Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam. Od jakiegoś czasu 2-tyg intryguje mnie dźwięk który wydobywa się z pod maski. Występuje on tylko na wolnych obrotach, niezależnie od temperatury silnika i wciśniętego sprzęgła.Nie powoduje nic innego oprócz "metalicznego dźwięku", dźwięk nie narasta w miarę czasu użytkowania samochodu. INPA nie pokazała nic niepokojącego, co zresztą potwierdza sam samochód z racji takiej iż nie występują żadne problem związane z m47-136hp (jak na razie :) ). W obecnej chwili nie mam możliwości ściągnięcia pasków co by mogło wyeliminować rolki i napinacze. Wiem że wiadomości które podałem są trochę niewystarczające do diagnozy, ale obawiam się pękniętego wału jak ognia :mad2:. Załączam również krótki film z tym problemem, od 8 sekundy słychać wyraźnie ten dźwięk.

Edytowane przez SilverRanger
Opublikowano
Ja mam dosc podobnie, lekkie stukotanie, jak stoje z lewej storny samochodu to slychac lekko. Natomiast z prawej juz nie. Nie slychac tego normalnie, trzeba stanac obok i sie wsluchac. Przy otwartej masce tego nie slysze, tylko przy zamknietej, stukanie jakby w blotniku. Stuk jakby jakas guma sie obijala o plastich czy cos podobnego. Nigdy nie przywiazalem nawet do tego uwagi, jezdze caly czas , od kupna zrobilem 5k km i nic sie nie dzieje. Sprawdzalem w silniku wszystko ok. Wiec po prsotu jakas pierdoła
Miałeś wypadek? Pomogę w uzyskaniu odszkodowania
Opublikowano
To mnie trochę pocieszyłeś kolego. Jest on również słyszalny z lewej strony komory silnika, lecz u mnie ten dźwięk bardziej bym przyrównał do jakieś podkładki drgającej na silniku. Mam nadzieje że nic się nie odkręciło...
Opublikowano
Witam koledzy wasze kochane auta juz nie sa nowe i coś musi stukac , ten stukot z lewej strony to łancuch rozrządu ja mialem teraz auto u mechanika który robił mi pompe wtryskową i zapytalem co to za dzwiek ,bo u mnie tez tak cos specyficznie stuka ale narazie nie kazał nic wymieniac :D
Opublikowano

Witam koledzy wasze kochane auta juz nie sa nowe i coś musi stukac , ten stukot z lewej strony to łancuch rozrządu ja mialem teraz auto u mechanika który robił mi pompe wtryskową i zapytalem co to za dzwiek ,bo u mnie tez tak cos specyficznie stuka ale narazie nie kazał nic wymieniac :D

A u kolegi bezel141 to juz inna bajka ,bo po lifcie dolozyli walki balansujace i one tez chalasuja wlasnie z lewej strony

Opublikowano
No bo u mnie lacuszek raczej by jeszcze nie stukal przy 165k km
Opublikowano

napinacz jest hydrałliczny moze tylko przystukac przy odpaleniu potem nabija sie olejem

kolego bezel u mnie w miescinie jest taki komis gdzie wszystkie auta mają po sto trzydziesci pare tys km :D

Opublikowano
przez bezel141 » 15 Wrz 2012 08:24

No bo u mnie lacuszek raczej by jeszcze nie stukal przy 165k km

Diesel 9 lat - 165 tk :?:

9 lat x w najlepszym wypadku 25 tk = 225 tk

9 lat x w średnim wypadku 35 tk = 315 tk - rozrząd może się odzywać

9 lat x w starszym średnim wypadku 45 tk = 405 tk

Opublikowano

Mam z produkcje z konca 03r. Z salonu wyjechal w grudniu.

mam ksiazke do 2009r.

Opublikowano

ja mam kwieceń 2004, wpisy do aso do końca 2009, gdzie miał 140 tyś, ja kupiłem w styczniu 2011 - zakładam że te 162 tys nakulane mogło być zgodne w prawdą ...

ale zawsze może być inaczej

Opublikowano
Panowie czyli jak zdejmę paski i okaże się że coś dalej delikatnie stuka to przejmować się tym i rozkręcać połowę auta czy dać sobie spokój z racji takiej iż samochód ma swoje lata i zawsze coś będzie .... biorąc pod uwagę że nie powoduje to nic innego oprócz w/w problemu ?