....i to sie mi podoba , jak sie czlowiek nie zna , powinien powiedziec.....

No myszle , ze z jego pasja do beemek i checia do pracy jakos damy rade...odrazu powiedzial , ze zna firme krakowska - GLADYSEK - robia podobno na wysokim poziomie regeneracje pomp , turbin itd. to zobaczymy..

I tu sie pojawia kolega z forum - losiu600 - ktory w sekcji czesci sprzedaje pompe wtryskiwaczy.moze to troche ryzykowne kupowac pompe w niewiadomo jakim stanie, nawed ze mowi , ze jest ok i nie sprawiala klopotow , ale intuicja mi mowi , ze warto - koszt 500 zlotych...swoja uszkodzona wyszle do Gladyska i bede mial na zapas....

Przepraszam , ze was mecze tak dluga przygoda i jeszcze z bledami ortograficznymi , no myszle , ze moze sie komus przydac...

Po instalacji nowej pompy mam odrazu zamiar wbudowac wynalazek kolegi yoshimura01 - ze by pompa byla caly czas zalana i nie odpalala na sucho....to minimum co moge zrobic , szkoda , ze wczesniej o tym nie poczytalem...

No to tyle na dziszaj i napisze , czy to bylo to i czy sie udalo....mam nadzieje , ze tak

Chetnie poczytam wasze histirie z pompa i jej objawami przed uszkodzeniem....

Milego wieczoru i won od tych komputerow na jakies piwko :D

David

http://daduleztesina.rajce.idnes.cz/BMW_318d_2#DSC_0014.jpg
Opublikowano

Witam...

z pompa wadliwa w kombinacji z niewiedza uzytkownika/mnie/ jest taka naprawa nielatwa... :shock:

W poniedzialek rano ide po tygodniu odpalic auto ciekaw czy wogule uda sie. Auto cudem odpalilo , to maly kamien odpadl , chyba laweta nie bedzie potrzebna...potem klasyczne objawy...dym za autem , jak by smok Wawelski puscil no i gaz nic...pare razy sprzeglo , gaz , meczy sie meczy az mi zal , ale w koncu jedzie....Jade do kolegi z E46 forum do BIBIC / z Krakowa na Kielce/ , kolega sympatyczny , tylko powtarza , ze on zna sie na benzynach i nie na dieslach...Probuje sie podlaczyc INPA , ale ta nie odnajduje wogule mojego samochodu ...przechodzi na DIS i tu juz polaczenie jest...Bledy wedlug niego niewzkazuja zabardzo na pampe...Wszystkie swiece zarowe zle,moze nawed sterownik swiec ,EGR glosi cos nie tak , i cos z doladowaniem...podobno zaduzo...Kolega poleca pojechac do jego znajomego - Robert - firma MECHTRON na ul.Soltysowskiej...moze ktos zna...Przyjezdziamy , podepli pod komp no i jazda....po wytlumaczeniu wszystkich objawow Robert potwierdza , ze to pompa napewno , plus te swiece i pare innych drobiazgow....Mowi ze oni sie zajmuja i potrafia pompy , tylko on sie nie bawi w regeneracje i ze daje pompy do kogos , kto zrobi cala elektronike w tej pompie , ze potem jest jak nowa i ze to 3000 minimalnie....Ojoj...no wierze mu , ale takie pieniadze nie wchadza w gre...Mowie , ze jeszcze dziszaj dostane paczke z pompa uzywana od kolegi tutaj z forum...mowi , ze zrobi....mam przyjechac jutro...

I tak sie stalo----Pompa przyszla...pierwszy raz w zyciu widze cos takiego i ...jaka ciezka...upocilem sie jak turbina haha..

Wtorek

Ta sama procedura..wsiadam do samochodu i modle sie zeby odpalanie bylo co najdelikatniejsze ...I tu...niespodzianka :D

Bunia odpala jak by nic , gaz reaguje , ekonomizer reaguje , jedzie sobie jak krolewa na bal , ni sladu po wadliwej pompie..

Przyjezdzam do Mechtronu...zostawiam wszystko , pytam jeszcze ile sobie przygotowac....mowi , ze wymiana , ustawienia itd...kolo 450-500 zlotych...no tani nie jest , ale juz wole to miec za soba...Odjezdzam z tego drugiego konca Krakowa , pieszo , tramwajem,pociagiem i po 2 godzinach jestem u siebie..kurcze jaka to wygoda to auto...

Ledwo siadam i szykuje sie cos zjesc, tu telefon dzwoni...mechanik...czyzby juz naprawione.....Dzien dobry,mamy problem,ta pompa nie pasuje.. :duh: :norty: :mad2: Mam silnik M47 , kolega , co wyslal pompe tez...dlaczego akurat taka informacja wystarczyla mi , by pomyslec , ze pompa tez taka sama :cry2: kolega ma 320d 136 hP i ja 318d 116 Hp...pompy sa inne..ojoj

Mowie mechanikowi , co poleca..on na to , ze proponuje jego opcje za 3-4 tysiace , ja mowie ze slub nastepny rok i nie ma pieniazkow :mrgreen: i ze proponuje regeneracje u Gladyska / koszt kolo 850 / on mowi , ze moze nawed tam podwiesc , bo to nie daleko , ale nie da gwaracji na to..Gladysek daje rok gwaracji i to mi wystarcza.. Jeszcze mi powiedzial , ze tylko kazda 3 pompa nadaje sie do regeneracji...i jak Gladysek ztwierdzi , ze sie nie da , to sie nie da...ojoj..

No to czekam...Dziszaj powinni dzwonic od Gladyska co i jak...

Zas to moje pisanie zadlugie jest...przepraszam...

Jeszcze dodam , ze kolega , co mi sprzedal pompe jest nie samowicie uprzejmy i zgodzil sie na zwrot pompy....dziszaj rano wyslalem jego 136 konna pompe do niego.....Ma cala zdrowa bunie do rozbiorki - zobacz na forum / CZESCI /

No i narazie czekam i czekam...

Narazie

David

Opublikowano

Dzwonili z Gladyska...masakra...

cos tam przegrzany sterownik i cos jeszcze i calkowita naprawa z nowym sterownikiem 2850 zlotych...

regeneracja ze starym sterownikiem....1450 zlotych , ale mozliwe , ze stary nie da rade i potem trzeba albo zrezygnowac - 500 zlotych do zaplaty , albo zrobic naprawe z nowym sterownikiem - full price ..

Chyba zastrzele sie..

David

Opublikowano

Drogi Yoshimura01,

oj jak chetnie znalazlbym,ale trudno jest , i juz teraz musialbym zaplacic te 500 zlotych za testowanie tej mojej uszkodzonej....

Mam nadzieje , ze uda sie zrobic ta tansza regeneracje za 1450...

Jak narazie znalazlem cos takiego...tez po regeneracji , ale...2400

http://allegro.pl/pompa-wtryskowa-bmw-318d-e46-0470504025-i2613564319.html

David

Opublikowano

Tylko miej teraz pewnosc, ze kupisz vp44 z malym przebiegiem...Z tego co wiem one maja wytrzymalosc na jakies 180tys.

Poszukaj teraz takiej, co ma ponizej tej wartosci...mozesz rownie dobrze dostac taka z przebiegiem 170tys i pojezdzisz 10tys i znow lipa.... :mad2:

Ja regenerowalem swoja, bo zawsze wiesz co masz, oczywiscie pod warunkiem, ze robi to zaufany czlowiek.

chiptuning, diagnostyka

506 072 789

Opublikowano

Witaj Moby,

myszle ze jest trudno znalesc taka sprawna i z niskim przebiegiem...juz nawed szukam na ebay , no nie ma szalu.....

Z reganaracja powinien przyjsc spokoj , ale gosc z Gladyska mowi , ze to taki spokoj-niespokoj-lepiej robic komplet z nowym sterownikiem - to nie wiem czy to jego marketring czy prawda...czlowiek z checia zrobilby komplet , ale gdzie ciagle brac i nie krasc :D

Moge zapytac ile dalesz za regeneracje i czy z nowym sterownikiem czy na starym....i napewno gdzies w twoich okolicach...?

David

Opublikowano

Dokladnie ja malo nie dalem...

http://obrazki.elektroda.net/29_1250088277.jpg

Zostalo wymienione wszystko co masz podpisane na zdjeciu...

chiptuning, diagnostyka

506 072 789

Opublikowano

Rozumiem :mrgreen:

Dokladnie to mi chlopcy proponuja - full opcja - 2850 zlotuszek...

Zobaczymy , czekam z nieczerpliwoscia na wyrok :D

Jak by ktos chcial dolaczyc z przygodami , problemami , kosztami i ogolnie frajda kolo VP44 z wlasnego doswiadczenia - to zapraszam - nie wiem czy tak wolno watkowac w watku :) ...ale wiem jak ja duzo szukalem i czytalem....

David

Opublikowano
DavidKrakow masz turinga 318d z 2002r i on jest na vp44, buda auto to już polift co nie?

Ile miałeś przebiegu?

Od kiedy wychodziły 318d na cr??

Witam kolego,

dokladnie jak piszesz....touring / 23.07.2002 / 318d na VP44 , buda po lifcie

Przebieg - o ile da sie wierzyc , ale nie jestem pewien - 217000 km

Na cr nie wiem od kiedy wychodzily , ale gdzies czytalem , ze w polowie roku 2003

P.S Jak chcialem zrobic chipa u TC i Mobiego , to oni stwierdzili , ze uz jest zrobiony....nie wiem , jaki moglo miec wplyw , jezeli by byl chip zle zrobiony

David

Opublikowano
Chip nie ma wpływu ... U mnie w podpisie masz numer do Bydgoszczy do Marcina , zadzwoń i zapytaj o regeneracje pompy , napewno dostaniesz dobra cenę a i usługa godna polecenia ... Moja właśnie tam była robiona ....

SPECIAL REMAPPING SERVICE - SOFTWARE ENGINEERING - IDA PRO

Chiptuning Łódź

ŁÓDŹ BYDGOSZCZ BIRMINGHAM LONDON

https://www.tc-performance.com/

Opublikowano

Dziekuje TC za dorade...

myszle , ze juz ciut zapozno , bo Gladysek juz robi ta moja , tylko sie chyba jutro dowiem czy dalo sie ze starym sterownikiem - to znaczy 1450 , albo bedzie trzeba z nowym - 2850

Ale napewno ta informacja przyda sie nastepnym uzytkownikom.......

No jedynie ,ze zadzwonilbym profilaktycznie do Marcina, jak by Gladysek nie dal rade ze starym sterownikiem , to moze jeszcze oplaciloby sie ...nawed jak musialbym tych 500 za wszystkie badania i testy zaplacic...

Dzieki za info

Jutro wyrok :?

David

Opublikowano

Ufam ludzia ,

sa to wsumie kosmici zyjacy na Ziemi i dlatego maja ceny kosmiczne :D

Jak tak slucham i czytam , to mamy tu epidemie pompowa...grypa to juz nie taka frajda , teraz trzeba antybiotyk na pompe...i potem jakies srodki uspakajace przy placeniu tego leczenia...

David

Opublikowano (edytowane)

Dzwonili od Gladyska...

zjadlem diazepan , taki srodek uspokojajacy :D

Stary sterownik dziala...testy ok....juz chcialem skakac , ale.....tu jakis nowy terminus technikus...

Korpus tej pompy / obudowa czy co / tak zatkany , ze nie da sie wyczyscic kanalkow....+950 zlotych

Jak narazie koszt naprawy pompy podniosl sie do 2400---jutro albo w poniedzialek powiedza rezultat z nowym korpusem...mam nadzieje , ze to ostateczny werdykt......

na pytanie czy to ostateczny werdykt , czy ten sterownik naprawde bedzie dzialac ,otrzymalem tylko odpowiec - powinien - to nie wiem czy to po polsku tak czy nie .. :D

Chcialoby sie powiedziec k.... jego mac...no ale sa w zyciu gorsze sprawy...trzeba sie poczesiac..

David

Edytowane przez DavidKrakow
Opublikowano
Dzwonili od Gladyska...

zjadlem diazepan , taki srodek uspokojajacy :D

Stary sterownik dziala...testy ok....juz chcialem skakac , ale.....tu jakis nowy terminus technikus...

Korpus tej pompy / obudowa czy co / tak zatkany , ze nie da sie wyczyscic kanalkow....+950 zlotych

Jak narazie koszt naprawy pompy podniosl sie do 2400---jutro albo w poniedzialek powiedza rezultat z nowym korpusem...mam nadzieje , ze to ostateczny werdykt......

na pytanie czy to ostateczny werdykt , czy ten sterownik naprawde bedzie dzialac ,otrzymalem tylko odpowiec - powinien - to nie wiem czy to po polsku tak czy nie .. :D

Chcialoby sie powiedziec k.... jego mac...no ale sa w zyciu gordze sprawy...trzeba sie poczesiac..

David

Przecież Ci napisałem gdzie sie odezwać w sprawie regeneracji ....

SPECIAL REMAPPING SERVICE - SOFTWARE ENGINEERING - IDA PRO

Chiptuning Łódź

ŁÓDŹ BYDGOSZCZ BIRMINGHAM LONDON

https://www.tc-performance.com/

Opublikowano

Dokladnie tak jak pisze TC...

Ja robie wszystki mody u Marcina i jest fachowcem jakich malo w tym kraju - to on jako pierwszy dopasowal sprzeglo (hybryde) do mojego m47 !!

POLECAM !!

chiptuning, diagnostyka

506 072 789

Opublikowano

Wiem chlopcy i dziekuje za polecenie Marcina..

juz z nim nawed rozmawjalem....i moze oplacaloby sie jeszcze zabrac pompe zpowrotem od Gladyska , zaplacic mu 500 i Marcin mowil , ze do 2000 by dal rade , ale to juz mamy razem 2500 + czas + wysylka + auto u mechanika stoji i nie wiem jak dlugo jeszcze bedzie taki tolerantny i czekac i czekac.....to znaczy jak juz bedzie od Gladyska za te 2400 z roczna gwaracja , to juz pol biedy...

Nastepnym razem...mam nadzieje , ze nie bedzie nastepnego razu :D - to odrazu zkontaktuje sie z Marcinem..

No czlowiek ma przynajmiej doswiadczenie...cos sie dowie i moze podzielic sie z innymi...

Nie myszle , ze Gladysek robi zle , sa sympatyczni i maja generalnie dobre opinie, moze troche zadrogo...

David

Najwieksze jaja sa , ze mechanik , ktory robi wymiane pompy - firma Mechtron - odrazu proponowal kompletna wymiane i regeneracje za okolo 3000 - i ja mu mowie , ze nie , ze to zadrogo :duh: juz moglo byc gotowe..

David

Opublikowano

No ,

i jestem w finale...

Wczoraj odebralem pompe zregenerowana u Gladyska....2400 zlotych / korpus nowy , reszta zregenerowana / jeszcze byly jaja , bo na karcie nie mjalem taki duzy limit , to zaplacilem pol ja i pol kolega , ktory mi kierowce robil :-)

Dziszaj wszystko u mechanika jest , czekam nie cierpliwie na telefon , mam nadzieje , ze zadzwoni , ze wszystko ok....

Dodatkowo polecili u Gladyska / mechanik potwierdzil / wymiane filtra paliwa , i calkowite wyczyszczenie pompy paliwa / piliny itp./

Dodatkowo wymieniono swiece zarowe - NGK - i tu mnie mechanik chyba okradl - bo na czescidobmw.pl sa za 42 zlotych sztuka i on mi mowi cos , ze 60 zlotych sztuka..

Dodatkowo wymieniona odma , czyszczenie EGR...i tez paski mi piszcza , to powinni mi dzwonic , ktore wymienic , czy tez rolki i napinac..

No calkowicie impreza kolo 3500 tysiaca..

Mam nadzieje , ze przynajmiej do wiosny bedzie spokoj :D

No ale jeszcze nie koniec , jeszcze czekam na ten telefon , ze moge zabrac samochod..ojej

David

Opublikowano

No to ja juz mam zrobione,

autko ladnie odpala , powymieniane paski , rolki , napionacze , odma, swiece zarowe..filtr paliwa , wyczyszczona pompa paliwa , EGR...

Hula , ale tej kasy/2400 pompa + 1400 reszta i robota/....Teraz trzeba zainstalowac urzadzenie Yoshi albo Trandolfa...jeszcze poczekam , jak sie chlopcy dogadaja i co polecaja...zeby pompka wytrzymala jak najdluzej..

Wszystkim duzo kilometrow bez wydatkow.. :D

David