Skocz do zawartości

[E34] Zmiana dwumasy na sztywne koło

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam , jak w temacie . Wymieniał ktoś dwumase na sztywne koło ? Nie ma żadnych nie po kojących dźwięków po takich zabiegach ? Drgań czy szarpania autem ? Bo z tego co się orientowałem to zestawy sztywnego koła razem z kompletnym sprzęgłem są dużo tańsze niż nowy dwumas ...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
po zmianie nic złego się nie dzieje, ja sam jeździłem 3 dni na jednomasie po czym wróciłem na dwumase bo tarcza sprzęgłowa była już za bardzo zużyta
http://img571.imageshack.us/img571/2675/57735638496931821246812.jpg
Opublikowano
Tego to nie wiem , ale te komplety które ja oglądałem były do aut z silnikami diesla i benzynowych 2.5 , więc może i do większych pojemności też robią .
Opublikowano
Na pewno będzie mniejszy komfort przy zmianie biegów bo po koło 2masowe niweluje lepiej drgania od sztywnego koła. I zdrowiej będzie dla wału jeśli wymienisz na sztywne niż masz jeździć na rozklekotanej 2masie
Opublikowano
tak naprawde to zadnej zmiany nie odczujesz. jezdze transitem laweta z 2007 i jest teraz wlozone sztywne kolo. pamietaj tylko zeby zmienic komplet. tarcza musi byc ze sprezynkami (w wolnym tlumaczeniu).
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Poprawcie mnie jesli sie myle ... na rozgrzanym silniku slychac stuki na wolnych obrotach ..przy depnieciu na pedal gazu tez... no i podczas gaszenia

jak wcisne sprzeglo to jest cisza ..mam rozumiec ze dwumas napewno do wymiany??

Pozdrawiam
Opublikowano
Hmm u mnie nic nie stukało na wolnych obrotach ani podczas jazdy , jak otworzyłem drzwi podczas pracy auta to było widać że się trzęsą .. i było słychać stuknięcie przy gaszeniu samochodu ..
Opublikowano

u mnie slychac pojedyncze stuki na wolnych ,nie regularne . podczas gaszenia tez....moze to cos w skrzyni sie dzieje

te stuki na wolnych slychac tylko jak jest bardzo rozgrzane auto

moze sie docisk konczy

tak czy siak trzeba zdjac skrzynie

Pozdrawiam
Opublikowano
No ja nie słyszałem stuków na wolnych obrotach , może dlatego że stukał również wtryskiwacz i nie było słychać że stuka dwumasa ... A jak masz otwarte drzwi i auto chodzi to drgają ? A jak gasisz samochód z otwartymi drzwiami , to widzisz że wyraźnie podskoczą ?
Opublikowano

no wlasnie nic nie podskakuje ani na wolnych ani przy gaszeniu

cos mi to smierdzi ze walek w skrzyni sie tlucze. jak gasze na wcisnietym sprzegle to jest cisza

nie wiem jaka jest tarcza sprzegla jak ma sprezynki to moze ona sie tlucze :mad2:

Pozdrawiam
Opublikowano
Prawdopodobnie u Ciebie się dopiero zaczyna ten problem , w sumie mi kiedyś mówili starsi ludzie że auto powinno się zawsze gasić i zapalać z wciśniętym pedałem sprzęgła .. Kolega miał takie objawy jak Ty , że przy gaszeniu auta bez sprzęgła , stukało , z wciśniętym nie . Również podczas jazdy na wstecznym , przy maksymalnie wciśniętym sprzęgle pojawiały się pojedyńcze stuknięcia ... co prawda było to inne auto niż BMW , ale zasada działania dwumasu jest wszędzie taka sama , okazało się później że to były początki końca dwumasy , Z przejechanymi kilometrami , i czasem zaczynało coraz głośniej stukać , i pojawiły się również minimalne wibracje .
Opublikowano
Z tego co wiem to w E34 też były jednomasy wkładane seryjnie ... Facet w sklepie nawet doradzał znalezienie seryjnego jednomasu , z tego względu że jak kupimy taki gotowy zestaw Valeo to do tego koła później nie będzie można dobrać sprzęgła , i ponownie trzeba będzie kupować taki cały zestaw .
Opublikowano

no tak ...masz racje ..poszukam seryjnego.wiadomo ze tez musze sprzeglo dac inne bo to nie bedzie pasowac

wlozylem tyle kasy w ato ze szkoda mi zeby cos nie gralo

Pozdrawiam
Opublikowano
No dokładnie , kup używany jednomas , to w granicach 100- 200 zł dasz na allegro , do tego nowy zestaw sprzęgła za 400 zł i masz spokój na ładnych pare lat
Opublikowano
Jednomasowe koło jest z M50B20 bez klimy, z klimatyzacją jest już dwumas.

http://25.media.tumblr.com/tumblr_m9u4h0flHW1qarea0o1_500.gif

Posiadam sporo części z e34 na sprzedaż. Kompletny silnik M20B20.

GG: 12785321

Opublikowano
Tego nie wiem. Ale wiem, że od M20 podchodzi do M50, a M20 i M30 są podobne konstrukcyjnie. Sprawdź na realoem, może mają te same numery.

http://25.media.tumblr.com/tumblr_m9u4h0flHW1qarea0o1_500.gif

Posiadam sporo części z e34 na sprzedaż. Kompletny silnik M20B20.

GG: 12785321

• 4 miesiące temu...
Opublikowano
Z tego co wiem to w E34 też były jednomasy wkładane seryjnie ... Facet w sklepie nawet doradzał znalezienie seryjnego jednomasu , z tego względu że jak kupimy taki gotowy zestaw Valeo to do tego koła później nie będzie można dobrać sprzęgła , i ponownie trzeba będzie kupować taki cały zestaw .

Kolego ile jeszcze zamierzasz jezdzic swoja bawarka ze myslisz o kolejnym sprzegle? mysle ze nowe dotrwa do jej "smierci"