Skocz do zawartości

[blacha] konserwacja antykorozyjna E46 coupe 2003 rok

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam drodzy forumowicze,

Lada dzień stanę się posiadaczem coupe, przyznam że dosyć długo szukałem tego samochodu,

niestety większość z aut które oglądałem, lub też sprzedawców, nie wydawała się być godna zaufania.

Ostatnio przyprowadziłem jednak coupe które znalazłem do blacharza/lakiernika,

z prośbą o sprawdzenie jego stanu, i stwierdził on że spodziewał się dużo gorszego auta.

Sam niestety niezbyt znam się na mechanice, ani też na blacharce,

stąd przed zakupem wizyty diagnostyczne.

Auto wydaje się mieć wszystkie elementy oryginalne, jedynie dwa przednie błotniki były malowane,

prawdopodobnie otarcia parkingowe, ale żadnego "dzwona". Trzeba będzie się też zająć otarciem na drzwiach i kilkoma rysami,

ale nie wygląda to na nic kosztownego.

Póki co auto nie ma widocznych gołym okiem śladów korozji.

W wielu egzemplarzach które oglądałem takie ślady widoczne były w okolicach listwy progowej,

nadkola przedniego, tylnej klapy okolica tablicy rejestracyjnej.

Więc fajnie byłoby taki stan auta zachować jaknajdłużej :)

Stąd też mój post, z pytaniem o Wasze doświadczenia związane z konserwacją podwozia/nadwozia.

Jaką konserwację polecilibyście w takim aucie? Ile z Waszego doświadczenia to kosztowało?

Będę wdzięczny za rzucenie światła na temat.

Pozdrawiam,

bob

Opublikowano (edytowane)

Jak sie nie myle to e46 nie posiadaja ocynku oprocz 'M' i stad te szybkie korodowanie,czyste auto tez kazdy kocha ,a woda czyni rdze no i te nasze klimaty :cry:

Nie znam takiego srodka, ktory by to powstrzymal :cry:

Edytowane przez trak

"Bokiem Mijam Wszystkich " :D Bawarski Motor Warczy i Bardzo Mocno Wymiata

Moja bestia ;) http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=196786

Opublikowano (edytowane)

darti 123 odbiegne od tematu i zapytam co znaczy ten kod ( spotykany w trojkach ) doslownie , bo wszystkiego sie nasluchalem S915A AUSSENHAUTSCHUTZ ENTFALL Brak konserwacji pokrycia zewn. ? :think:

Porownojac teraz tak z 10- 20 letnie auta w klasach i mniej wiecej jak wychodzily modele latami i wlasnych oczach wnioskuje:

e34,e32 i e30 -trojka najbardziej i najszybciej koroduje

e39,e38 i e36 -trojka najbardziej i najszybciej koroduje

e60,e 65 i e46 trojka znowu najbardziej i najszybciej

wiec gdzie ten ocynk :think: bez obrazy chlopaki , ale tez jestem fanem marki jak widac :wink:

Edytowane przez trak

"Bokiem Mijam Wszystkich " :D Bawarski Motor Warczy i Bardzo Mocno Wymiata

Moja bestia ;) http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=196786

Opublikowano
Po pierwsze e46 jest w ocynku ,a po drugie z uporem maniaka będe twierdził że e46 bardzo dobrze radzi sobie z korozją

Dokładnie. Koledzy chyba nie widzieli korodujacego auta.

Amatorską konserwacją można zrobić więcej szkody niż pożytku np zapychając kanały odwadniające.